ActualitateCultură

Laurențiu Cazan, cel mai nou cetățean de onoare al municipiului Buzău

Ultima conferință a acestui an pe care Primăria Buzău o dedică personalităților buzoiene de ieri și de azi l-a avut ca invitat pe cel mai nou cetățean de onoare al Buzăului, Laurențiu Cazan.

La eveniment au participat elevi de la Liceul de Arte „Margareta Sterian”, dar și buzoieni iubitori ai muzicii românești și mari admiratori ai acestui extraordinar artist. Laurențiu Cazan i-a bucurat pe cei prezenți cu muzica sa, cu poveștile și personalitatea sa. Aceasta a fost una dintre cele mai lungi întâlniri care s-a petrecut anul acesta în sala Nicu Constantinescu a Primăriei Buzău.

Laurențiu Cazan este solist vocal, compozitor, orchestrator, textier, inginer de sunet, multiinstrumentist (vioară, pian, orgă, keyboard, chitară acustică, chitară electrică, chitară bas, muzicuță, percuție), și are cetățenie româno-olandeză.

S-a născut pe 28 decembrie 1957, în Bacău, dar părinții, fiind buzoieni, în 1966 se mută la Buzău.

La vârsta de trei ani a învățat, de la tatăl său, să deseneze și să cânte la muzicuță, iar de la mama sa a moștenit talentul de a scrie.

A început cursurile primare la Bacău și le-a continuat la actualul Liceu de Arte „Margareta Sterian”, de la vârsta de șase ani, studiind sistematic, în școală, vioara și pianul. Ultima clasa de liceu, a XIl-a, a urmat-o la actualul Colegiu Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Fiind un spirit autodidact, a reușit să învețe singur chitara și alte instrumente muzicale. Stilurile de muzică cu care a cochetat sunt: simfonic, pop-rock, soul, blues, funky, jazz-rock, folclor românesc, flamenco, sud american, country.

În 1982 a debutat la Televiziunea Română cu piesa „Uită tristețea”, muzică și versuri proprii, în cadrul unei emisiuni produse de Titus Munteanu; între 1982 – 1985 a făcut turnee în țară; în 1983 a lansat primul disc – „Uită tristețea”; între 1985 – 1990 a desfășurat turnee cu formațiile „Cromatic” și „Sfinx” în Danemarca, Norvegia, Kuweit, Finlanda, Olanda, Austria, Germania, Belgia; între 1990 – 2001 a făcut o serie de turnee în Europa, ca one man show și a realizat o serie de emisiuni de radio și televiziune în Olanda; în 1991 s-a stabilit în Olanda, unde a continuat activitatea artistică de studio și concerte; în 1996 a lansat albumul „Say Something”, iar din 2001 desfășoară o foarte complexă activitate concertistică la radio și televiziune, în țară și străinătate.

Întreaga sa activitate îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai talentați și valoroși cantautori, reper pentru viața cultural-artistică din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker