sâmbătă, 11 iulie 2020

Lacăt pe Secţia Pediatrie a Spitalului Nehoiu

Spitalul Nehoiu ar putea pune lacătul, cel puţin pe o secţie importantă a unităţii medicale, dacă medicul pensionar care a ales să îşi continue activitatea aici se va retrage sau nu va primi aviz din partea comisiei constituită în acest sens în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Buzău, din reprezentanţi ai DSP, ai Colegiului Judeţean al Medicilor şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Potrivit legii, medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de ­asi­gurări de sănătate, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea după împlinirea vârstei de pensionare la cerere, cu aviz anual eliberat de Direcţia de Sănătate Publică şi de Colegiul Medicilor, iar necesitatea prelungirii activităţii se stabileşte de către o comisie organizată la nivelul DSP.

În această situaţie se află şi medicul primar Gabriela Viorica Angelescu, şeful Secţiei Pediatrie, singurul specialist al compartimentului, care s-a pensionat anul trecut, dar a rămas să profeseze în cadrul unităţii me­dicale. ­Ma­nagerul unităţii medicale a negat informaţia că medicul şi-a anunţat plecarea defi­nitivă la pensie, precizând că acesta îşi ia, de fapt, concediu de odihnă până la sfârşitul anului. Din acest motiv, începând cu data de 14 decembrie, Secţia Pediatrie îşi suspendă acti­vitatea, temporar spune ­ma­nagerul Spitalului Nehoiu, medicul Sergiu Remisovschi. ,,Unicul medic pediatru pleacă în concediu de odihnă pentru zece zile lucrătoare, motiv pentru care secţia îşi suspendă temporar activitatea în perioada 14-31 decembrie”, a precizat dr. Sergiu Remisovschi.

Medicul Gabriela Angelescu îl contrazice însă pe directorul spitalului. ,,Da, din motive de sănătate. Am anunţat conducerea de şase luni, am avut deja două contracte de muncă după varsta de 65 ani. Îmi pare rău, dar chiar nu mai pot. Primăria şi conducerea nu au luat măsuri,vor să închidă secţia”, ne-a declarat medicul Gabriela Angelescu.

Managerul Sergiu Remiso­vschi spune că măsura ce va fi luată la nivelul spitalului cu privire la suspendarea activităţii Secţiei Pediatrie nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru pacienţi, deoarece cazurile urgente vor fi văzute de medicii de gardă, cazurile grave vor fi trimise la Buzău, iar cele care nu necesită internare vor fi îndrumate către medicii de familie. ,,Nu avem altă soluţie. Am scos post la concurs şi nu s-a înscris nimeni”, a mai spus dr. Sergiu Remisovschi.

Patru medici, pe picior de plecare

Dr. Sergiu Remisovschi

Ani de zile, datoriile acumulate în timp au afectat activitatea Spitalului Orăşe­nesc Nehoiu. Nu de puţine ori mass-media a relatat că, din lipsă de bani, unitatea medicală nu mai avea nici cu ce cumpăra mâncare pentru bolnavi, ori că pacienţii veneau la spital cu braţul de lemne de foc de acasă, pentru a se putea încălzi în saloane. S-au implicat autorităţile locale şi cele judeţene, iar aceasta povară pare să nu mai existe. Acum, altă problemă afectează unitatea medicală.

În ultimii ani, condu­cerea unităţii medicale a făcut eforturi disperate pentru a atrage un medic pediatru. În aceeaşi situaţie a fost şi Secţia Interne, după ce singurul medic specialist la acel moment, Rodica Frunză, s-a pensionat la 1 ianuarie 2017. Aceasta a decis să-şi conti­nue activitatea în spital şi după pensionare, iar între timp, un alt medic internist s-a alăturat echipei.

Criza de medici care, de altfel, se manifestă în toate spitalele din România, pune din nou în dificultate conducerea spitalului şi mai ales locuitorii care au nevoie de îngrijire medicală.

Patru medici pensio­nari care activează la Pediatrie, Interne şi Chirurgie ar trebui să primească avizul DSP pentru continuarea activităţii în Spitalul Nehoiu.

Între timp, s-au căutat soluţii pentru rezolvarea defictului de medici, dar concursurile pentru ocuparea posturilor nu au avut rezultatul aşteptat. Luna trecută, opt posturi de medici specilişti au fost scoase la concurs de unitatea medicală. Este vorba despre un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Medicină internă la Secţia Medicină internă, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Pediatrie la Compartimentul Pediatrie, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea ATI la Compartimentul ATI, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Obstetrică-ginecologie la Compartimentul Obstetrică-ginecologie, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Pneumologie la Dispensarul TBC, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Epidemiologie la Compartimentul specializat de Prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Boli ­infecţi­o­a­se la Compartimentul specializat de Prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi un post cu normă întreagă de medic în specialitatea Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ambulatoriul integrat.

„Căutăm prin toate ­mij­loacele să găsim medici care să vină să lucreze în spitalul nostru, iar comunitatea locală ne sprijină cu tot ce este posibil”, a mai spus ­ma­nagerul Spitalului Orăşenesc Nehoiu.

Lucrurile ar fi fost, poate mai simple, dacă Primăria Nehoiu s-ar fi implicat prin acordarea de facilităţi pentru medicii nou-angajaţi, aşa cum a făcut-o Consiliul Judeţean în cazul Spitalului Judeţean. La Nehoiu, însă,  doar liderul PNL local, Cristina Tănăsescu, mai face valuri pe această temă. Dar degeaba.

Spitalul Orăşenesc Nehoiu are în structură 130 de paturi pentru spitalizare continuă, în cadrul secţiilor de Medicină internă cu Compartiment de cronici, Pediatrie, Chirurgie generală cu Compartiment de chirurgie infantilă, ATI, Obstetrică-ginecologie, Ortopedie-traumatologie, Bloc Operator, Laborator de ­ana­lize ­me­dicale şi Laborator de radiologie. La acestea se adaugă Ambulatoruil integrat în cadrul căruia funcţionează cabinete me­dicale în specialităţile Me­dicina internă, Chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie, Chirurgie şi ortopedie infantilă, Pediatrie, Ortopedie şi traumatologie, Recuperare medicină fizică şi balneologie, Cabinet de planificare familială, Dispensar TBC. Spitalul deserveşte la ora actuală peste 50.000 de locuitori care, dacă unitatea medicală ar fi închisă ar fi nevoiti să se deplaseze la Buzău, la o distanţă de peste 70 de kilometri.

loading...
error: Content is protected !!