sâmbătă, 04 iulie 2020

Laboratoarele Liceului „Neniţescu”, cuiul lui Pepelea care a pus pe jar Consiliul Local

După ce, în ultima şedinţă ordinară de consi­liu local, situaţia dării în administrare a imobilului Liceului „D. Neniţescu” către Colegiul Naţional „M. Eminescu” a stârnit controverse între consilieri şi  hotărârea a fost trăntită la vot, proiectul a fost reluat vineri, în cadrul unei şedinţe de îndată. La şedinţă a fost prezentă şi Nela Wamsiedel, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu scopul de a le explica aleşilor locali necesitatea acestei hotărâri.

Motivul principal pentru care o parte dintre consilierii locali s-a opus proiectului a fost parteneriatul încheiat de Liceul „D. Neniţescu” cu OMV, în legătură cu dotarea a două laboratoare destinate elevilor liceului de pe strada Transilvaniei. Potrivit consilierului PNL Liviu Barbu, contractul cu OMV ar interzice mutarea echipamentelor din res­pectivele laboratoare timp de câţiva ani.

Nela Wamsiedel a ­ve­nit însă cu o informaţie surpriză: echipamentele nu au fost încă instalate, aceasta fiind o strategie a directorului Narcisa Daşu, de la Liceul „D. Neniţescu”, pentru a împiedica viitoarea decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean de comasare a Liceului „Neniţe­scu” cu Liceul de Meserii şi Servicii.

„Am constatat că o parte dintre consilierii locali nu cunosc situaţia celor două licee. De aceea l-am sunat pe domnul primar să exprim punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar. În momentul în care s-a hotărât că Liceul <Mihai Eminescu> trebuie să intre în proces de reconstrucţie, am constatat că în acest an şcolar avem 1.300 de elevi, în 45 de clase, 38 de clase pentru cei din clasele IX-XII şi şapte clase de gimnaziu. Urma să găsim soluţiile cele mai bune, astfel încât să deranjăm cât mai puţini elevi. Am verificat care sunt unităţile de învăţământ din jurul Colegiului Eminescu şi am constat că în niciuna nu puteam cuprinde pe toţi cei 1.300 de elevi. Asta pentru că Legea Educaţiei prevede ca elevii de clasa a XI-a şi clasa a XII-a trebuie să înveţe dimineaţă. La Hasdeu nu se putea găsi loc, la fostul Liceu de Poliţie nu se putea pentru că nu este în patrimoniul Ministerului Educaţiei, la Economic şi Agricol sunt foarte multe clase care învaţă după-amiaza în practica comasată. Am luat în calcul liceele tehnologice care au un număr mai mic de elevi, fapt pentru care am luat în calcul să mai comasăm din ele. Ştiţi foarte bine că costurile per elev nu asigură finanţarea în totalitate, adică şi cea a serviciilor. Am constatat că Liceul Neniţescu este singurul liceu din municipiu care nu mai are clase specifice. Ştim că acest liceu este fostul Liceul de Chimie, dar astăzi sunt doar 13 elevi la profilul Chimie. Restul specializărilor sunt unele comune, pe care le găsim în totalitate la Meserii şi Servicii, instituţie situată la 800 de metri. În plus, parte din specializări se regăsesc şi la Liceul Economic, la Agricol şi la Liceul Tehnic. Şi atunci spuneţi-mi cu ce am greşit când am luat această decizie de comasare a celor două licee?”, a spus Nela Wamsiedel în şedinţa de Consiliu Local.

„Directorul şi-a permis să înfiinţeze o clasă cu 9 elevi”

„Cum să ne permitem să ţinem un liceu cu 13 elevi de clasa a XII-a şi să nu îl ducem spre Meserii şi Servicii care întotdeauna a avut acest profil? Liceul Meserii şi Servicii este unul reprezentativ, cu o dotare asemănătoare cu cele din ţările dezvoltate. Am constatat că doamna director de la Neniţescu şi-a permis să înfiinţeze o clasă de a XII-a cu doar 9 elevi şi alta cu 13 elevi. Eu nu o să fiu de acord cu o greşeală pe care să o preiau eu şi să dau cu subsemnatul. Cum e posibil să funcţioneze o clasă cu 9 elevi? În momentul de faţă Liceul Neniţescu are doar 312 elevi de liceu şi şcoală profesională. Ca să avem personalitate juridică trebuie să avem 300 de elevi”, a mai spus inspectorul ­ge­neral adjunct al IŞJ.

În ceea ce priveşte parteneriatul dintre Liceul „Neniţescu” şi OMV, Nela Wamsiedel spune că lucrurile nu sunt aşa cum le prezintă conducerea liceului.

„În momentul iniţial, când am vorbit cu condu­cerea liceului despre mutare, nu luasem în calcul comasarea. Doamnele director au spus <Da, mutăm şi laboratorul>. Eu am plecat în concediu şi a fost acea mini-grevă a elevilor de la Neniţescu. Atunci doamna director l-a dus pe domnul primar pe o pistă falsă, spunând că aceste laboratoare sunt montate şi că sunt utilaje greu de demontat. Zilele trecute am avut inspiraţia să merg să văd cu ochii mei utilajele, alături de doamna Florina Stoian. Surpriză: într-un laborator sunt doar trei dulapuri care pot fi mutate, iar utilajele sunt în ţiplă. Adică aşteaptă să fie montate. Doamna director s-a supărat şi a intrat în ­me­dical, motiv pentru care nu am mai putut să facem ­ni­mic”, a declarat Wamsiedel.

„De ce nu pot fi montate utilaje la Meserii şi Servicii ?”

„Eu vă rog tare mult să ne sprijiniţi să intrăm în legalitate cu aceşti copii. Nu este corect ca un copil să înveţe într-o locaţie şi anumite ore să le facă în altă locaţie. Se pot întâmpla multe, nu putem asigura integritatea copiilor. Nu este normal ca într-o instituţie de învăţământ să pătrundă şi alţi elevi. De ce nu pot fi montate aceste utilaje acolo, dacă noi am oferit la Meserii şi Servicii două spaţii similare? Este mai bine ca un elev să înveţe într-o şcoală şi să montăm aparatele în altă şcoală? Nu înţeleg de ce ne opunem să mutăm laboratoarele? Vă spun eu: pentru că doamna director ştie că vom urma să propunem comasarea şi ea vrea să ne ţină în loc cu aceste laboratoare”, le-a spus Wamsiedel consilierilor locali.

În continuarea şedinţei, primarul Toma a explicat că vineri municipalitatea a început furnizarea căldurii în şcoli şi, atâta timp cât nu va fi aprobat proiectul dării în administrare a clădirii Liceului „Neniţescu”, clădirea va rămâne fără căldură pentru că „nu putem finanţa un liceu în numele altuia; nu există un asemenea protocol”.   

Amendament cerut de consilierul PNL   

Consilierul PSRo Silviu Roşioru a propus ca cei de la Liceul „Neniţescu” să se mute la Liceul de Meserii şi Servicii, dar cele două ­la­boratoare ale lor să rămână în vechiul sediul unde s-a mutat Colegiul „Eminescu”, care va plăti căldura şi pentru laboratoarele pe care nu le foloseşte.

La rândul său, consilierul PNL Liviu Barbu a spus că face parte din consiliul de administraţie al Liceului „Neniţescu” şi ştie că parteneriatul cu OMV se referă nu doar la mobilierul şi echipamente, ci şi la sala în sine. „Eu am văzut contractul şi scrie că dacă până pe 31 decembrie nu se finalizează lucrările, trebuie restituiţi banii oferiţi pentru laboratoare, în caz contrar se plătesc penalizări”, a spus Liviu Barbu. Acesta a propus ca proiectul de dare în administrare să aibă un amendament, referitor la faptul că Primăria mută cele două laboratoare la Meserii şi Servicii. „Sunt de acord. Vă dau hârtia după ce facem mutarea”, i-a spus primarul Constantin Toma.

La finalul şedinţei proiectul a fost votat, cu majoritatea calificată, cerută de lege.

loading...
error: Content is protected !!