miercuri, 28 octombrie 2020

La doar 20 de ani, joacă sub bagheta celebrului Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional

La doar 20 ani, în anul II de facultate, se află în faţa unei provocări la care visează mulţi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) şi chiar şi actori cu experienţă. Buzoianul Vlad Ionuţ Popescu este distribuit într-un spectacol pus în scenă de celebrul Radu Afrim la Teatrul Naţional Bucureşti, o producţie de amploare ce va avea premiera oficială pe 16 decembrie: „Pădurea spânzu­raţilor”, după Liviu Rebreanu.

Deşi este abia anul II la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Vlad a fost distribuit până acum în două spectacole profesioniste, la Teatrul „Apollo 111” şi Teatrul „Excelsior”, iar evoluţiile sale au fost apreciate de critica de specialitate. Acum are ocazia de a juca însă pe cea mai mare scenă din Bucureşti, acolo unde evoluează nume mari ale teatrului românesc, precum Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele sau Victor Rebengiuc. Spectacolul „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Radu Afrim, face parte din proiectele din cadrul Anul Centenar la TNB, scenariul fiind unul original semnat de acelaşi Radu Afrim. Montare prezintă, alături de celebrele personaje ale romanului, „personaje desprinse din cronica, încă nescrisă, a lui 2018”.

Printre actorii distribuiţi în spectacolul „Pădurea spânzuraţilor” îi regăsim pe Alexandru Potocean (în rolul lui Apostol Bologa), Silviu Mircescu, Cosmin Ilie sau Raluca Aprodu.

„Rolul meu este destul de complicat de explicat”

În ceea ce priveşte rolul buzoianului Vlad Ionuţ Popescu, acesta va interpreta personajul unui soldat-scriitor. Momentan actorii sunt în faza de repetiţii, urmând ca pe data de 15 decembrie să aibă loc avanpremiera spectacolului.

„Nu cred ca am voie să dau din casă despre proiect, dar vă pot spune că joc rolul unui scriitor. Rolul meu presupune o participare activă continuă, atenţie foarte mare şi completarea atmosferei. E destul de complicat de explicat. Rolul e <rupt> din Apostol Bologa, de asta zic că e ceva mai complicat. Nu ştim încă dacă este o transpunere a unei părţi din personalitatea lui Apostol Bologa”, a declarat pentru OPINIA Vlad Ionuţ Popescu.

Regizorul Radu Afrim a spus că îşi doreşte ca prin spectacolul „Pădurea spânzu­raţilor” să îi facă pe tinerii care nu au citit romanul lui Liviu Rebreanu ca, după vizionarea spectacolului, să ia şi cartea în mână. „Tinerii trebuie recâştigaţi. Trebuie să ia din nou contact cu lite­ratura clasică, pentru că literatura contemporană nu este decât o altă cărămidă peste acest zid construit de clasici (…) Această literatură este unică, din păcate foarte puţin cunoscută în Europa, fiecare ţară are scriitorii ei, la care ţine foarte mult, pe care îi promovează foarte mult. La noi lucrurile au luat-o într-un sens, de care o să vorbesc în spectacolul meu, nu neapărat foarte ok din punct de vedere al educaţiei”, a declarat Afrim.

Romanul lui Liviu Rebreanu a fost ecranizat în 1964 de Liviu Ciulei, cu Victor Rebengiuc în rolul lui Apostol Bologa, fiind primul film românesc care a obţinut o largă recunoaştere internaţională, culminând cu prima distincţie la Cannes pentru România.

Considerat unul dintre cei mai de succes regizori romani, Radu Afrim şi-a consolidat un drum în lumea dificilă şi pretenţioasă a teatrului românesc, care l-a purtat cu succes dincolo de graniţele ţării. Este unul dintre cei mai premiaţi creatori din teatrul românesc de azi. A câştigat de trei ori Premiul UNITER pentru cea mai bună regie, în 2006, pentru spectacolul „Plastilina” de Vasili Sigarev, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, în 2007, pentru spectacolul „joi.megaJoy” de Katalin Turoczi, Teatrul Odeon Bucureşti, şi în 2016, pentru spectacolul „Tihna” Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania „Tompa Miklos”.

Voce distinctă a artei româneşti de astăzi, Radu Afrim este unul dintre cei câţiva regizori care au schimbat faţa teatrului nostru din ultimele două decenii. Universul său este uşor de recunoscut. Montând aproape numai texte contemporane, amestecând violenţa cu ludicul şi cu o dimensiune poetică, spectacolele sale sunt pline de sensibilitate, umor şi ironie. Cu o temă principală, cea a familiei, producţiile sale vorbesc despre încălcarea demnităţii umane, despre respingere, despre agresiune şi supunere. De mulţi ani, Radu Afrim se numără printre regizorii de teatru preferaţi ai publicului român, mai cu seamă datorită umorului său de factură personală, cu tuşe de grotesc şi de absurd, cu inserţii de songuri lejere, cu o panoplie de personaje pitoreşti.

loading...
error: Content is protected !!