luni, 01 martie 2021

La ce esti atent cand cumperi un dulap metalic? Recunoaste garantia calitatii!

Un dulap metalic este apreciat, in primul rand, pentru rezistenta sa la diferite tipuri de socuri, zgarieturi, loviri sau schimbari de temperatura. Durata sa de viata este mult superioara produselor realizate din alte materiale. Insa stii de ce trebuie sa tii cont, atunci cand cumperi un astfel de obiect de mobilier? Iata cateva sugestii!

Structura de rezistenta – cel mai important element

Structura de rezistenta solida reprezinta motivul principal pentru care ai facut aceasta alegere si nu ti-ai indreptat atentia spre produse din lemn sau din alte materiale.

In mod normal, structura de rezistenta este realizata din tabla de otel, profilata, cu grosimea cuprinsa, de cele mai multe ori, intre 0,6 si 0,8 milimetri. Evident, cu cat grosimea este mai mare, cu atat rezistenta este mai buna.

Soliditatea usilor

Un alt element de care trebuie sa tii cont este reprezentat de usi. O structura de rezistenta solida devine inutila, daca nu este insotita de usi pe masura. Varianta ideala este reprezentata de usile dublu ranforsate. Ele pot fi dotate cu gauri de ventilatie, atat in partea superioara, cat si in partea inferioara.

In functie de locul in care il vei amplasa, poate fi necesar ca usile sa fie dotate cu balamale antiefractie si cu diverse sisteme de inchidere: maner antiefractie, maner cu inchidere din doua miscari, inchidere in trei puncte, inchidere cu moneda, cu cifru mecanic sau cu cifru electronic.

Tratamentul suprafetelor unui dulap metalic

Pe langa usi si structura de rezistenta, este important si tratamentul suprafetelor, inclusiv vopseaua utilizata. Concret, suprafata dulapurilor de calitate superioara este tratata cu un strat intermediar din fosfat de fier, iar vopsirea este realizata prin electrodepunere anodica (anaforeza).

Datorita folosirii acestui procedeu, stratul de vopsea ajunge sa aiba aceeasi grosime in orice punct al produsului. Dupa vopsire, uscarea se realizeaza in cuptor, la o temperatura de 180 de grade Celsius.

In ceea ce priveste vopseaua, cel mai frecvent este folosita una acrilica ignifuga, cu rezistenta ridicata la coroziune.

Fii atent la certificarile care garanteaza calitatea unui dulap metalic!

Atat in magazine, cat si pe site-uri, vei vedea, in dreptul fiecarui produs, diferite coduri, de tipul UNI 2409:1996. Acestea nu sunt trecute acolo intamplator, ci au semnificatii precise, care vorbesc despre calitatile obiectului de mobilier.

De exemplu, certificarea desemnata cu codul UNI 9227:2006 se refera la rezistenta la coroziune, una dintre calitatile esentiale pentru o piesa de mobilier pe care vrei sa o folosesti timp indelungat.

Iata o lista cu 12 certificari esentiale pentru orice dulap metalic de calitate, cu semnificatia fiecareia dintre ele:

 • UNI 12720:1999: rezistenta la lichide reci;
 • UNI 12721:1999: rezistenta la caldura umeda;
 • UNI 12722:1999: rezistenta la caldura uscata;
 • UNI 15187:2007: rezistenta la lumina;
 • UNI 1520:2007: rezistenta la lovire;
 • UNI 2409:1996: aderenta vopselei;
 • UNI 8901:1986: rezistenta la inchiderea usilor;
 • UNI 9115:1987: comportamentul suprafetelor la uzura prin abraziune;
 • UNI 9227:2006: rezistenta la coroziune;
 • UNI 9300:1988 E FA 276:1989: tendinta de a retine mizeria;
 • UNI 9428:1989: rezistenta la zgariere;
 • UNI 9429:1989: rezistenta la schimbari de temperatura.

Verifica aceste specificatii, atunci cand cumperi un dulap metalic disponibil in oferta Viamond – magazin de birotica si papetarie online! Ele reprezinta garantia calitatii, confirmata de experti in domeniu.

loading...
error: Content is protected !!