Actualitate

Justiția, la ultima tentativă de a-l scăpa de închisoare pe buzoianul condamnat cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Primul buzoian, de altfel și primul român, condamnat cu executare într-un dosar de zădărnicire a combaterii bolilor este tot mai aproape de o condamnare definitivă cu executare. Strugurel Matei  a fost citat de Curtea de Apel Ploiești la termenul stabilit pentru 16 iunie prin afișarea înști­ințării la sediul instanței și pe portalul instanțelor, după ce acesta nu s-a prezentat la termenul din 20 mai. Dacă nici săptă­mâna viitoare nu va fi prezent în fața judecătorilor, el va fi judecat în lipsă și, cel mai probabil, se va menține hotărârea Jude­cătoriei Buzău. Potrivit anunțului de pe portalul instanțelor, ultimul domiciliu cunoscut al lui Stru­gurel Matei este în municipiul București însă, cel mai probabil, nu este unul stabil.

Buzoianul de 37 de ani a fost condamnat la un an închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru că nu s-a prezentat la proces nici la instanța de fond, res­pectiv la Judecătoria Buzău. Pentru că nu și-a exercitat dreptul la apă­rare, judecătorul de caz nu a putut decât să ia drept referință rechizitoriul procurorilor.

Strugurel Matei a fost trimis în judecată în 2020 după ce a fugit dintr-un modul izolator al Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Buzău înainte să primească rezultatul testului pentru COVID 19. Bărbatul, năs­cut în localitatea buzoiană Grebănu, este primul ro­mân condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Acesta a fost acuzat și trimis în judecată pentru infracțiunea amintită după ce, în pri­măvara anului trecut, a fugit din spital înainte de a primi rezultatul testului Covid. A fost, de altfel, și primul dosar pentru zădăr­nicirea combaterii bolilor judecat în apel la o instanță din România.

În luna aprilie 2020, Strugurel Matei, fost rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat, a fost internat la Spitalul Județean Buzău pentru că tușea. El a fost plasat în unul dintre containerele secției Boli Infecțioase, dar a doua zi a fugit din spital, înainte de a afla rezultatul testului pentru Covid. La scurtă vreme a fost prins de polițiștii de la Transporturi Feroviare și reinternat. Rezultatul testului a arătat că nu era infectat cu SARS-CoV-2, pacientul având de fapt TBC. Pentru că a fugit din spital, însă, înainte de aflarea rezultatului, pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, trimis în instanță, în care Judecătoria Buzău s-a pronunțat pe 10 decembrie.

„În baza disp. art. 352 alin.1 C. pen. condamnă inculpatul Matei Strugurel la pedeapsa de 1 an în­chisoare pentru săvâr­șirea infracțiunii de zădăr­nicirea combaterii bolilor. Aplică inculpatului pedeapsa complementară prevă-zută de art. 66 alin. (1) lit. a), b), Cod penal de interîzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor și de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de la rămâ-nerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pe­deapsa se va executa în baza disp. art. 60 C. pen.. În baza disp. art. 274 alin.1 C. pr. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 550 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avan­sate de stat”, este soluția pe scurt publicată de Jude­cătoria Buzău, pe portalul instanțelor de judecată.

Matei Strugurel a fost judecat și condamnat în lipsă, acesta nefiind prezent la vreun termen de judecată. Primarul comunei Greabănu, Gheorghe Stanciu, a declarat că bărbatul acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor nu locuiește în comuna respectivă, dar că avea mutație pe adresa unde locuia tatăl lui. Până la 18 ani el a locuit, spune primarul, la Centrul de Integrare Ocupațională din Râmnicu Sărat. Gheorghe Stanciu susține că a stat de vorbă cu  Strugurel Matei doar „de vreo două-trei ori”, pentru că acestea este un pribeag, care circulă peste tot prin țară. Ultimele vești despre Strugurel Matei  le primise de la Poliția Locală din Constanța, sub forma unor amenzi care au sosit la se- diul Primăriei din Grebănu, pentru că a aruncat gunoiul pe spațiul verde, pentru nepurtarea măștii de protecție și din cauză că nu a avut bilet de tren.

Cazul bărbatului, considerat de socitatea civilă o victimă a sistemului judiciar, nu a rămas fără ecou la acel moment. Centrul de Resurse Juridice, una dintre cele mai puternice organizații neguvernamentale care apără drepturile persoanelor defavorizate, și-a anunțat intenția de a-l sprijini cu asistență juridică pe buzoian în faza de apel a procesului. Singurul impediment era acela că reprezentanții ONG-ului nu l-au putut contacta pe Strugurel Matei. În final, a fost depus apelul la sentința de la prima instanță, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploiești. Numai că nici acolo cauza nu va fi soluționată, se pare, în favoarea bărbatului.

Articole similare

error: Continut protejat!!