vineri, 16 aprilie 2021

Jurnalistul englez care l-a „tras de urechi” pe Băsescu s-a întors ieri la Buzău / Mormântul buzoianului considerat „erou internațional“, transformat în monument funerar

   În 2015, un jurnalist britanic pe nume Roger Bunyan ajungea la Buzău fascinat de povestea lui Dumitru Dan, buzoianul care, acum 100 de ani, a devenit singurul om care a făcut înconjurul lumii în opinci, performanță înscrisă în Cartea Recordurilor. Consternat că tot ceea ce a putut găsi la Buzău este un mormânt fără nicio inscripție și împânzit de buruieni, s-a întors în Anglia și i-a scris președintelui Traian Băsescu pentru a-i atrage atenția că românii nu știu să își promoveze valorile. Ca urmare a mailului trimis către Președinția României, primarul Buzăului de atunci, Constantin Boșcodeală a primit sarcină de la Cotroceni să se ocupe de această problemă. La câteva luni, Primăria i-a acordat lui Dumitru Dan, post-mortem, titlul de „cetățean de onoare al municipiului”. Spre uimirea jurnalistului britanic, în 2015, a primit un răspuns prin care Președenția îl anunța că a cerut Consiliului Local Buzău să se ocupe de reabilitarea mormântului lui Dumitru Dan și a primit asigurări că totul se va rezolva. Se pare însă că Boșcodeală a uitat.

   Ieri, jurnalistul Roger Bunyan a revenit la Buzău, având să descopere în Cimitirul Eroilor ceea ce nici măcar presa locală nu aflase: mormântul plin de buruieni al lui Dumitru Dan s-a transformat într-un adevărat monument funerar, compus dintr-un bust al omului intrat în Cartea Recordului, un basorelief sub forma unui glob pământesc și o pereche de opinci sculptate la baza pietrei funerare.

Monument în valoare de 10.000 de lei ridicat de un strănepot

   Surpriza plăcută avea să fie explicată de șeful secției Istorie-Artă de la Muzeul Județean, Mădălina Oprea, persoana care a obținut un grant european în valoare de circa 86.000 de euro pentru un proiect dedicat celebrului Dumitru Dan.

   „Un strănepot al lui Dumitru Dan, domnul Gheorghe Dan, profesor universitar la Universitatea Ovidius din Constanța, a citit un articol în ziarul OPINIA și a venit la noi, la Muzeul Județean, aflând despre proiectul dedicat străbunicului său. Ne-a spus că vrea să facă ceva pentru memoria străbunicului său, așa că s-a decis să ridice un monument funerar. Lucrările au costat în jur de 100 de milioane de lei vechi, iar luna aceasta urmează să fie organizată, la mormânt, o ceremonie în prezența autorităților locale, a strănepotului și a profesorului universitar Silviu Neguț”, a declarat Mădălina Oprea, managerul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci“. 

„Am hotărât să vin în România fascinat de această poveste“

   Unul dintre primii vizitatori ai monumentului funerar care este aproape finalizat a fost, ieri, chiar jurnalistul englez care a jucat rol de „ambasador” al lui Dumitru Dan, culmea, chiar în România.

   „Am descoperit povestea lui Dumitru Dan pe Internet și am încercat să caut informații despre el. Am scris chiar un articol despre el în revista  Adventure Travel. Am fost atât de fascinat de fabuloasa călătorie făcută de Dumitru Dan pe jos în jurul lumii încât mi-am propus să strâng date noi. Am aflat multe informații comunicând cu reprezentanții Muzeului Județean, care mi-au spus că mormântul lui se află la Buzău. Am hotărât să vin în România, unde fiica mea trăia împreună cu soțul ei, Nicolai Baydin. Rus la origine, Nicolai era chitarist al trupei The Rock și, din păcate, a murit anul trecut (n.r., în accidentul aerian de la Comana). Împreună cu el am venit la Buzău, dar în 2015, muzeul de aici era în reabilitare așa că ne-am dus să vedem mormântul lui Dumitru Dan. Am vorbit cu preotul de aici dar el nu știa nimic. Am căutat mormântul prin tot cimitirul și la un moment dat am întâlnit o femeie care curăța mormintele. Ne-a spus că există un Dumitru Dan înmormântat aici, dar am descoperit un mormânt împânzit de bălării și gunoaie. Am fost totuși foarte fericiți că am reușit să îl identificăm. După această vizită am vrut să fiu sigur că acest erou care a fost primul om care a făcut înconjurul lumii pe jos va fi cunoscut la nivel internațional. Când am ajuns în Anglia am trimis un e-mail președintelui României, care mi-a răspuns că va exista o persoană care va avea grijă în permanență de acest mormânt”, a declarat, pentru OPINIA, Roger Bunyan.

„Dumitru Dan nu este doar un erou al României, ci un erou al lumii întregi“

   Jurnalistul britanic mărturisește că, în urma vizitelor pe care le-a făcut în România, s-a îndrăgostit de țara noastră. Mai mult, și-a dedicat o mare parte din timp pentru a descoperi detalii despre Dumitru Dan, a cărui poveste o va include într-o carte.

   „Cu mulți ani în urmă am început să adun informații despre astfel de oameni minunați și călătoriile lor fabuloase. În curând voi realiza o carte cu toate aceste povești, inclusiv cu cea a lui Dumitru Dan. Este fascinant să afli că el a făcut înconjurul lumii în costum popular românesc și opinci, cântând cântece tradiționale pentru a câștiga bani pentru a se întreține în călătorie. Din păcate, multe dintre documentele sale s-au pierdut. Există însă suficiente informații pentru a vedea pe unde a călătorit. Dumitru Dan este cu siguranță un erou și așa ar trebui el perceput, mai ales că în această călătorie au pornit patru persoane și doar el a reușit să se întoarcă în viață. Nu este doar un erou al României, ci un erou al lumii întregi”, a declarat Roger Bunyan.

O poveste de film, insuficient exploatată de statul român
   Dumitru Dan s-a născut în 1890 la Buhuși, dar s-a stabilit la Buzău după expediția fabuloasă. Student la Sorbona, în 1910, Dumitru Dan hotărăște să se înscrie alături alți trei colegi de facultate la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit era de 100.000 de franci francezi.
   Pe parcursul a peste cinci ani, Dumitru Dan a traversat șapte mări și trei oceane, de șase ori Ecuatorul, rupând 497 de perechi de opinci și 28 de costume populare. Pe parcursul călătoriei, cei trei colegi de drum aveau să moară pe rând, Dumitru Dan fiind sigurul care a terminat concursul. Dincolo de cifre, recordul mondial doborât de cel care avea să se stabilească ulterior la Buzău a fost presărat cu întâmplări ce par ireale: întâlnirea cu sclavii din Africa, rămas singur pe drum după moartea celor trei însoțitori capturați de aborigenii din Australia, invitat la palatul rajahului din India, primit de președintele Cubei și apoi la Casa Albă etc.
   Ca o ironie a sorții, declanșarea Primului Război Mondial avea să devalorizeze enorm premiul primit de Dumitru Dan pentru recordul mondial, românul având să moară sărac în 1979. În schimb, globe-trotterul a primit din partea lui Ceaușescu o garsonieră în care să locuiască la Buzău și a fost invitat de regimul comunist să își pună povestea fabuloasă în fața elevilor din școli. A murit la Buzău la vârsta de 90 de ani.

CITEȘTE AICI FABULOASA POVESTE A OMULUI CARE A FĂCUT ÎNCONJURUL LUMII ÎN OPINCI

loading...