vineri, 23 octombrie 2020

Jurnalistul buzoian Cătălin Țînțăreanu, cursă caritabilă de 100 km pentru copiii care suferă de autism

A reușit să îmbine pasiunea pentru alergat cu susținerea unei cauze nobile. Este vorba despre jurnalistul buzoian Cătălin Țînțăreanu, cel care a luat alături de aproape 1.000 de alergători din întreaga țară la ultramaratonul „Autism 24h”, competiție dedicată sprijinirii copiilor care suferă de autism.

Conceput inițial ca un ultramaraton pe plajă, cu toți concurenții la linia de start, anul acesta, din cauza pandemiei, organizatorii au apelat la un format inedit. Fiecare participant a putut alerga pe un traseu ales de el, în orice colț al țării, comunicând periodic timpul și distanța parcursă, date care au fost centralizate de organizatori. Participanții trebuiau să parcurgă în alergare cel puțin 100 de kilometri în 24 de ore.

În plus, participanții au avut la dispoziție mai bine de o lună pentru a „vinde” kilometri pe care intenționau să îi alerge, sumele astfel obținute constituind donații pentru patru proiecte pe care Centrul Psihologic Marea Neagră din Constanța urmează să le implementeze și să le pună gratuit la dispoziția beneficiarilor și părinților acestora. Campania a fost susținută printr-o platformă de donații, targetul fiecărui participant înscris fiind acela de a vinde cel puțin 100 de kilometri până la startul competiției.

Cătălin Țînțăreanu, redactor-șef la sanatateabuzoiana.ro, a performanța de a atrage donații în valoare de aproximativ 3.500 de lei, „vânzând” 320 de km (10 lei fiecare km) înaintea ultramaratonului. Jurnalistul a reușit să alerge în 24 de ore peste 100 de km.

La ultramaraton au mai participat alți doi buzoieni, Viorel Tabără (care a alergat 135 km) și Sorin Dragu.

„Am ales să încep ultramaratonul în Parcul Tineretului, unde am alergat 50 de km în jurul lacului timp de șase ore. Apoi am continuat alergarea în centrul orașului, pe Bulevardul N. Bălcescu și în Crâng. Potri­vit regulamentului, aveai dreptul să te oprești, să te hidratezi, să faci pauze. Tot ce conta era să poți alerga cel puțin 100 de km în 24 de ore. M-am oprit din alergat duminică, pe la ora 3 dimineața. Am alergat 100 de kilometri în 17 ore și 40 de minute, moment în care m-am oprit pentru că mă simțeam foarte obosit, îmi era frig și, în plus, știam că atinsesem cei 100 de kilometri”, a declarat pentru OPINIA Cătălin Tînțăreanu.

Centrul de Autism „Marea Neagră” este o instituție care încearcă să aducă lucruri unice pentru recuperarea copiilor cu autism.

,,Dacă nu ar fi fost atâția oameni cu ochii pe mine, m-aș fi oprit”

„Despre competiția asta aflasem întâmplător, documentându-mă pentru materialele pe care le scriu pentru Sanatateabuzoiana.ro. Avea legătură cu domeniul acesta și mi-a stârnit interesul pentru că era prima ediție și mi se părea supranatural ce urma să se întâmple acolo. În plus, tocmai mă apucasem și eu de alergat mai serios și era prima dată când auzeam de o astfel de cursă și eram curios dacă apucă să o termine cineva. Au terminat-o foarte mulți și de atunci am urmărit subiectul în fiecare an, pentru că aveam și subiect de scris, dar și pentru că mă interesa din punct de vedere al alergătorului amator, care încercă să depășească niște distanțe tot mai mari. L-am urmărit atât de intens încât am ajuns să mă înscriu și eu anul asta și chiar să reușesc să ating pragul ăla de 100 de kilometri. Faptul că a avut și un scop caritabil și mai ales că am reușit să atrag niște oameni să doneze și să fie alături de mine în tot demersul acesta a avut o importanță capitală, pentru că a fost, practic, motivația pentru care am tras de mine sa ating suta. În mod normal, dacă n-aș fi știut ca sunt atâția oameni cu ochii pe mine, m-aș fi oprit și m-aș fi dus acasă când aș fi simțit ca nu mă mai țin picioarele. Sincer să fiu, atunci când m-am înscris nu eram foarte sigur că o să rezist să mă învârt prin oraș 100 de kilometri, dar pe măsură ce au început să se adune donațiile, am început și eu să fiu tot mai decis. Aș fi vrut să pot să mai continui, sa fac și pragul de 24 de ore, dar rămâne pe data viitoare”, a mai declarat Cătălin Țînțăreanu.

loading...
error: Content is protected !!