luni, 30 noiembrie 2020

Județul Buzău va avea doi noi cetățeni de onoare proveniți din lumea sportului

• Arbitrul de handbal Simona Stancu și, post mortem, fostul portar Alexandru Cristian

Consiliul Județean acordă atenția cuvenită celor care au marcat sportul buzoian, de ieri și de astăzi. După fostul mare tenisman Ilie Năstase și fostul arbitru, actual președinte al FCSB, Valeriu Argăseală, județul Buzău va avea doi noi cetățeni de onoare proveniți din lumea sportului.

În ședința ordinară de luni, Consiliul Județean le va conferi titlul de cetățean de onoare al județului Buzău arbitrei de handbal Simona Stancu și, post mortem, fostului mare portar al Gloriei Buzău, Alexandru Cristian.

Simona Stancu, continuatoarea marilor arbitri  internaționali de handbal buzoieni

Simona Stancu (32 de ani) este una dintre cele mai valoroase arbitre ale momentului din handbalul românesc. Alături de gălățeanca Cristina Năs­­tase, cu care formează unul dintre cele mai sudate cupluri, participă în aceste zile la Campionatul European din Franța, cele două românce oficiind până acum la partidele Muntenegru – Slovenia și Suedia – Serbia.

Simona Stancu, care deține din 2015 și ecusonul EHF, este o prezență obișnuită în Liga Campionilor de handbal feminin, unde a condus, în 2017, semifinala dintre Buducnost și Gyor. De asemenea, arbitra din Buzău are trecute în CV numeroase derbyuri interne ori meciuri la turneele finale de tineret. Romeo Iamandi, Traian Ene, Gheorghe Mihalașcu, Constantin Căpă­țînă, Marian State și Vasile Pavel sunt ceilalți șase arbitri internaționali buzoieni a căror poveste o duce mai departe Simona Stancu.

Alexandru Cristian, două promovări cu Gloria în Divizia A

Născut în 1953 la Robeasca, Alexandru Cristian a fost unul dintre cei mai mari portari pe care i-a dat fotbalul buzoian. A jucat la Gloria în două perioade. Între 1973 și1980 a reușit pentru prima dată să promoveze cu echipa în Divizia A în sezonul 1977-1978.

După o pauză de trei ani, în care a evoluat la Suceava pe perioada studenției, a revenit la Buzău între 1983 și 1989 și a contribuit la a doua promovare a Gloriei în Liga I, în sezonul 1983-1984. S-a stins din viață pe 14 noiembrie 2007, la numai 54 de ani. Un turneu de fotbal care îi poartă numele, ­re­zervat copiilor, a ajuns în acest an la a zecea ediție și va fi organizat la sfârșitul acestei luni la Sala Sporturilor.

loading...
error: Content is protected !!