luni, 30 noiembrie 2020

Judecător: „Fapta ucigașului Valentinei Nica a fost o execuție”

Judecătorii au închis miercuri dosarul celui mai mediatizat caz de omor care a avut loc în Buzău în ultimii 30 de ani. Tânărul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere a fost trimis în închisoare pentru următorii 22 de ani.

Cazul rămâne unul cu multe semne de întrebare dată fiind numărul persoanelor care au asistat la comiterea acestei crime, despre care atât pro­curorii cât și judecătorul care a judecat dosarul în primă instanță, spun că a fost o premeditare și nu o întâmplare.

Completul de la Curtea de Apel Ploiești a decis să respingă miercuri apelul declarat de Cosmin Dan, dar și de părinții fetei, la sentința Tribunalului Buzău. Instanța a dedus din pedeapsa dispusă la fond, de 24 de ani de închisoare cu executare, doar perioada arestului preventiv, din 23 februarie 2019 la zi. Decizia este definitivă.

Amintim că tânărul Cosmin Dan, care și-a incendiat fosta iubită și a lăsat-o să moară în apartamentul ei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în dimineața zilei de 28 februarie 2019, a fost condamnat pe 30 ianuarie 2020 la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigașul tinerei care-i fusese iubită, a primit la Tribunalul Buzău o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Katia Milica Dodan, 50.000 euro daune morale către tatăl tinerei, Ionel Aurel Nica, și la 10.000 euro daune materiale către Katia Milica Dodan (echivalentul în lei la data executării) pentru finalizarea lucrărilor de refacere a apartamentului incendiat și mobilarea lui, dat fiind că tatăl lui Cosmin Dan s-a străduit, în limita posibilităților, să facă reparațiile cuvenite.

„Spune-ți înger, îngerașul meu, tâmpito!”

Inculpatul a scăpat de condamnarea pe viață după ce nici familia fetei și nici procurorii nu au cerut această pedeapsă.

Potrivit sentinței, deși legea prevede și închisoarea pe viață pentru faptele de care este acuzat Cosmin Dan, ,,instanța nu s-a orientat către această pedeapsă pentru că, în primul rând, nici familia victimei nu a cerut-o și nici parchetul.

În al doilea rând, deși nu e o circumstanță atenuantă, instanța a ținut seama că inculpatul era sub influența alcoolului și a cocainei, instanța crezându-l atunci când a arătat că nici el nu credea <că poate omorî un om>.” , se precizează în hotărârea instanței.

Deși au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în omor cu premeditare prin cruzimi, procurorii nu au cerut instanței condamnarea lui Cosmin Dan la pedeapsa maximă prevăzută de Noul Cod Penal pentru această faptă – detenția pe viață.

Mesajele trimise Valentinei în dimineața fatidică, dar și altor apropiați, i-au convins pe anchetatori dar și pe judecător, că incendierea Valentinei nu a fost un accident nefericit: „ să vezi ce înjoseli îi dau lui mizeria asta … nici Dumnezeu nu mă mai întoarce”, „spune-ți <înger, îngerașul meu> că te omor, tâmpito” .

„Inculpatul aștepta benzina, victima urla de spaimă”

Chiar dacă nu este clar dacă ultimul mesaj a fost trimis în acea noapte, celelalte spun totul despre ce a gândit Cosmin Dan.

„Nu a fost nimic accidental (…) , din contră a fost o <execuție > , victima neavând nicio șansă de scăpare. Nimeni nu îl credea în stare de așa ceva, nimeni nu s-a așteptat la așa ceva și, cu toate acestea, în aprox. 10 min., inculpatul a decis ca ea să nu mai trăiască și a realizat acest lucru într-un mod absolut șocant. Victima nu a avut cum să se apere: era la etajul 9, nu era ieșire în balcon iar inculpatul era în ușa, ea neputând ieși din dormitor.

Deși a spus că s-a stropit prin cameră, ca și cum erau 2-3 stropi de benzină, în realitate toată sticla de 2 litri a fost aruncată pe victimă și în cameră. Victima a început să ardă intens în timp ce ceilalți au fugit (și dacă a mai rămas ceva în sticlă, conținutul ei oricum a rămas tot în dormitor).

Este posibil ca inculpatul să fi tras ușa de la dormitor (martorii spun că ușa era înțepenită la perete, că nu se închidea iar clanța de la ușa dormitorului, la cercetarea la fața locului era fără mâner, (…) pentru că, în timp ce ceilalți erau în baie, el a spus că a încercat să se stingă pe balcon, situație complet neadevărată , pentru că hainele cu care a fost îmbrăcat nu au avut nicio urmă de ardere ; acesta putea fi motivul pentru care victima nu a putut ieși din cameră sau , pur și simplu, nu a mai putut ieși pentru că ardea, la fel ca toate lucrurile din dormitor, iar ea se înfășurase în perdea, în încercarea de a se salva (sub cadavru erau resturi de perdea și draperie).

Este înfiorător prin ce a putut să treacă victima nu doar în momentele arderii dar și anterior, când inculpatul i-a spus că îi va da foc. Nu a mai putut ieși din cameră , inculpatul aștepta benzina, ea era îngrozită știind că, dacă acest lucru se va întâmpla, nu va mai trăi ( potrivit martorilor era speriată, țipa , urla de spaimă, a spus că va anunța poliția, îi cerea inculpatului să înceteze, pentru că ea nu a făcut nimic)”, se precizează în sentința primei instanțe.

Potrivit documentului, la 6.33, în timp ce Cosmin o amenința că o ucide, Valentina îi scrie unui vecin mesajul „veniți (la) mine”  în speranța că va fi salvată, numai că acesta vede mesajul prea târziu.

Amintim că tânărul acuzat că și-a ucis prin incendiere fosta iubită într-un acces de furie pe fondul unor reproșuri aduse acesteia a cerut schimbarea schimbarea încadrării juridice, din infracțiunea de omor cu premeditare în ucidere din culpă. Cosmin Dan a susținut în timpul audierii la instanță că nu a dorit să îi dea foc Valentinei Nica, ci doar să o sperie.

Valentina a fost bătută și lăsată să ardă de vie

Procurorii au stabilit că, în dimineața zilei de 23 februarie, Cosmin Dan a mers în apartamentul fostei sale iubite asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi i-a dat foc cu o brichetă.

Valentina Nica (22 de ani) a murit, după ce apartamentul a fost cuprins de flăcări, trupul ei fiind găsit carbonizat într-una din camere, după ce pompierii au stins incendiul.

,,Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafața corporală, precum și a intoxicației acute cu mono­nid de carbon. Leziunile traumatice – arsuri grad II-IV – s-au putut produce prin expunere la flacără și au legătură de cauzalitate directă cu decesul”, se arată în comunicatul procurorilor.

Potrivit prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Valerică Văsîi, la momentul comiterii faptei tânărul era sub influența alcoolului și a drogurilor. Anchetatorii au stabilit ulterior că acesta consumate cocaină.

 

 

 

loading...
error: Content is protected !!