Monden

Janina Nectara: Cinci motive să te simți patriot

Au fost, în ultimul timp, atâtea zile și activități care au celebrat unitatea, iubirea de țară, dragostea de semeni și s-au exprimat în diferite moduri artistice sentimentele de patriotism, însă de departe, majoritatea celor care lucrează în afara țării își declară frecvent dorul de casă și mândria că sunt români. Este și cazul buzoiencei Janina Nectara, a cărei activitate din ultimii ani e strâns legată de artă și de jurnalism, activități întreprinse însă, mare parte din ele, în afara țării.

A studiat Design Vestimentar în România la Facultatea de Arte, dar și Fashion Business în Paris, unde și-au împărtășit din experiență Karl Lagerfeld (Chanel), Yohji Yamamoto, Alexander McQueen, Stella McCartney, Kenzo și lista designerilor poate continua. După terminarea studiilor, a realizat un internship în New York la casa de modă a creatorului preferat al Primelor Doamne ale Americii, Oscar de la Renta. Pe lângă celebritățile de la Hollywood, Michelle Obama, Hillary Clinton și Laura Bush sunt clientele fidele ale exclusivistului brand. În timp ce lucra pentru presa americană în Paris, a fondat și site-ul Fashion Avec Passion, un mix între o revistă de modă online și un fashion blog, perioadă în care a cunoscut și realizat interviuri cu designeri precum John Galliano, Prada, Vivienne Westwood, Yohji Yamamoto, Zuhair Murad, Elie Saab, Roberto Cavalli sau supermodele precum Claudia Schiffer, Isabeli Fontana și Natalia Vodianova.

Blogul buzoiencei, „Fashion Avec Passion”, a fost desemnat „Harrods Blog Of The Week” de celebrul department store, Harrods Londra, unul dintre cele mai mari business-uri de modă din lume. În premieră pentru România, Janina a realizat și primele livestreaming-uri ale celor mai importante show-uri de modă, direct de pe podiumurile din Milano, Paris, Londra și New York.

Și totuși, se declară îndrăgostită iremediabil de țara sa, de orașul său natal, declarându-și patriotismul și mândria că este româncă. „Simt că atașamentul față de țara în care ești născut începe încă dinainte de a te naște. Îl ai în propriul ADN, moștenire genetică de la generații întregi de predecesori. Da, cred cu tărie că în ADN-ul nostru sunt gene responsabile de forțe inimaginabile, care ne atrag mereu către locurile natale.
Mi-am dat seama cât de legată sunt de România când am fot pusă în situația de a refuza proiecte extrem de tentante, pentru că acestea presupuneau o mutare definitivă. Chiar dacă am locuit atât la Paris, cât și în Milano, eu nu mi-am schimbat niciodată buletinul. Nu e nici măcar de București. Este o carte de identitate neaoșă, aparținând pitorescului Râmnicu-Sărat, județul Buzău. Și cum aș fi putut să mă mut, de vreme ce oriunde merg în această lume, mai devreme sau mai târziu, mi se face dor de acasă… Și ACASĂ e într-un singur loc! E acolo unde îți este inima. Iar inima mea e în ROMÂNIA!”
, a declarat buzoianca în cadrul unui interviu pentru qmagazine.ro.

Și pentru că se simte mândră de originea sa, Janina a alcătuit un Top 5 al motivelor pentru care își iubește originea, indiferent de la ce birou, din ce țară sau cu ce partener lucrează.

„1. Iubesc România pentru că AICI am strâns cele mai frumoase amintiri, care vor rămâne, pentru totdeauna, într-o parte specială a inimii mele, oriunde m-aș duce.

  1. Iubesc România și pentru remarcabilele ei femei istorice! Ca româncă, nu pot vedea un motiv mai mare de mândrie decât acela că predecesoarele mele au fost PRIMELE în LUME sau UNICELE! Prima femeie explorator din lume este o româncă! Prima femeie inginer din lume este o româncă! Prima femeie arhitect din lume, iarăși o româncă! Și enumerarea poate continua.Tocmai de aceea m-am luptat ca, pentru prima dată în istoria noastră, meritele lor să fie recunoscute în mod oficial pe cele mai puternice simboluri naționale: bancnotele românești.
  2. Iubesc România pentru că frumusețea sa aparte nu poate fi încadrată în nicio tipologie. Frumusețea României este alta decât cea clasică, a majorității națiunilor vechiului continent, dar nici nu se aseamănă cu cea a țărilor nou-formate, de câteva secole. Este cu totul inedită! Iar ineditul dintotdeauna a fascinat. În România, viața ta e o coală albă de hârtie. Dar nu e minunat că tu decizi cum și cu ce o umpli?
  3. Iubesc România pentru oamenii săi. Pentru umorul, tradițiile și spiritualitatea lor. România seduce prin puternicul ei caracter cosmopolit. La final de săptămână, îmi place să explorez România cu toată diversitatea sa. De regulă, ocolesc marile orașe și merg în România profundă și îmi dau seama că un vizitator ar putea fi șocat de variația întâlnită de la un kilometru la altul, de la o regiune la alta.
  4. Iubesc România pentru că simt că și România mă iubește pe mine. Pentru că cele mai mari împliniri le-am trăit aici. E o țară a tuturor oportunităților și posibilităților. Atât dorite cât și nedorite. Însă tot astfel sunt și alte țări. Aud atât de des că mulți își doresc ca România să fie <o țară ca în Occident…>. În viziunea mea, România este o țară mult mai frumoasă <ca în Occident>. Dacă unele lucruri nu merg așa cum ar fi ideal să se întâmple, nu este din vina țării. Să nu facem greșeala de a confunda țara cu conducerea ei! Iubim România pentru ce este ea, nu pentru maniera în care e administrată. Pentru țară, aprecierea ar trebui să fie permanentă!”, susține Janina Nectara.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker