Actualitate

Jandarmeria Montană buzoiană, la 20 de ani de la înființare

A fost acceptată ca membru în cadrul Comisiei Internaționale de Salvare Alpină de la Veneția cu rol în salvarea montană

Anul acesta, pe 5 octombrie, se împlinesc 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane în județ. Începând  cu data de 1 ianuarie 2007 Inspectoratul de  Jandarmi Județean Buzău înființeazã trei posturi de jandarmi montane în  localitãtile Nehoiu, Cislău, Pârscov și un post de jandarmi  balneo-climateric în localitatea Merei,  toate acestea fiind destinate executării misiunilor  de menținere a ordinii publice, prevenirii și descoperirii  infracțiunilor în stațiuni montane, pe trasee turistice precum și în  stațiuni balneare.

În prezent, la nivelul județului Buzău funcționează două posturi de jandarmi montane în  localitãțile Nehoiu și Berca și un post de jandarmi  balneo-climateric în localitatea Merei. În aceste locații jandarmii montani desfăşoară permanent acţiuni de informare şi îndrumare a turiştilor despre starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumeţiilor, precum şi despre alte pericole la care se pot expune. De asemenea,  ei participă și la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi  asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive etc.). De la începutul anului, jandarmii montani buzoieni au acționat atât independent, cât și în cooperare cu alte instituții  în 10 situații pentru salvarea-evacuarea a 31 de persoane care se aflau în dificultate pe munte, două persoane având nevoie de îngrijiri medicale.

De asemenea, jandarmii montani buzoieni au fost solicitați prin S.N.U.A.U. 112 să intervină pentru alungarea animalelor sălbatice ( urs) din gospodării în 49 de cazuri.

„Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea  indicatoarelor şi marcajelor montanesunt preocupări de bază ale jandarmilor montani buzoieni. Această preocupare, la nivelul judeţului, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau pe timpul sezonului estival, deoarece jandarmii montani sunt cei care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medical celor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical”, transmite Biroul de Presă al IJJ Buzău.

Jandarmii montani, pregătiți într-un centru înființat cu sprijinul colegilor din Franța

Structurile montane ale Jandarmeriei Române au o istorie care începe în anul 1937 când au fost înființate primele patru structuri montane de jandarmi, care aveau în responsabilitate Munții Bucegi, Făgăraș, Parâng și Ciucaș.

Astăzi Jandarmeria Montană are în grijă cărările și înălțimile Munților Carpați ai României. 570 de jandarmi montani și 77 de structuri specializate dispuse în 21 de județe ale țării.

Toți jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului și acordării primului ajutor medical. Toate aceste stagii se fac în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparține Jandarmeriei Române.

Centrul oferă o bază modernă de pregătire, adaptată cerințelor internaționale de formare în domeniul montan. A fost înființat în anul 2004 cu sprijinul Jandarmeriei Naționale Franceze, jandarmii montani români beneficiind de experienţa în  domeniul montan a jandarmilor din Centrul  de la Chamonix, de la care au deprins cunoștințe pe parcursul stagiilor de formare în domeniul schiului, alpinismului şi salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate pe munte.

Până în prezent, aproximativ o treime dintre jandarmii montani sunt atestați ca paramedici, 14 jandarmi sunt absolvenți ai Cursului elvețian REGA Center de formare a salvatorilor aerieni, iar 10 jandarmi montani sunt atestați anual de către specialiști elvețieni și germani, ca salvatori pe instalații transport cablu.

Venită ca o recunoaștere  a rezultatelor obținute de jandarmii montani în cei 20 de ani de existență, începând cu anul 2020, Jandarmeria Română a fost acceptată ca membru în cadrul Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (CISA – IKAR) de la Veneția care reunește instituții militare și civile din peste 40 de țări, cu rol important în salvarea montană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker