sâmbătă, 08 august 2020

Istoria accidentelor rutiere, lecţie de prevenire a evenimentelor rutiere

O activitate inedită, care constituie o premieră, după cum a precizat chiar directorul instituţiei, Daniel Costache, s-a petrecut la Muzeul Judeţean Buzău. Mai exact, ofiţerul de poliţie de la Serviciul Rutier responsabil cu educaţia rutieră, Remus Necula, împreună cu cei ai Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Emilia Mihăilescu şi Adela Stoica având sprijinul conducerii instituţiei de cultură, au reuşit, pe parcursul  a mai bine de o oră, să explice unei săli arhipline cu liceeni de la mai multe unităţi de învăţământ buzoiene cum istoria accidentelor rutiere poate deveni o lecţie pentru transformarea evenimentelor rutiere în… istorie. De altfel, activitatea preventiv-informativă a fost denumită  generic  „Accidentele vrem să fie istorie”.

Activitatea Poliţiei din ziua de 13 noiembrie, desfăşurată în baza programelor prioritare  de prevenire pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, a marcat debutul evenimentului „Zilele Siguranţei Rutiere”.

„Inspectoratul Jude­ţean de Poliţie desfăşoară activităţi preventive sub genericul Zilele siguranţei Rutiere. Am invitat copii de la liceele de pe raza judeţului Buzău să  asiste la o prezentare, realizată cu ajutorul directorului de la Muzeul Judeţean Buzău, despre istoria accidentelor rutiere. Vrem ca acestea să fie istorie”,  a declarat Remus Necula.

„Tinerii posesori de permis de conducere sau aspiranţi la statutul de conducător auto au fost <conduşi> pe traseul istoric al accidentelor rutiere, aflând care a fost primul deces înregistrat într-un accident de automobil, când a avut loc prima ciocnire de autoturisme fără victime, cine a fost primul şofer amendat, când şi unde au fost eliberate primele numere de înmatriculare din istorie, unde a apărut primul semafor şi prima trecere de pietoni, precum şi povestea apariţiei centurii de siguranţă şi a scaunului pentru copil”, au sintetizat activitatea de prezentare ofiţerii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.

Cum le-a făcut Poliţia rost adolescenţilor de bilete gratis la Muzeu

Muzeul Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie au mai desfăşurat şi alte activităţi comune de sensibilizare a conducătorilor auto pentru siguranţă în trafic, dar o activitate de acest tip constituie o premieră. Activitatea ofiţe­rilor de poliţie s-a finalizat prin vizionarea unor spoturi tematice utilizate în campaniile de prevenire a Poliţiei Rutiere. Apoi, adolescenţii au fost invitaţi la un tur  al Muzeului Ju­deţean, evident gratuit. Prin urmare, ieri,  Poliţia buzoiană, împreună cu Inspectoratul Şcolar Jude­ţean Buzău, reprezentat la activitate de inspectorul Ve­ronica Trandafir, au oferit posibilitatea tuturor liceenilor care au luat parte la lecţia de prevenire să poată vizita gratuit Muzeul Judeţean.

„Este un eveniment ce se organizează în premieră la Muzeul Judeţean Buzău. Noi suntem gazdă a acestui eveniment: <Zilele Siguranţei Rutiere>, în parteneriat cu IPJ Buzău. Am realizat împreună cu colegii de la IPJ o prezentare destul de interesantă, o istorie a accidentelor rutiere de la apariţia maşinilor în lume până în zilele noastre, încheind cu statistici, din păcate nu atât de vesele. Sunt convins că mesajul cultural şi mesajul pe care colegii de la IPJ îl transmit tinerilor va fi unul de impact şi va fi bine recepţionat”, a declarat directorul Muzeului Ju­deţean Buzău, Daniel Costache.

loading...
error: Content is protected !!