Administrație

„Învins economic” de Trans Bus

Transportatorul privat spre Robeasca renunţă la contractul cu Consiliul Județean

\La şedinţa arondată lunii iunie, consilierii judeţeni vor vota un proiect de hotărâre, pregătit de vicepreşedintele Adrian Petre, prin care se va lua act de retragerea transportatorului privat SC Dan Sepsi SRL de pe traseul Buzău–Robeasca. Decizia transportatorului vine ca urmare a unei analize economice proprii, prin care s-a constatat că societatea respectivă nu mai poate suporta costurile pentru susţinerea traseului respectiv, în condiţiile în care ar trebui să concureze un agent economic mult mai puternic, fiind vorba despre Trans Bus Buzău.

După ultimele proceduri de licitare şi atribuire de trasee judeţene, organizate de Consiliul Judeţean, proceduri consumate la începutul anului, transportatorul privat SC Dan Sepsi SRL este primul care formulează o astfel de cerere. Situaţii oarecum asemănătoare mai sunt în alte zone ale judeţului, dar la acest moment operatorii particulari nu dau semne că ar fi în pericol să înregistreze pierderi.

„Situația serviciului public de transport persoane pe traseul județean Autogara XXL – Robeasca, se prezintă astfel: – Prin aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Buzău – Mărăcineni, U.A.T. Comuna Robeasca a atribuit Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public de persoane prin curse regulate operatorului intern al A.D.I. Buzău – Mărăcineni, SC TRANS BUS SA. În acest sens, prin Hotărârea nr. 249 din 31.05.2022 a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău – Mărăcineni, s-a aprobat programul de transport cu înființarea unor noi trasee, care se suprapun cu traseul județean Buzău Autogara XXL – Robeasca. Prin acest program, cu 8 curse pe zi, se satisfac integral nevoile de transport ale cetățenilor și nu există suficientă cerere de transport pentru a justifica funcționarea transportului județean pe acest traseu. – Acest fapt a condus la imposibilitatea susținerii economice a acestui traseu, în condițiile în care operatorul de transport nu beneficiază de compensații financiare, conform Contractului de delegare a gestiunii. În acest sens s-a primit de la operatorul de transport SC DAN SEPSI SRL adresa nr. 14/13.05.2024, înregistrată la Consiliul Județean Buzău sub nr. 8293/2024, prin care solicită anularea traseului cod 020 Buzău Autogara XXL – Robeasca din Programul județean de transport, și se prezintă situația veniturilor și cheltuielilor înregistrate pentru acest traseu”, se spune în documentaţiile înaintate plenului Consiliului Judeţean.

Articole similare