Cultură

Intrare liberă la Muzeul Județean și baloane tricolore pentru șoferi, de Ziua Drapelului Național

Muzeul Județean pregă­tește buzoienilor câteva surprize, miercuri, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului Național. În colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, instituția organizează o serie de acțiuni culturale, cum ar fi decorarea imobilului sediului central al Muzeului Județean Buzău cu baloane tricolore, distribuire de stegulețe trico­lore șoferilor participanți la trafic în zona Bulevardului Nicolae Bălcescu și expunerea a două panouri format A0 cu un scurt istoric al drapelului național al României.

„Acțiunile se vor defă­șura miercuri, 26 iunie, începând cu ora 10,00, la se­diul Muzeului Județean Buzău. De asemenea, accesul la vizitarea colecțiilor muzeului este gratuit”, se arată în comunicatul instituției.

Data de 26 iunie a fost desemnată prin Legea 96/20 mai 1998 ca Ziua Drapelului Național, fiind aleasă pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul ­re­voluționar a decretat tricolorul – roșu, galben și albastru – ca reprezentativ pentru steagul național al tuturor românilor. Cele trei culori, împărțite în mod egal, reprezintă principiul egalității, distribuirea lor în sus semnificând vertica­litatea.

Cele trei culori ale tricolorului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde încă din vremea lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Un astfel de steag, care avea și un însemn grafic care îi reprezenta pe arhanghelii Mihail și Gavril, a aparținut lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821. Steagul a fost ascuns în timpul revoluției pentru a nu fi capturat, iar după ce revolta a fost înăbușită, căpitanii lui Tudor Vladimirescu au hotărât arderea lui, și totuși, după 60 de ani, drapelul a fost găsit, recondiționat și depus, în urma unei ceremonii speciale, la Casa Armatei din București.

Istoria Drapelului Național începe însă în 1834, când Alexandru Ghica Vodă, domnitorul Țării Românești, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii”. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben și roșu, iar cel al armatei trei: roșu, galben și albastru și un vultur la mijloc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker