Cultură

INTERVIU/ ,,Managerul de visuri” Mirela Oprea, faţă în faţă cu publicul buzoian

A cinsprezecea întâlnire cu cititorii şi ultima dintr-un turneu naţional de prezentare a cărţii „Dream Management” realizat de Mirela Oprea, autoarea volumului, s-a petrecut la Buzău, în prezenţa unui public tânăr şi foarte tânăr, dornic să vadă în ce măsură scriitorul rezonează cu sufletele şi minţile lor pline de visuri. Lansarea de carte a fost găzduită de Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” şi a avut loc în prezenţa directorului, Sorin Burlacu şi a  editorului cărţii, scriitorul Lucian Pricop.

Lansarea de carte a avut darul de a-i ,,împrieteni” cu lectura pe tinerii care se aflau în premieră la un astfel de eveniment. Au fost în sală însă şi multe persoane avizate, cadre didactice ­de­dicate profesiei, cu experienţă în a-şi îndruma elevii către lectura care să-i construiască ca oameni adevăraţi, “Dream Management” fiind, de bună seamă, o carte  de construcţie personală .

Lansarea a împrumutat pe alocuri şi aerul unui ate­lier demonstrativ,  prin care scriitoarea a dorit  să le insufle celor prezenţi o atitudine activă în ceea ce priveşte visurile lor. Mirela Oprea a încercat să demonstreze prin câteva tuşe că întrebarea „Care este visul tău?” este cea mai importantă întrebare din lume, ceea ce a determinat-o să apeleze de mai multe ori la exemplificare.

În sală s-au aflat şi prieteni ai scriitoarei, buzoieni ce activează în cadrul Fundaţiei Comunitare. Despre cum a ajuns Mirela Oprea, scriitoare, licenţiată în Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, şi cu un doctorat în Dezvoltare Internaţională să cunoască echipa Fundaţiei Comunitare Buzău sau despre motivele care au determinat-o să împărtăşească din experienţa sa profesională şi buzoienilor aflăm  din răspunsurile sale oferite în exclusivitate pentru ziarul Opinia.

Reporter: Cine este Mirela Oprea?

Mirela Oprea: Azi, Mirela Oprea este persoana care a scris prima sa carte. O carte care i-a adus multă bucurie şi care a îmbogăţit-o sufleteşte în perioada de cercetare şi elaborare a principalelor idei. Altfel, sunt licenţiată în Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (UBB Cluj-Napoca) şi am un master în ,,good governance” şi politici de integrare europeană şi un doctorat în dezvoltare internaţională (Universitatea din Bologna, cea mai veche din lume). De asemenea, sunt trainer şi dispun de câteva formări în coaching, în consiliere filantropică, în counseling, în psihologie pozitivă. Şi mai sunt fan şi susţinător al fratelui meu care conduce PlayHood, o şcoală de teatru în Ferentari (cel mai rău famat cartier din Bucureşti).

Rep: De ce aţi scris această carte?

M.O.: Mi-a plăcut întotdeauna să scriu şi cred că scrierea unei cărţi era inevitabilă până la urmă. Dar această carte am scris-o mai ales pentru că m-au încurajat foarte multe persoane. Mă refer mai ales la participanţii la atelierele de Dream ­Ma­nagement. Am susţinut peste 60 de astfel de ateliere, la care participă persoane care doresc să înţeleagă mai multe despre visurile lor şi să cunoască alte persoane care au visuri pe care vor să le realizeze. La un moment dat, mi-am dat seama că, în timp, am acumulat foarte multe cunoştinţe pe care doream să le transmit mai departe cât mai eficient şi această carte a venit natural.

Rep: Care sunt fundamentele ştiinţifice ale lucrării?

M.O.: Am lucrat mai ales cu noţiuni din management, psihologie pozitivă şi neuro-ştiinţe. Teza principală este că realizarea visurilor nu e o chestiune de noroc sau de sacrificiu personal. Dimpotrivă, drumul spre visurile noastre poate să fie cea mai frumoasă experienţă, dacă adoptăm metode prietenoase cu creierul nostru şi dacă ne comportăm cu visurile noastre aşa cum se comportă un manager cu unul dintre cele mai importante proiecte ale sale.

Rep: De ce aţi ales Buzăul pentru lansarea de carte? Aveţi legături de suflet cu Buzăul?

M.O.: Am ales Buzăul datorită bunilor prieteni de la Fundaţia Comunitară Buzău. Acum câteva luni, o prietenă m-a invitat să susţin un ate­lier de Dream Management la Buzău. La acest atelier au participat multe persoane implicate în proiectul de construire a Fundaţiei Comunitare. Am simţit o conexiune specială cu aceste persoane şi de aceea mi-am dorit să revin la Buzău. Cred că Buzăul e norocos să aibă oameni atât de speciali, care construiesc cu atâta dăruire o fundaţie care, sunt sigură, va aduce multe beneficii oraşului.

Rep: Cum aţi recomanda această carte cititorilor? Dacă ar fi să prezentaţi cartea din postura de cititor şi nu de autor, ce aţi spune despre ea?

M.O.: Aş spune că e o carte care se citeşte uşor, pentru că include foarte multe exemple din viaţa reală. Dar, în acelaşi timp este şi o carte în care poţi avea încredere, pentru că e scrisă pe baza unor studii şi cercetări şi pe experienţa bogată a autoarei. Aş mai spune că merită să o citeşti pentru că e ca un ghid ştiinţific, antrenant şi foarte interesant, pentru realizarea visurilor noastre.

Rep: Există un grup ţintă căruia vă adresaţi? Poate fi citită la orice vârstă? Este pentru persoane raţionale sau pentru cele visătoare?

M.O.: Cartea poate să fie citită la orice vârstă, începând cu vârsta adolescenţei şi încheind cu vârsta senectuţii. Nu mă adresez unui anume grup ţintă, pentru că atât cei realişti, cât şi cei visători, vor putea găsi lucruri pe gustul lor în interiorul acestei cărţi. Există exemple din viaţa reală, informaţii practice, recomandări concrete, studii ştiinţifice.

Rep: Ce aşteptări aveţi în legătură efectele acestei cărţi?

M.O.: Îmi doresc ca această carte să ajungă la cât mai multe persoane, inclusiv la cele care nu ştiau că au nevoie de ea. Mi-aş dori să fie una dintre cărţile care se oferă cadou cel mai adesea, mai ales de către acele persoane (ca mine) care nu ştiu niciodată care este cadoul potrivit pentru cineva. Toţi oamenii au visuri sau ar putea avea, aşa că această carte ar putea să fie cel mai bun cadou pe care ai putea să îl faci cuiva drag sau cuiva pe care nu îl cunoşti aşa bine. Desigur, îmi doresc ca această carte să inspire cititorii să facă paşi înspre visurile lor şi să înceapă să vorbească – acasă, la locul de muncă – despre visurile lor.

Rep: Veţi continua să scrieţi? Cartea aceasta este unul dintre visurile dumneavoastră?

M.O.: Cred că voi conti­nua să scriu. Mi-a fost sugerat să scriu o carte pentru copii şi una pentru părinţii şi cadrele didactice care doresc să ajute copiii să îşi descopere şi să îşi urmeze visurile. De asemenea, mai am altă carte în minte, pe o temă complet diferită, construită în sufletul meu ca urmare a unei experienţe personale care m-a schimbat foarte mult.

Rep: Este o carte pentru prezent sau pentru viitor?

M.O.: Este o carte pentru prezent şi pentru viitor. Începi azi să te gândeşti la visul tău, mâine faci un prim mic pas şi înainte să îţi dai seama, ai realizat acel vis. Apoi prinzi curaj şi formulezi în mintea ta un vis şi mai frumos şi, în curând, ţi-ai format obiceiul de a-ţi realiza visurile. „Viitorul aparţine celor care cred în frumuseţea visurilor lor”, spunea Eleanor Roosevelt şi cred că avea foarte mare dreptate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker