Actualitate

Intervenție a medicilor cardiologi pentru salvarea unui pacient în vârstă de 60 de ani

Activitate  Centrului de Cardiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău este la cote ridicate chiar și în pandemie.  Un caz recent, înregistrat în data de 19 octombrie, care a fost rezolvat cu succes de medicii buzoieni este  cel al unui pacient în vârstă de 60 de ani, din Buzău.

Ce spun medicii despre dificultatea cazului

Despre această intervenție, Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist oferă următoarele informații: „Pacientul este cunoscut cu claudicație intermitentă (dureri musculare) la mers sub 100 de metri la nivelul ambelor membre inferioare și a fost programat în data de 19.10.2020, în vederea completarii revascularizării la nivelul circulatiei membrului inferior stâng prin efectuarea de angioplastie periferică percutană pentru ocluzie de arteră femurală superficială stângă. Pacientul are în antecedentele recente o evaluare arteriografica diagnostica a membrelor inferioare efectuată tot în centrul nostru și care a depistat prezența bolii arteriale periferice la nivelul ambelor membre si care a permis, la acel moment, revascularizarea parțială prin implantarea de stent pe artera iliacă comună dreaptă pentru o stenoza critica situata la acel nivel având ca rezultat ameliorarea netă și rapidă a simptomatologiei prezente anterior la nivelul membrului inferior drept, prin dispariţia claudicaţiei (durere la mers) la acest membru”.

Despre același caz rezollvat cu succes,  Nicolai Gabriel, medic specialist cardiolog spune că „Un caz interesant, la un pacient cu ocluzie cronică de arteră femurală, pentru care s-a intervenit în vederea reluării circulaţiei la nivel local. Intervenţia a decurs fără probleme iar pacientul a avut o evoluţie bună post-operator. Un alt caz este al unui pacient în vârstă de 63 de ani, cu boală coronariana cu evoluție severă rapidă, cu antecedente de angioplastie coronariană percutană complexă cu implantare multiplă de stenturi la nivelul bifurcației trunchiului comun stâng cu evoluție nefavorabiă prin restenoză severă intrastenturi cu necesar de revascularizare miocardică chirurgicală prin by-pass-uri aorto-coronariene și care revine, la 3 luni postoperator, la începutul lunii octombrie în clinica noastră cu tablou clinic confirmat ulterior de infarct miocardic acut. La reevaluarea coronarografică se decelează leziune semnificativă angiografic cu trombooză la nivelul originii graftului venos aorto-coronarian motiv pentru care s-a efectuat angioplastie coronariană percutană cu implantarea unui stent activ farmacologic la nivelul zonei de leziune a graftului venos cu rezultat final excelent și cu reluarea integrală a fluxului sangvin până la nivelul mușchiului cardiac”.

„Astfel de intervenții sunt  realizate de către dr. Matei Florin Lucian, medic primar cardiolog cu competență în cardiologie intervențională, asistat de dr. Nicolai Gabriel, medic specialist cardiolog aflat în pregătire pentru atestare de studii complementare în cardiologie intervențională şi dr. Minoiu Costin, medic radiolog  (Spitalul de Urgenţă Floreasca) împreună cu patru asistenți medicali din secţia Cardiologie şi Bloc Operator (as. med. Tomescu Irina, as. med. Șuțu Angelica, as. med. Paraschiv Tanța și as. med. Airinei Florența). Vârsta medie a pacienţilor care se prezintă la spital cu probleme cardiovasculare este de 60 de ani, majoritar bărbați, însă anul acesta vârsta celui mai tânăr pacient primit în laboratorul nostru ce a necesitat coronarografie de urgență urmată pe loc de implantare unui stent a fost de numai 35 de ani”, transmite Biroul de Presă al Spitalului Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker