Economic

Înlocuirea sau reparația televizorului?

Ajungi acasă după o zi incarcată la munca. Te așezi pe canapea pregătit să urmărești meciul sau emisiunea favorită. Apeși pe telecomandă și observi că în loc ca ecranul să se lumineze,televizorul nu are imagine sau nu pornește deloc. Ce faci în acel moment? Primul gând este să apelezi la un depanator tv. Cu siguranță că o companie care prestează servicii de reparații televizoare, va ști ce să-i facă pentru a-i reda viața, nu?

De obicei cam așa și este. O mare parte din televizoarele care se defectează (fie ele LED, LCD, plasmă sau cu tub cineoscop) pot fi reparate de către un depanator priceput și dedicat. Totodată, în ziua de astăzi sunt foarte multe companii care asigură servicii de reparații televizoare la domiciliul clientului. În acest fel, clientul nu este doar avantajat prin faptul că este scutit de cheltuieli ci și datorită degrevării de corvoada transportului.

Cu toate acestea, există și momente în care, cu toată bunăvoința depanatorului tv, televizorul se încăpățânează să rămână mort, sau prețul reparației ar fi prea mare pentru ca aceasta să fie rentabilă.

În cele ce urmează. vă vom prezenta cinci situații în care reparația televizorului nu este rentabilă, înlocuirea acestuia fiind soluția recomandată.

Televizorul are ecranul spart

 Aceasta este una dintre defecțiunile frecvente ale televizoarelor moderne. Nu de puține ori clienții sună și întreabă dacă televizorul cu ecranul spart mai poate fi reparat. Câteodată încearcă chiar să explice că este spart doar într-un colț sau că are doar o pată neagră, restul ecranului fiind perfect utilizabil.  Din păcate, televizoarele cu ecranele sparte nu mai pot fi reparate. Paradoxal, imposibilitatea reparației acestora nu constă în dificultatea intervenției. În sine, inlocuirea ecranului la televizoarele LED este o procedură relativ ușoară, procedură ce ar putea fi efectuată și de către o persoană fără calificare în domeniul reparației de televizoare. Problema în cazul display-urilor de televizor sparte constă în lipsa de pe piață a ecranelor și prețul prohibitiv al acestora.

Spre exemplu, dacă ați dat 1000 de lei pe un televizor care are doi ani de zile, sunt șanse mari ca un ecran pentru acel tv să coste 80 – 90% din prețul televizorului în momentul în care era nou. Practic, având în vedere rapiditatea cu care evoluează tehnologia în ziua de astăzi, inlocuirea unui ecran la televizor care are peste un an vechime pur și simplu nu merită,

Peste imagine apar niște dungi fine colorate

Un defect caracteristic panelurilor LED și LCD, acesta este cauzat de secționarea panglicilor pe care sunt driverele, panglici ce fac legătura intre TCON (placa care crează imaginea) și display. Din păcate, în romania nu există mașini de bondare (LCD Bonding Machine) care să repare aceste panglici, soluția fiind inlocuirea display-ului cu totul. Acesta, după cum am explicat mai sus, pur și simplu nu este fezabilă economic.

Televizorul a fost trăznit

În acest caz, lucrurile sunt puțin mai nuanțate. De obicei, când televizorul este trăznit, circuitul curentului electric nu urmează un traseu bine stabilit. Din această cauză, pot fi afectate multiple componente din interiorul televizorului dumneavoastră, motiv pentru care trebuie să apelați la un service tv care să analizeze pagubele pe care fulgerul le-a produs și raportul dintre vechimea televizorului, pagubele suferite și costul reparației.

Televizorul are lămpile CCFL arse (acest defect se aplică televizoarelor LCD)

În cazul în care vorbim despre un televizor LCD ale cărui lămpi CCFL sunt arse,de cele mai multe ori, reparația nu mai merită. În general, când lămpile CCFL sunt defecte, televizorul are sunet și nu are imagine sau are imagine dar aceasta dispare după un anumit timp (acest lucru se întâmplă deoarece izolatia firelor care alimentează lămpile este străpunsă și acestea fac din când în când contact cu partea metalică a ecranului).

Atenție! Această manifestare ( lipsă imagine, prezență sunet) există și în cazul televizoarelor LED. Cu toate acestea, în acest ultim caz, reparația televizoarelor LED este recomandată. În cazul televizoarelo LCD, reparația acestui cefect nu merită deoarece procurarea lămpilor, costul manoperei precum și vechimea aparatului (televizoarele LCD au peste 10 ani în acest moment) fac reparația nefezabilă din punct de vedere economic. Cu toate acestea, dacă aveți un televizor LCD defect, nu îl aruncați până nu cereți o constatare din partea unui centru de reparații televizoare.

A curs apă în interiorul televizorului (în special pe display)

Dacă televizorul dvs a luat contact cu apa, există o șansă destul de mare ca acesta să nu mai poată fi reparat. Desigur, aceasta nu este o regulă și trebuie analizat fiecare caz în parte. Cel mai periculos pentru televizoarele LED este apa care pătrunde în display. Din păcate, în multe cazuri, gospodinele șterg televizorul cu diverse soluții de curățare care se preling pe ecran și intră sub rama acestuia. În cazul televizoarelor LED, driverele acestuia se află în partea de jos a ecranului, asta insemnând că apa va ajunge direct la ele și le va oxida. Din păcate acest defect echivalează cu înlocuirea televizorului deoarece aceste drivere nu se pot repara iar înlocuirea display-ului nu este fezabilă.

Reparația sau înlocuirea televizorului defect este o dilemă cu care se confruntă majoritatea celor cărora li s-a defectat echipamentul. Deși ambele prezintă avantaje și dezavantaje, o regulă generală ar fi că un televizor merită reparat atâta timp cât costul reparației nu depășește 40% din prețul televizorului. În general, un service tv serios vă va sfătui cu privire la rentabilitatea reparației și vă va oferi o garanție pe lucrare care să acopere defectul reparat.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker