joi, 02 iulie 2020

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a ajuns la Curtea Constituţională

Uniunea Salvaţi Româ­nia a depus, joi, la Curtea Constituţională, iniţiativa „Fără penali în funcţii ­pu­blice”, cu 850.000 de semnă­turi, pentru validare, conform procesului legislativ, a anunţat preşedintele formaţiunii, Dan Barna, potri­vit „Mediafax”.

„Iniţiativa Fără Penali este depusă la Curtea Constituţională a României. Am depus 850.000 de semnături validate de către primăriile din ţară. Mai erau aproape 100 de localităţi unde primarii au refuzat din diverse motive să ne elibereze semnăturile, dar în acest context în care statul de drept este atacat fără precedent, în acest context în care vedem că asupra parchetelor se exercită o presiune extraordinară, în acest context în care l-am văzut pe Liviu Dragnea eli­minând ideea cu acea Curte specială pentru magistraţi astfel cum solicită comisia de la Veneţia, considerăm că este momentul ca Iniţiativa Fără Penali să meargă mai departe”, a declarat în Parlament preşedintele USR.

Dan Barna a precizat că i-a transmis şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, că îşi doreşte ca iniţiativa să beneficieze de sprijinul acestuia: „I-am transmis preşe­dintelui că ne dorim şi un sprijin din partea domniei-sale ca această iniţiativă să ajungă la referendum şi intre în procedură parlamentară. Avem cinci-şase localităţi ale căror primari au refuzat efectiv să valideze aceste semnături. Este o încălcare flagrantă şi explicită a legii”, a adăugat preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Pe 20 septembrie, USR a depus la Parlament o primă tranşă de 335.000 de semnături pentru iniţiativa cetăţenească Fără Penali, iar pe 21 septembire a fost depusă şi cea de-a doua tranşă, cu 446.000 de semnături.

Buzăul a contribuit cu 12.941 semnături strânse în judeţ – care îl clasează pe locul 24 în ierarhia naţională -, iar la nivelul municipiului au fost depuse la Primărie 8.005 semnături, dintre care au fost invalidate 3.000.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament au fost necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele ţării. Potrivit legislaţiei, strângerea semnăturilor a fost posibilă doar după ce a fost obţinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat în Monitorul Oficial. Iniţiativa urmăreşte modificarea articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în ­Ca­mera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Textul propus instituie o interdicţie temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post-condamnatorii sau dezincriminării infracţiunii, adică situaţiile care, potrivit legislaţiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecinţelor rezultate din condamnare. Această temporizare a fost absolut necesară pentru ca propunerea legislativă să respecte întru totul Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi recomandările Comisiei de la Veneţia, care nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!