miercuri, 27 mai 2020

Începe Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ. Diana Cavallioti și Irina Margareta Nistor fac parte din juriul competiției

Iubitorii de film din Buzău și din țară sunt așteptați, începând de duminică, să se bucure, timp de o săptămână, de proiecții de film din Europa, filme românești mai noi și mai vechi și de multe alte surprize pregătite de organizatori. Nume cunoscute ale cinematografiei românești, precum Diana Cavallioti și Irina Margareta Nistor, vor fi prezente în juriul competiției ce se desfășoară în perioada 7-13 iulie.

Anul acesta, în competițiile oficiale BUZZ IFF au fost înscrise peste 3.000 de filme din 43 de țări din Europa și Israel. Titlurile care vor concura în cadrul celor patru secțiuni competiționale – lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar – au fost selecționate de o echipă alcătuită din criticii de film Cristi Mărculescu, George Mihalcea, Bogdan Beșliu și Laurențiu Paraschiv.

În total, 28 de filme din 16 țări europene vor concura pentru trofeele BUZZ în 2019, iar proiectele câș­tigătoare vor fi alese de jurii alcătuite din profesioniști ai industriei cinematografice din România și alte câteva țări europene, în timp ce publicul va fi invitat să își voteze filmul preferat, care va fi premiat cu trofeul Pop BUZZ.

Din juriile BUZZ IFF 2019 fac parte Irina Margareta Nistor, actrița Georgia Tsangaraki, Massimiliano Nardulli (secțiunea lungmetraj), actrița Diana Cavallioti, regizorul Doru Nițescu și Vasiliki Maltasoglou (scurtmetraj și film studențesc) și regizorul Ma­rius Șopterean, producătorul George Kalomenopoulos și profesorul buzoian Dan Solcan (documentar).

Ce filme au fost selectate în festival

În competiția de lungmetraj vor participa șase filme: „Să nu ucizi”, un film de Gabi Virginia șarga și Cătălin Rotaru, bazat pe o poveste adevărată, drama rusească „Ambivalență”, în regia Valeriei Motorueva, dramedia franceză „Dreptate pentru Marchal”, în regia lui Robert Ly, thrillerul „Werner Gruber”, realizat de regizorul moldovean Igor Sadovski, un thriller portughez – „Carga” – regizat de Bruno Gascon și drama „Holy Boom”, în regia grecoaicăi Maria Lafi.

În competiția de documentar a BUZZ IFF 2019 au fost selecționate filmele: ReGeneration (Bosnia și Herțegovina), în regia lui Emir Kapetanovic, la a doua participare la BUZZ, „Primăvara Dragonilor” (Polonia), regizat de Jaroslaw Wszedybye, „La fel ca ceilalți” (Franța), regizat de Phillipe Dinh, precum și două filme românești: „Omul Roșu” în regia lui Mugur Vărzariu și „Emigrant Blues”, realizat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan.

Competițiile de scurtmetraj și scurtmetraj studențesc aduc și ele la Buzău 17 filme din 13 țări precum România („Havana, CUBA”, de Andrei Huțuleac, „Te distrezi?”, de Flavia Negoescu și Cătălin Moise), Franța, Federația Rusă, Ungaria, Belgia, Estonia, Finlanda etc.

Intrare liberă și secțiuni în afara competiției   

Filmele din festival vor fi proiectate în locații centrale din orașul Buzău: sala Teatrului George Ciprian, Sala Amfiteatru a Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău și curtea Muzeului Județean Buzău.

La fel ca și la primele trei ediții, intrarea la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului va fi liberă.

În 2019, Festivalul Internațional de Film Buzău, BUZZ, devine un festival al filmului european, iar prima țară invitată este Franța, festivalul fiind inclus în cadrul Sezonului România-Franța 2019. În cadrul secțiunii dedicată Franței, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze patru filme din portofoliul îndrăgitului actor și regizor Louis Garrel, printre care, în premieră, ultimul său film „Un bărbat fidel” / „L’homme fidèle” (2019).

În afara competiției, la BUZZ 2019 vor avea loc și proiecții speciale în cadrul secțiunilor necompetiționale Cinemateca (filme românești de valoare), BUZZ Women (filme europene realizate de femei), dar și alte proiecții surpriză, ce vor fi anunțate pe parcurs.

Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul  www.buzz-iff.com.

BUZZ 2019 este organizat cu sprijinul Primăriei Buzău / Consiliului Local Buzău și al Centrului Național al Cinematografiei.

loading...
error: Content is protected !!