Actualitate

Încă un focar de pestă porcină africană

Pesta porcină africană se extinde îngrijorător în județul Buzău. Astăzi a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Boboc, comuna Cochirleanca.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, uciderea celor trei porci fiind executată încă de la suspicionare, precum și ecarisarea carcaselor.

Urmează ca, luni, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău sa se reunească pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, a anunțat DSVSA Buzău. „Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală”, potrivit comunicatului DSVSA Buzău.

În acest moment, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează în 8 focare din exploatații non profesionale declarate în 7 localități, respectiv satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii, satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii și satul Boboc – Com. Cochirleanca precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare.

De asemenea, au fost introduși porcii santinelă la nivelul a 3 gospodării, 2 din satul Amara, comuna Balta Albă, și una din satul Mărgăriți, comuna Beceni.

Porcii-santinelă în număr de 6 (șase) repartizaţi câte 2 (doi) în fiecare dintre cele 3 exploatații non profesionale, vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, în cazul exploatațiilor din satul Amara, comuna Balta Albă și 22.02.2019 în cazul exploatației din satul Mărgăriți, comuna Beceni, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza stingerea focarelor și respectiv vor fi ridicate restricțiile sanitar veterinare.

Până la această dată au fost despăgubiți doi  proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker