vineri, 03 iulie 2020

Încă o intervenţie stomatologică reuşită / Copil cu autism operat gratuit la Spitalul Judeţean

Spitalul Judeţean Buzău face încă un pas pentru ajutorarea copiilor cu dizabilităţi care au probleme stomatologice grave, care necesită intervenţie chirurgicală. Managerul Spitalului Judeţean, Claudiu Damian, spune că pentru perioada următoare există un program al intervenţiilor ­sto­matologice pentru copiii cu dizabilităţi. Anunţul a fost făcut în cadrul conferinţei de presă în care s-a vorbit de o nouă reuşită. Este vorba despre o operaţie stomatologică ce a necesitat anestezie generală efectuată unui copil cu autism,  în vârstă de 13 ani. Această reuşită vine la scurt timp după ce medicii buzoieni au redat zâmbetul unei fetiţe pe care nimeni nu se încumeta să o opereze.

,,Nu dăm înapoi în cazul copiilor cu dizăbilităţi”

Părinţii  lui Andrei aşteptau de un an şi jmătate această intervenţie. Au căutat şi prin alte judeţe. Au aflat că aceste intervenţii nu se fac decât în centre universitate şi au căutat. Singurul loc în care li s-a spus că se poate face a fost la Cluj, dar distanţa era foarte mare şi  Andei s-ar fi agitat pe timpul drumului şi ar fi fost foarte greu de ajuns. Prin această intervenţie la Buzău a fost mai comod şi pentru copil. Intervenţia pe care a suferit-o Andrei a fost gratuită.

„Aşa cum am promis, Spitalul Judeţean nu va mai da înapoi în problema copiilor cu dizabilităţi. Cei care trebuie să fie consultaţi stomatologic şi la care trebuie să intervină stomatologii. Sunt mândru să spun că avem încă o colaborare cu doctorul Bogdan Marin, medic stomatolog care, împreună cu medicii din spital, respectiv doamna doctor Doiniţa Radu şi domnul doctor Sabin Bâldea de la ATI, care momentan nu este prezent pentru că este în sala de operaţii, au adus contribuţia şi au tratat un copil de 13 ani autist care la, la fel ca şi în celălalt caz al fetiţei, nu putea fi trata în cabinet, fără ajutorul me­dicilor din spitalul jude­ţean respectiv al medicilor ATI”.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean, intervenţii similare urmează să fie realizate în cazul altor tineri aflaţi pe lista de aşteptare.

,,Avem un program pentru perioada următoare a intervenţiilor stomatoloogice în Spitalul Judeţean. Se pare că sunt deja trei copii programaţi de la domnul doctor Bogdan şi de la doamna doctor Doiniţa Radu. Înţeleg că numărul acestora este în creştere pentru că  au au­zit de promovarea noastră”, a declarat managerul Spitalului Claudiu Damian.

Colaborare cu mediul privat în folosul copiilor cu probleme

Bogdan Marin, un medic dentist ce profesează de zece ani, a solicitat sprijinul conducerii Spitalului Jude­ţean Buzău pentru a rezolva problema stomatologică a lui Andrei. Aici a găsit diponibilitate şi o echipa cu care a putut interveni printr-o opreaţie ce a durat 45 de minute, timp în care copilul a fost anesteziat total. Andrei s-a trezit în circa 20 de minute de la operaţie şi a putut pleca acasă cu părinţii. Un lucru bun, având în vedere că suferă de autism era greu de transportat pe distanţe mari. Colaborarea dintre tânărul stomatolog  şi Spitalul Judeţean Buzău a însemnat pentru familia lui Andrei o minune, pentru că în alte condiţii, adică în sistemul privat, această operaţie, pe lângă deplasarea copilului care ar fi fost un lucru anevoios, ar fi însemnat şi costuri aproape de nesuportat, estimate sumar la peste 2.000 de euro.

Înţelegerea de care dă dovadă conducerea Spitalului Judeţean faţă de soli­citările care vin din mediul privat a adus zâmbetul pe chipul unui copil cu probleme. Aceasta este a doua intervenţie stomatologică reuşită la Spitalul Judeţean.

„Sunt foarte mulţumit că şi la noi în oraş găsim înţelegere. Este foarte greu noi ca privaţi să schimbăm un program foarte strict al unei săli de operaţii. Doamna doctor Radu ne-a înţeles dintotdeauna şi ne va susţine în acest demers cât se va putea prin programul încărcat pe care îl au în sală, să ne primească şi pe noi măcar odată la săptămână, la două săptămâni, să ne putem realiza cu succes cazurile”, a spus medicul Bogdan Marin.

Numeroase încercări până la Spitalul Judeţean

„Am avut nenumărate încercări în a-l ajuta pe Andrei, reuşita venind cu sprijinul Spitalului Judeţean Buzău. A fost un caz în care m-am implicat emoţional pentru că Andrei îmi este pacient de cel puţin opt luni de zile. Am încercat să-i rezolv problemele în cabinet, dar m-am izbit de nereuşita de a colabora cu el şi singura soluţie a fost anestezia generală. Am găsit înţele­gere din partea managerului Spitalului Judeţean şi apoi din partea echipei din spital, şi cum spune domnul manager, pe data de 30 am avut o reuşită, un nou zâmbet al unui copil”, a mai declarat medicul Bogdan Marin.

,,Mă bucur că sunt cel puţin aceşti doi colegi care sunt dispuşi să colaboreze pentru rezolvarea acestor copii. Sperăm să-i putem ajuta pe aceşti pacienţi şi în continuare din punct de vedere chirurgical eu sunt aici de ani de zile şi am putut rezolva doar partea chirurgicală. În felul acesta au şi ei un mod de viaţă mult mai bun”, a declarat medicul Doiniţa Radu.

loading...
error: Content is protected !!