Actualitate

Încă 22,5 milioane euro pentru apa și canalizarea din nouă unități administrativ-teritoriale buzoiene  

Arina NAN, student practicant

Operatorul regional de apă și canalizare Compania de Apă SA a semnat joi, 18 aprilie, contractul cu Asocierea CONCAS SA – CORNELL’S FLOOR SRL – HlDRONlC SRL – ROMOIL 2003 SRL, contract care prevede executarea de lucrări pentru extinderi și reabilitări ale sistemelor de distribuție a apei potabile din opt unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ. Vorbim despre municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, despre trei orașe – Pogoanele, Pătârlagele și Nehoiu -, precum și despre localități din zona rurală, acolo unde aceste sisteme sunt depășite, deteriorate sau insuficiente pentru a satisface cererea crescută de apă. Se cunoaște faptul că sistemele de distribuție a apei potabile sunt infrastructuri vitale pentru orice comunitate, furnizând apă curată și sigură către locuințe, instituții și industrii. În aceste condiții, extinderea și reabilitarea acestor sisteme devin priorități majore pentru a asigura accesul universal la apă potabilă de calitate.

În sala „Nicu Constantinescu” a Primăriei Buzău au fost prezenți directorul general al Companiei de Apă Buzău, Mariana-Simona Săvulescu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma,  reprezentanți ai executanților lucrărilor și primarii unităților administrativ-teritoriale beneficiare ale proiectului. Cei prezenți au menționat că este vorba despre un proiect cu o arie de investiții extinsă și care presupune o distribuire în rețele de apă ce fac parte din opt U.A.T. Vor fi realizațe extinderi de distribuție de apă de 84,17 kilometri și alți 10,36 de kilometri de conducte vor fi reabillitate. Unitățile administrativ-teritoriale beneficiare pe parte de apă sunt Cislău (Buda Crăciunești), Cernătești (Zărneștii de Slănic), Merei (Sărata-Monteoru, Gura Sărății, Izvorul Dulce), Viperești (Viperești, Tronari), Mânzălești (Mânzălești), Lopătari (Lopătari, Brebu, Luncile), Calvini (Calvini, Bâscenii de Sus, Bâscenii de Jos), Nehoiu (Nehoiu, Mlăjet și Chirlești). Rețele de canalizare vor fi realizate în două UAT, respectiv cinci localități, pe o distanță de 41,1 km, respectiv Nehoiu (Păltineni, Mlăjet, Chirlești și  Vernești (Vernești și Cândești). Durata de execuție a proiectului este de 30 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor este de 36 de luni.

Se cunoaște faptul că reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile reprezintă o necesitate urgentă pentru asigurarea bunăstării și sănătății populației, protejarea mediului înconjurător și susținerea dezvoltării durabile a județului. Investițiile în modernizarea infrastructurii de apă sunt esențiale pentru construirea unei societăți mai rezistente și mai prosperă în viitor.

Pe parcursul conferinței de presă s-au lămurit aspecte din punct de vedere organizațional, cât și a resurselor necesare. În perioada ce va urma, vor avea loc analize cu fiecare dintre UAT beneficiare pentru a se stabili ordinea priorităților. Printre îngrijorările principale se enumeră determinarea unei date de începere a lucrărilor, dar și probleme ce vizează forța de muncă și furnizorii de materiale necesare.

Valoarea contractului este de 112.637.887,42 lei (22,5 milioane euro) fără TVA, durata de execuție este de 913 zile, iar perioada de garanție este de 36 luni. În cadrul contractului se vor executa lucrări la sistemele de alimentare cu apă potabilă: extindere sistem de distribuție apă (84,17 km.); reabilitare sistem de distribuție apă (10,359 km.); stații de pompare noi (18 la număr) şi lucrări la sistemul de canalizare: extindere sistem de canalizare – 33,6 kilometri; înființare colector – 7,5 kilometri; stații de pompare apă uzată – 16 bucăți; conducte de refulare – 9,5 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker