Actualitate

În luna ianuarie, munca la negru a costat 120.000 lei

Patru agenți economici buzoieni au de plătit amenzi încă din prima lună a anului. Trei dintre ei au fost surprinși cu „muncă la negru” de inspectorii ITM, care au efectuat în luna ianuarie 100 de astfel de controale. Într-un raport al ITM Buzău se arată că  au fost identificați  cu „muncă nedeclarată” trei angajatori cărora li s-au aplicat sancțiuni. În total, sancționați au fost 10 angajatori. Aceștia au primit 12 sancțiuni contravenționale din partea inspectorilor de muncă, dintre care patru amenzi în cuantum de 123.000 lei și opt avertismente.

„În luna ianuarie 2021 au fost depistate 12 persoane prestând muncă nedeclarată și s-au aplicat două amenzi în cuantum de 120.000 lei și un avertisment. Stabilirea sancțiunilor s-a realizat ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conf. Art. 21(3) din O.G. NR. 2/2001 aprobată cu modificări prin legea 180/2002. S-au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității”, se arată în comunicatul ITM Buzău.

Prezența, în continuare, chiar și în situația aceasta de criză sanitară, a forței de muncă cu activitate fără forme legale indică faptul că  situaţia de pe piaţa muncii s-a degradat foarte mult, atât de mult încât chiar și atunci când este dificil, ca angajator, să găsești forță de muncă cu calificarea necesară, să îți permiți să încalci legea și să lucrezi cu personal fără să  închei contracte de muncă.

Munca fără acte legale pare că nu poate fi stopată de autorități, mai ales că ea este alimentată și de o rată a șomajului foarte ridicată. Anul trecut, lună de lună, inspectorii de muncă au dat amenzi peste amenzi pentru salariații pe care i-au depistat fără contracte de muncă. Iată că și la acest început de an lucrurile se repetă. În România, forţa de muncă fără forme legale este formată aproape în mod egal din angajaţi „la patron” şi independenţi, iar mare parte a angajaţilor la negru lucrează la firme mai mici, cu mai puţin de cinci salariaţi. Totuşi, România se numără printre ţările cu cele mai ridicate ponderi ale firmelor mari, cu peste 100 de angajaţi, în rândul angajatorilor care apelează la munca fără forme legale.

Acțiunile de control ale inspectorilor de muncă buzoieni au vizat agenți economici cu un număr mai mare de 50 de angajați pentru a putea verifica și dacă se respectă măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid 19, respectiv modul în care este organizat programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit pe grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră în situațiile în  care prestarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă nu este posibilă din cauza specificului activității.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker