sâmbătă, 24 octombrie 2020

În ce dilemă îi aruncă Ludovic Orban pe liberalii buzoieni cerându-le ,,să dea cu parul în şeful de la PSD“

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, le-a cerut, duminică, membrilor PNL, în încheierea lucrărilor Consiliului Naţional al acestei formaţiuni politice, să înceteze cu „blaturile”, le-a spus că partidul este în ofensivă şi că „oastea trebuie trezită”, afirmând că vrea ca fiecare şef de organizaţie „să dea cu parul” în şeful de la PSD.

„Gata cu blaturile cu PSD, v-o spun din capul locului! Sunt un om blând, care iubeşte oamenii, care întotdeauna am preferat în acţiunea politică să conving, nu mi-a plăcut să fiu ascultat de frică (…), dar nu voi mai accepta ca 75-85% din partid care munceşte să bată pasul pe loc din cauză că 25% din partid nu munceşte”, a afirmat Ludovic Orban. El a precizat că nu mai vrea ca liberalii să facă opoziţie doar la nivel naţional: ,,Nu mai vreau să se facă opoziţie numai la nivel naţional sau unii lideri judeţeni să facă opoziţie, dar numai cu mesaje legate de palierul naţional. Vreau să văd fiecare lider judeţean cum dă cu parul în preşedintele Consiliului Jude­ţean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toţi şefii de deconcentrate. Cine nu are pu­terea, să abandoneze de acum, să-l lase pe altul mai puternic şi mai curajos”, a afirmat Orban.

Acesta a mai spus că nu vrea să dea sancţiuni, dar că va lua ,,măsurile care se impun”: „Nu-mi doresc să iau nicio măsură de sancţionare a nimănui, dar nici nu pot să accept ca unii să demită pe nepusă masă primari de municipii aflaţi în funcţie. Ce alt serviciu mai mare poţi să-i faci PSD într-un municipiu decât să-l demiţi din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale pe primarul PNL? Să terminăm cu astfel de prostii şi cu astfel de decizii care sunt luate fără nicio noimă. Dialogul, comunicarea, solidaritatea sunt fundamentale. Nu o luaţi ca un avertisment, dar voi lua măsurile care se impun pentru a avea garanţia că PNL va câştiga alegerile”, a conti­nuat acesta.

Orban a spus că agendele personale trebuie lăsate ­deoparte şi trebuie ca liberalii „să pună osul la treabă”, deoarece greul nu poate fi dus doar de unii, iar alţii „stau binişor şi se uită”: ,,Trebuie să lăsăm deoparte agendele personale. Cea mai bună modalitate ca obiectivul tău de carieră să fie realizat este să fii într-un partid puternic, care câştigă alegerile. Trebuie să pună toţi osul la treabă, nu numai unii să ducă greul bătăliei, în timp ce alţii stau binişor şi se uită, aşteptând eventual să-şi rupă gâtul cei care se bat pentru partid”, a explicat Ludovic Orban.

Ce s-ar putea întâmpla la Buzău

Fără doar şi poate, cerinţele clamate de Orban la Consiliul Naţional al PNL de duminică vor constui veritabile hârtii de turnesol pentru şefii organizaţiilor liberale din teritoriu. Iar cazul judeţului Buzău este unul tipic din acest punct de vedere, dar fiind că fruntaşii li­berali din garnitura aleasă anul trecut corespund portretului-robot făcut de liderul naţional al PNL la categoria ,,aşa nu”. Cu siguranţă, orice abatere de la noile instrucţiuni primite direct de la Ludovic Orban va da apă la moară contestatarilor – în special celor proveniţi din fostul Partid Democrat Liberal – ai preşedintelui Cristinel Romanescu şi ai apropiaţilor acestuia, contestatari care oricum, mai pe şoptite şi mai puţin în gura mare, îi acuză pe aceştia de non-combat sau chiar de blat cu  oamenii-cheie ai Partidului Social Democrat din judeţ.

Mai mult, acuzaţiile de blat al liberalilor cu Partidul Social Democrat nu vin doar din partea unor membri de partid, ci şi din partea unei alte formaţiuni politice declarată de dreapta, Partidul Mişcarea Po­pulară.

În mod normal, dacă directivele lui Orban vor fi aplicate la sânge de liberalii buzoieni, ne-am putea aştepta ca, la şedinţa de Consiliu Judeţean din martie, care va avea loc spre finele lunii, să reînvie tradiţia luărilor de cuvânt din zona liberală, luări de cuvânt care să critice anumite proiecte pe care executivul judeţean le promovează în deli­berativul judeţului. Lucru totuşi greu de crezut, până la proba contrarie.

Consiliul local, piatra de încercare

Pe de altă parte, aplicarea fără discernământ a acestor sarcini trasate de Ludovic Orban ar putea naşte monştri la nivelul deliberativului municipal, unde, şi aşa, consilierul Constantin Ionescu se dă în spectacol la fiecare şedinţă, dar din raţiuni care nu au nicidecum de-a face cu doctrina PNL sau cu opoziţia la Partidul Social Democrat, ci reprezintă etape ale războiului pe care grupul de interese din jurul şefului său, directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, îl poartă cu primarul Constantin Toma. Astfel, o opoziţie făcută cu accentele ridicole pe care le imprimă intervenţiile şi zbaterile lui Ionescu nu ar face decât să-i compromită pe liberali la nivelul municipiului Buzău, zonă oricum atât de tulbure pentru PNL încât s-a ajuns la desfiinţarea structurii de conducere aleasă cu doar şase luni înainte de dizolvarea ei.

Astfel că situaţia de la municipiu ar putea fi caracterizată de celebrul Farfuridi astfel: ,,Din această dilemă nu puteţi ieşi. Am zis!”. Dacă vor tăcea din gură şi vor vota proiectele de modernizare ale Buzăului, liberalii din Consiliul Local vor încălca directivele trasate duminică de condu­cerea centrală. Dacă aleşii locali liberali se vor opune aceloraşi proiecte, PNL Buzău riscă să fie arătat cu degetul, pe bună dreptate, dat find că, uneori, adoptarea unor anumite proiecte, în speţă a celor care necesită majoritate calificată, necesită votul reprezentanţilor Partidului Naţional Liberal.

Dat fiind că preşedintele Partidului Naţional Liberal s-a adresat, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional, în mod direct preşedinţilor de organizaţii judeţene, este de aşteptat ca şi tonul liderului PNL Buzău, deputatul Cristinel Romanescu, să se schimbe vizavi de conducerea PSD Buzău, a Consiliului Judeţean şi a Primăriei. În caz contrar, acesta riscă să cadă în dizgraţie şi în faţa actualei conduceri, mai ales în condiţiile în care anterioara sa înlăturare din funcţia de co-preşedinte judeţean al PNL s-a datorat tot unor asemenea acuze legate de blat cu foştii colegi din Uniunea Social Liberală.
Bineînţeles că raţionamentele de mai sus sunt valabile doar în condiţiile în care Ludovic Orban chiar a vorbit serios duminică şi nu a încercat doar să dea o lovitură de ima­gine într-un moment în care o parte din opinia publică românească era sub puternica influenţă a kafkianului Congres Extraordinar al Partidului Social Democrat.

2 COMENTARII

  1. deocamdata,in politica la nivel national,se foloseste doar „parul justitiei”.Dar si „parul” asta este doar cu ……dedicatie.Asa cum a simtit-o si dl.Orban pe pielea proprie.La nivelul local ,se aplica caralegianul…..”pupat piata Independentei!Ura,ura,ura!”. Astia din „partidele” astea de pe la noi sunt fataticu totii de aceeasi muma:tata securist si mama,c(…)a securista.Asa se intampla cand lasi tara pe mana lichelelor comuniste si securiste,a marinarilor betivani si hormonali,a tarfelor mai mult sau mai putin blonde,a secretarelor si amantelor,a unui „ply-bou” penal ca pitigoiul asta de Dragnea,etc…….Ce bine ar fi sa isi dea cu totii in capatani unii la altii cu parul, pana dispar cu totii!

  2. Blaturile!! Dacă au fost pomenite și nimeni nu a protestat înseamnă că pe undeva ele există. Sintagma cu parul e metaforică și trebuie considerată ca atare. În mod cert președintele PNL folosește experiena antebelică a Partidului Național Liberal dar, probabil, a avut un moment de inspirație mai agresiv datorat unor comodități organizatorice și funcționale vizibile în mai toate partidele. Unii strigă TREZEȘTE-TE!!!Acum vorba cu parul, cam tot asta înseamnă. Lipsa de coerență, arbitrariul, sistemul informațional vulnerabil și ineficient, acțiunile comunitare în salturi, înghiață ritmul vieții politice și reliefează un management fără substanță mobilizatoare. L.Orban a punctat bine!!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!