miercuri, 28 octombrie 2020

„Împăratul Muştelor“ / Buzoianul Vlad Ionuţ Popescu, apreciat de critici la debutul pe scena Teatrului Excelsior

Cea mai nouă montare a regizorului Tudor Lucanu la Teatrul Excelsior din Bucureşti a readus în atenţia publicului celebrul text al lui William Golding, „Împăratul Muştelor”, o parabolă despre bine şi rău, despre eterna luptă dintre ino­cenţă şi pervertire umană.

Destul de rar pusă în scenă, piesa este pariul momentului pentru regizorul Luncanu, iar buzoianul Vlad Popescu face parte din trupa de tineri actori în care regizorul şi-au pus toată încrederea.

Conform criticului de teatru Silvia Dumitrache de la observatorcultural.ro, prezentă în sală la premieră, „Tudor Lucanu reuşeşte să transpună scenic tensiunea dramatică în construirea relaţiilor dintre copiii care, rămaşi singuri pe o insulă în urma prăbuşirii unui avion, ajung să refacă, neobligaţi de nimeni, societatea în care trăiseră până atunci, cu ierarhii, cu reguli ce alternează cu haosul şi, în primul rând, cu violenţă”. 

Vorbind despre reprezentaţia de la Teatru Excelsior, Silvia Dumitrache îl remarcă pe tânărul actor buzoian, distribuit în spectacolul ce face trimitere  la atrocităţile războiul mondial, într-o epocă a ameninţărilor continue, a terorismului, a ororii transmise în „prime time”.

„Vlad Popescu stârneşte respect prin frica pe care o inspiră“  

„Foarte expresiv este şi Vlad Ionuţ Popescu, în rolul antagonistului Jack, vânătorul, adevăratul lider, prin forţă şi violenţă, stârnind respect prin frica pe care o inspiră. Grupul strâns în jurul său devine o manifestare a instinctelor primare, o forţă telurică, răbufnită de undeva, din străfundurile atavice”, apreciază criticul de teatru.

Absolvent al Colegiului „B. P. Hasdeu”, Vlad Popescu a fost admis, anul trecut, pe unul dintre cele 19 locuri la buget ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Student în anul I, buzoianul se poate mândri cu zeci de premii obţinute în perioada liceului la diverse festivaluri şi concursuri de teatru organizate în ţară. Vlad a făcut parte din trupa de teatru a „Clubului 3,14”, din Colegiul Hasdeu, iniţiat de profesorul Dănuţ Solcan. Alături de colegii lui din trupă, buzoianul a participat anul trecut la Festivalul de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” de la Alexandria, al cărui preşe­dinte a fost celebrul Marcel Iureş.

Tot în 2017, Vlad a fost desemnat „cel mai talentat licean buzoian”, în cadrul concursului „Talentul din liceu se-ARaTĂ”, care se desfăşoară pe mai multe secţiuni (teatru, dans, literatură, artă fotografică etc).

Premiera spectacolului „Împăratul muştelor” a avut loc la Teatrul Excelsior pe 28 ­fe­bruarie.

loading...
error: Content is protected !!