ActualitateCultură

Ia, înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității

IA, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO! Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Lucian Romașcanu

Acesta este cel mai frumos cadou de 1 Decembrie pentru români.

Vestea a fost dată de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care astăzi a petrecut Ziua Națională, acasă, alături de buzoieni, după cum a și spus într-o postare a sa pe pagina de socializare, „Am avut bucuria să pot onora Ziua noastră Națională la Buzău, orașul meu cu oameni buni”.

Cecilia Petrescu la Muzeul Timpul Omului

„Ia românească este în patrimoniul UNESCO!  <Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova>, așa cum este denumirea oficială a elementului înscris în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, este minunea ieșită din mâinile și sufletul a sute de generații de românce harnice și frumoase.

Nu se putea cadou mai frumos chiar de Ziua Națională!

Acum să ne bucurăm și să ne păstrăm ia la loc de cinste în case și în suflet!

Felicitări tuturor celor care au trudit pentru acest succes, români din stânga și din dreapta Prutului, cu toții iubitori de țară!”,  este mesajul ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

Ministerul Culutrii adresează feluicitări tuturor celor care au contribuit la această recnoaștere: „Felicitări și mulțumiri tuturor comunităților, grupurilor, experților, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit la acest succes istoric! Felicitări tuturor oamenilor, în marea lor majoritate femei, care, începând cu 2012, au creat de la firul ierbii, organic, cea mai frumoasă mișcare culturală românească dedicată IEI și cămășii tradiționale românești în general!

Recunoștință veșnică strămoașelor și strămoșilor noștri care ne-au transmis din generație în generație, povestea noastră despre lume și viață înscrisă pe cămașa de lumină a acestui popor!”.

 

Articole similare