Actualitate

Hasdeul, un cap plecat în valoare de 3.000 de euro

Conducerea Colegiului Național „B.P. Hasdeu” pune în aplicare decizia definitivă a Justiției și plătește daune morale în valoare de 3.000 de euro unui fost elev care a primit nota 2 la purtare, decizie care a fost anulată de instanța de judecată. Știrea a fost lansată în spațiul public de mama respectivului elev care, în prezent, a absolvit o facultate. În acest fel se pune punct unei povești controversate, pe care colegiul buzoian a oprit-o într-un mod de neînțeles, plecând capul și renunțând la ultima cale de atac în Justiție, respectiv la recursul înaintat la Înalta Curte de Casație și Justiție, în toamna anului 2020.

Andrei Voicu a fost un elev-problemă al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, iar întâmplarea petrecută atunci când era elev al clasei a XI-a a fost picătura care a umplut paharul și care l-a adus în fața Consiliului Profesoral și a Consiliului de Administrație al liceului, care a hotărât inițial exmatricularea și, ulterior, doar sancționarea sa cu nota 2 la purtare.

Adolescentul a distribuit un videoclip, vechi de mai bine de cinci ani la acea oră, realizat când actuala profesoară de la „Hasdeu” făcea parte dintr-un trio de muzică etno – la care aceasta însă a renunţat în momentul în care a obţinut titularizarea la prestigiosul colegiu buzoian -, însoţit de comentariul incriminant: „Băieţi, eu zic să facem o mişcare şi să-i găsim profei de desen un băiat de care să se lipească! Colegiul B.P. Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”, a fost comentariul lui Andrei Voicu.

Reprezentanţii şcolii spuneau, tot la acea dată, că pro-punerea de exmatriculare a venit atât de la profesori, cât şi de la părinţii unor elevi.
„O anumită manifestare a comportamentului lui a lăsat de dorit în ceea ce priveşte relaţia sa cu şcoala. Din moment ce s-a ajuns să se discute, se presupune că este încălcat regulamentul şcolar. Altfel, nu aveam de ce să declanşăm această procedură”, declara Laurenţiu Ţepeluş, la ora respectivă director adjunct al Colegiului.

Mama elevului a depus o plângere la Inspectoratul Şcolar prin care contesta decizia de exmatriculare. „Mama acestui elev a depus o petiţie la Inspectorat. Inspectorul va merge în zilele care urmează să verifice cele afirmate şi să discute cu conducerea şcolii. Este posibil ca elevul să fi încălcat regulamentul intern şi atunci să vedem ce riscă pentru faptele lui”, declara, la rândul ei Florina Stoian, inspector şcolar general la acea dată.

Cazul lui Andrei Voicu a fost repus pe tapet în spațiul public și în anul 2019, după ce acesta a contestat la Tribunalul Buzău hotărârea Consiliului Profesoral din 2018 și hotărârea Consiliului de Administrație din 2019 prin care i s-a scăzut nota la purtare. Pe 10 iunie 2019, aceeași instanță a admis acțiunea elevului și a anulat cele două acte administrative. Reprezentanții Colegiului Hasdeu” au făcut recurs, iar Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat pe 4 februarie 2020; magistrații ploieșteni au casat în parte soluția instanței de fond și au trimis dosarul la Tribunalul Buzău pentru rejudecare.

În paralel cu acțiunile în Justiție, atoateștiutoarea” Monica Tătoiu și-a făcut un scop din viață în a ține sus stindardul luptei lui Andrei Voicu, căruia se lăuda că îi va și angaja avocat. Chestiune cel puțin ciudată, dacă este să dăm crezare amintirilor aceleiași Tătoiu din tinerețile sale, din perioada când preda matematica, și când susține că ar fi fost atacată cu pietre de un elev-problemă.

De asemenea, povestea lui Andrei Voicu a fost alimentată, mai mult sau mai puțin subtil, de cadre didactice ale Colegiului „B.P. Hasdeu”, aflate în război cu conducerea de la acea dată a prestigioasei instituții de învățământ, sperând că aceasta va fi demisă.

Precedentul Dan Ungureanu

Cazul lui Andrei Voicu nu a fost primul de acest gen din istoria recentă a învățământului buzoian. În anul 2016, o instanţă din Buzău îl tri-mitea din nou pe elevul Dan Junior Ungureanu în băncile liceului de unde profesorii îi hotărâseră exmatricularea, dar Curtea de Apel Ploieşti a întors hotărârea cu 180 de grade și a decis că elevul buzoian merita să fie eliminat. Acesta s-a și transferat la un liceu din București. Este vorba despre o poveste de la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, transformată și aceasta într-un caz naţional ce a evoluat cu multe contre între mama elevului şi directoarea liceului buzoian care a fost ameninţată inclusiv cu plângere penală pentru abuz în serviciu.

Acuzațiile conducerii liceului împotriva lui Dan Junior Ungureanu se încadrau cam în aceleași tipare precum cele împotriva „eroului” hasdeian: deranja orele de curs, întârzia la ore, adopta în bancă poziţii necorespunzătoare, nu era atent la cursuri, încerca să iasă în evidenţă în timpul orelor de curs, îi ridiculiza pe colegii care nu dădeau răspunsuri corecte la ore, a catalogat-o pe profesoara de istorie ca fiind „comunistă”, le jignea pe unele dintre colegele de clasă, părăsea incinta şcolii fără aprobare etc.

Opinia publică buzoiană a dat uitării rapid cazul respectiv, precum și pe protagonistul acestuia. Până când Dan Junior Ungureanu a apărut în calitate de concurent la un show de talente, ocazie cu care și-a prezentat „CV”-ul: „Mă numesc Ungureanu Dan Junior, am 24 de ani și mă ocup cu spălatul WC-urilor, dau cu mopul la o sală de fitness, mai aranjez ganterele pe suport când e cazul. Nu pot să zic că e jobul vieții mele, pe care mi l-am dorit întotdeauna. Înainte de asta, am lucrat la negru la un magazin de haine, apoi am lucrat la cinema, vindeam popcorn, înainte de asta am livrat mâncare pe bicicletă. Sunt persoane care suferă mai mult, așa că pot să mă numesc norocos că am jobul meu, în primul rând”, a spus acesta în fața juraților.

Articole similare