marți, 26 mai 2020

Hasdeianca Maria Burlacu, eleva care de şapte ani are doar medii de 10

La prima vedere pare a fi mai degrabă o adolescentă ce candidează la un concurs de miss. Prezenţa buzoiencei Maria Burlacu în faţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, în urmă cu o lună, la Palatul Cotroceni, nu a avut însă legă­tură cu aspectul ei fizic, ci cu rezultatele sale şcolare absolut fabuloase. Maria este elevă în clasa a XII-a în Colegiul „B.P. Hasdeu” şi, de aproape opt ani la rând, a obţinut doar medii 10 pe linie. Cu câteva luni înainte de Bacalaureat, buzoianca are şanse mari de a deveni singura fată din Hasdeu care va absolvi cu media 10.
În spatele mediilor de 10, povestea Mariei Burlacu este şi mai interesantă. Buzoianca face zilnic naveta la mai bine de 30 de kilometri de municipiu Buzău, reuşind să îşi facă timp şi pentru orele de canto de muzică populară şi să evolueze pe scena spectacolelor organizate de Centrul Judeţean de Cultură şi Artă. Îşi propune ca, după absolvire, să dea examen la Facultatea de Medicină şi este hotărâtă să nu plece din ţară pentru că „românii au nevoie de medici buni”.

Reporter: Eşti un elev de 10 pe linie. De câte ori ai încheiat anul cu media 10?

Maria Burlacu: Din clasa a V-a, am doar media 10 pe linie.

Rep.: Unde ai făcut şcoala generală?

M.B.: În comuna C. A. Rosetti. Apoi am intrat la Hasdeu, cu media 9,94, la profilul mate-info (matematică intensiv).

Rep.: Care a fost cea mai mică notă pe care ai luat-o de când eşti în Hasdeu?

M.B.: Un 7 la Franceză, în clasa a XI-a. După, am reuşit să iau cinci note de 10 şi mi-a ieşit media 10. Am mai luat şi o singură notă de 8 de când sunt la Hasdeu. În rest am doar note de 9 şi 10. Semestrul trecut am avut chiar o singură notă de 9.

Rep.: Care sunt materiile tale preferate?

M.B.: Cel mai mult îmi plac matematica, biologia şi chimia.

Rep.: Te-ai hotărât la ce facultate vei merge?

M.B.: Încă oscilez între Facultatea de Medicină şi cea de Matematică. Parcă îmi doresc mai mult la Medicină, dar nu voi renunţa niciodată la matematică. Mi-aş dori să mă specializez în Pediatrie, iar în ceea ce priveşte matematica, mi-ar plăcea să fiu profesor de matematică. Încă din şcoala generală am admirat-o pe doamna profesoară de matematică, Cristina Paraschiv, iar acum, în liceu, pe domnul profesor Marius Ţîrlea.

„Nu credeam că poţi avea doar 10 pe linie“

Rep.: Înveţi într-unul dintre cele mai bune licee din ţară, iar conducerea Hasdeului mizează pe tine că vei deveni absolventa cu 10 pe linie. Ce părere ai?

M.B.: Eu nu m-am aşteptat niciodată să fie posibil să ai media 10 pe linie. În clasa a IX-a am constatat că am reuşit să obţin medii de 10 în primul semestru şi asta m-a făcut să încerc să o duc până la capăt până la sfârşitul anului. Povestea asta s-a repetat apoi în fiecare an. Nu pot să ştiu ce se va întâmpla anul acesta în semestrul al doilea. Există riscul să dezamăgesc, pentru că acum presiunea este mai mare în preajma examenului de Bacalaureat.

Rep.: Ai emoţii la Bacalaureat?

M.B.: Cred că am emoţii mai mari decât cei care nu s-au pregătit suficient pentru examen. Asta pentru că majoritatea elevilor de clasa a XII-a se pregătesc temeinic la materiile de Bac şi la cele care le trebuie la admiterea la facultate. Eu m-am pregătit la toate materiile la fel de bine şi am emoţii să nu dezamăgesc.

Rep.: Nu te-ai gândit să mergi la o facultate în afara ţării?

M.B.: Nu m-am gândit niciodată, pentru că ştiu că şi facultăţile noastre sunt bune şi căutate de cei de afară.

„Dacă şcoala a investit în mine, nu pot pleca în străinătate“

Rep.: Dar dacă vei deveni medic, nu vei dori să profesezi afară?

M.B.: Nu iau în calcul asta. Cred că şi românii au nevoie de medici buni. Dacă şcoala românească investeşte în mine să devin un medic bun, nu cred că este cazul să plec să profesez în străinătate.

Rep.: Cum a fost la Cotroceni când ai mers să ridici Ordinul „Meritul pentru Învăţă­mânt” acordat de preşedintele Iohannis?

M.B.: A fost un moment emoţionat. Am simţit o mare responsabilitate pentru că domnul director Ionel Banu m-a ales să-i reprezint eu pe toţi elevii din Hasdeu în faţa preşedintelui României.

Rep.: Ai spus că ai făcut şcoala generală la C.A. Rosetti. Faci naveta?

M.B.: Da, fac naveta zilnic din satul Lunca la Buzău. Plec de acasă la 6,30 şi apoi, după ore, ajung din nou acasă după ora 14,00.

Rep.: Şi nu este obositor, nu îţi este greu să faci faţă într-un liceu precum Hasdeul?

M.B.: M-am obişnuit. Am preferat să fac naveta, pentru că îmi este mai bine acasă. Acasă primesc tot ajutorul din partea familiei şi tot ce îmi rămâne mie de făcut este să învăţ.

„Muzica mă destinde“

Rep.: Am înţeles că eşti pasionată de muzica folclorică.

M.B.: Da. Am început să iau lecţii de Canto în clasa a III-a, la Palatul Copiilor. Apoi am luat lecţii şi în particular cu doamna Nina Stamate. Acum mă pregătesc tot cu dânsa la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă din cadrul Consiliului Judeţean. Am participat la mai multe emisiuni, la televiziunile locale şi naţionale, şi cânt în cadrul spectacolelor organizate de Centrul de Cultură şi Artă.

Rep.: Ai vreun model în muzica populară? Vrei să mergi mai departe cu muzica?

M.B.: O admir pe Ileana Sărăroiu. Chiar cânt câteva piese din repertoriul ei. Mi-aş dori să continui cu muzica. Acea oră de repetiţii pe care o am în fiecare săptămână mă face să mă destind şi să mai uit de examenele care urmează.

Rep.: Ai participat şi la olimpiade şcolare?

M.B.: Am participat mai mult la fazele judeţene. La Matematică, la Limba română şi la Religie, unde m-am calificat, în clasa a VII-a, la faza naţională, dar am renunţat să merg pentru că aveam oră de Canto. Am mai participat la un concurs naţional de Chimie, unde am obţinut premiul II în clasa a X-a şi a XI-a, şi la sesiunea de comunicări la Geografie. Aici am luat premiul III, la etapa naţională, în clasa a XI-a.

Rep.: Cum reuşeşti să faci faţă atător activităţi şi să obţii medii atât de bune? Mai ai timp să te distrezi?

M.B.: Nu este uşor deloc. Dar este frumos să vezi că efortul tău nu e în zadar. Mă ghidez după proverbul ,,Rădăcinile învăţăturii sunt amare, roadele ei sunt însă dulci“. De asemenea, nu aş fi putut avea aceste rezultate deosebite fără nişte profesori extraordinari. Recunosc că şcoala îmi ocupă foarte mult timp. Nu am prea mult timp pentru mine şi prietenii mei în timpul şcolii, dar încerc să recuperez în vacanţă.

3 COMENTARII

  1. Mult succes in continuare Maria.
    Pentru elevi si oameni ca tine, noi ceilalti, inca mai credem ca tara asta poate fi salvata.

  2. un elev rar intilnit mult succes si dzeu sa ti dea sanatate ca sa ti indeplinesti ceea ce doresti de la viata baftaaaaaaaa

  3. Ce frumos! O fată deosebită, un interviu reușit. Și o dovadă că se poate face trafic și publicând articole quality, nu doar accidente și scandaluri de doi lei.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!