Sănătate

Guvernul ar putea declara epidemie de gripă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Antena 3 că este foarte posibil ca Guvernul să declare epidemie de gripă în România, având în vedere numărul extrem de mare de cazuri confirmate în ultima perioadă.

„Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene, de la Centrul European de Control al Bolilor, să considerăm că suntem într-o perioadă epidemică, o creștere cu câte 20 la sută timp de trei săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10 la sută din probele testate care sunt confirmate pentru gripă înseamnă că este epidemie. Abia joi o să primim cifrele pentru săptămâna care a trecut și atunci bineînțeles că o să avem în vedere scenariul care rezultă din prelucrarea acestor cifre”, a spus Alexandru Rafila.

El mai spune că în cazul declarării unei epidemii de gripă se vor impune din nou regulile de igienă, dar și masca de protecție, dar doar în unitățile medicale. „Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populației, pe de altă parte spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca. Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa trei-patru săptămâni față de un sezon gripal obișnuit. Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu trei-patru săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii doi ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a mai spus ministrul Sănătății.

„E foarte clar însă că evitarea aglomerației și utilizarea măștii, mai ales de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este recomandată”, a mai spus Rafila

 

Articole similare