Sănătate

„Grevă japoneză”, pe termen nelimitat în Sănătate

Miercuri, 7 octombrie,  circa 2.000 de sindicaliști buzoieni afiliați la Federația SANITAS au marcat „Ziua Muncii Decente”, la fel ca toți colegii lor din țară, printr-o „grevă japoneză”.

Lor li s-au alăturat sindicaliștii Federației Solidaritatea Sanitară, care au declanșat și ei o formă inedită de protest, prin lansarea unui „Apel pentru respectarea condițiilor de muncă decente în sectorul sanitar”. Ei nu au întrerupt lucrul, dar au purtat  ecusoane inscripționate cu cuvântul „GREVĂ”, dorind să atragă atenția că ei continuă să își facă datoria cu decență, chiar dacă nu le sunt respectate drepturile.

Sindicaliștii cer să li se acorde sporurile aferente situației Covid, prevăzute în Legea 153. „Noi, la nivelul spitalului, am semnat protocolul cu sindicatele; am fost de acord cu acele sporuri, le-am  și menționat, dar nu există finanțare, pe care o așteptăm de la Casa de Asigurări de Sănătate, de la Ministerul Sănătății.  Ei au lucrat astăzi, au fost în grevă japoneză”, a declarat  Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Sindicaliștii  din Sănătate cer acordarea stimulentului de risc pentru personalul me­dical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din uni­tățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

Sanitas solicită acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară și mai cere deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială; asigurarea echipamentelor /materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153 /2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

Liderul sindical al SANITAS Buzău, Marian Ștefan, a declarat pentru sanatateabuzoiana.ro că „acțiunea de protest declanșată azi se va desfășura pe termen nelimitat, până vom avea o rezolvare favorabilă a revendicărilor”.

 

Articole similare