Actualitate

Grevă generală în sistemul de probațiune

Personalul de la Buzău se alătură demersului

Consilierii de probațiune din sistemul de probațiune român au intrat în grevă generală din data de 3 mai. Principalele revendicări sunt raportate la erorile produse anterior aplicării legii cadru de salarizare cu nr. 153/2017 și menținute pe toată durata aplicării acestei legi, precum și la faptul că Ministerul de Justiție nu respectă hotărârile de judecată definitive prin care se recunosc drepturi salariale atât anterior, cât și ulterior intrării în vigoare a legii unice de salarizare.

Nemulțumirea personalului de probațiune, inclusiv a celor din Serviciul de Probațiune Buzău, a fost accentuată de discriminarea generată prin emiterea, în temeiul sentințelor definitive existente în sistemul de justiție, a  Ordinului  nr. 105/2023 dispun de  ÎCCJ și Ordinul nr. 959/l din 12.04.2023 al ÎCCJ, prin care drepturile salariale ale personalului din cadrul tuturor instanțelor românești se calculează prin raportare la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei, începând cu anul 2018, fără a fi afectate de aplicarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/ 2017.

„Precizăm faptul că, de peste șase ani, nu a fost acordat nici un drept salarial consilierilor de probațiune, deși în majoritatea serviciilor de probațiune există sentințe civile care obligă la recunoașterea valorii de referință sectorială 605 și corectare salarială începând cu 1 ianuarie 2018. În scopul remedierii situației, de-a lungul timpului au avut loc mai mute proteste, greve de avertisment urmate de întâlniri cu reprezentanții Ministerului Justiției și ai Direcției Naționale de Probațiune, însă acestea nu au avut ca rezultat identificarea și aplicarea unei soluții”, transmite Serviciul de Probațiune Buzău.

Personalul de probațiune beneficiază de venituri mult inferioare față de nivelul de remunerație adecvat pentru o astfel de categorie de personal, pentru care noua legislație penală a adus un spor semnificativ de atribuții și responsabilități, cu impact direct asupra actului de justiție. Mai mult decât atât, consilierii de probațiune manageriază peste 100.000 cazuri privind persoane condamnate cu suspendare sub supraveghere, amânarea aplicării pedepsei, liberarea condiționată, contribuind în mod direct la siguranța societății și generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomerației din penitenciare și a costurilor pe care fiecare român le suportă pentru deținuți.

Pe întreaga perioadă a grevei generale, se vor asigura serviciile esențiale, nu mai puțin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către organele judiciare.

„Consilierii de probațiune vor continua greva generală până la remedierea problemelor sesizate solicitând totodată ministrului Justiției – domnul Cătălin Predoiu și Direcției Naționale de Probațiune să-i trateze cu respect, prin adoptarea unor măsuri concrete care să repare erorile produse anterior și accentuate prin Legea cadru de salarizare nr.153/2017 în ceea ce privește drepturile salariale ale personalului de probațiune precum și să respecte hotărârile de judecată definitive  așa cum au fost date de către instanțele de judecată”, mai transmite Serviciul de Probațiune Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker