Economic

Green Group vrea să fabrice la Buzău scutere pentru persoane cu dizabilități

Moment emoționant, joi, 8 august, în fața Primăriei municipiului Buzău, moment plin de speranță pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Este vorba despre o acțiune umanitară pusă la cale de Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan (ROTA), care a reușit să creeze o punte de legătură între producătorul din Taiwan și municipalitatea Buzoiană.

ROTA a făcut realizabil visul a șase buzoieni cu dizabilități locomotorii de a se deplasa cu ușurința cu care o fac oamenii fără probleme. Mai exact, Asociația ROTA  a avut inițiativa ca împreună cu Primăria Municipiului Buzău și Direcția de Asistență Socială și reprezentanța Taipeiului la Bratislava să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii sau al celor cu mobilitate redusă și  a și identificat o soluție eficientă. Pentru început, a donat șase scutere de mobilitate, dar inițiativa este cu bătaie lungă și cu impact economic nu numai social, pentru că planurile sunt, după cum a confirmat președintele asociației, Constantin Damov, ca aceste echipamente medicale să se producă la Buzău. Asta ar însemna noi locuri de muncă pentru buzoieni și un preț  de achiziție mai mic decât pentru cele importate ;„Dacă aceste echipamente se vor dovedi de real folos pentru cei care le utilizează, grupul nostru din Buzău discută cu producătorul ca aceste scutere să fie produse  de la anul în Buzău. Vom face tot posibilul ca aceste scutere să fie producție buzoiană”, a declarat Constantin Damov, președintele ROTA și director general al Green Group Buzău.

De ce la Buzău?

Lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare având în vedere că în acest proiect sunt implicați investitori aflați de 20 de ani pe piața buzoiană, lucru despre care a menționat și edilul municipiului Buzău, Constantin Toma: „Am primit astăzi (n.r. 8 august) o vizită importantă cu această donație de șase echipamente de de sprijin pentru acești oameni care sunt în suferință. Am primit inclusiv o promisiune de a se face o astfel de fabrică în România, chiar aici la Buzău; și nu este puțin lucru, pentru că acest grup taiwanez,  de 20 de ani la Buzău, este cel mai mare angajator privat din Buzău, cu peste 4000 de oameni. Este  cel mai bun plătitor  și la bugetul local și la bugetul central . Sunt niște oameni care participă la toate activitățile pe care le avem pentru dezvoltarea orașului nostru”.

La întâlnirea cu persoanele cu dizabilități a fost present și ambasadorul Taiwanului la Bratislava, care a subliniat faptul că sunt foarte multe niveluri la care Taivan poate coopera cu România și cu Buzăul, în special. A mulțumit și Asociației ROTA pentru nivelul cooperării care este în continuă creștere și pentru aceste proiecte pe care le-au dus împreună la capăt. „Taiwan este unul dintre liderii mondiali în producerea unor astfel de echipamente medicale și prin cooperare dorim să aducem beneficiu tuturor celor care folosesc aceste echipamente medicale”, a declarat ambasadorul Taiwan.

Un astfel de produs, pe care Green Group Buzău intenționează să-l producă pentru că nu poluează mediul, fiind electric, poate fi achiziționat în momentul de față de la importator, în funcție de complexitate cu un preț de 1.000-1.500 euro. Directorul Green Group Buzău, Constantin Damov, spune însă că scuterul poate fi produs și la Buzău: „Ne-am gândit că în cazul în care  acest produs este un unul pe care piața din România, nevoiele sociale din România, vor solicita, suntem în stadiu să începem asamblarea și producția acestor scutere. Producătorul este de acord, dar trebuie îndeplinite câteva condiții și anume acelea de  de a avea niște programe naționale, un studiu de piață, condițiile necesare să faci o o producție de succes”.

De la ce a pornit proiectul umanitar

Povestea acestui proiect a pornit chiar de la o persoană cu dizabilități, mărturisește președintele ROTA. „Fratele unui prieten al meu suferea de scleroză în plăci . Am fost uimit de forța lui, o persoană la 50 de ani, cât de activ și cât de mult participa la tot felul de întâlniri folosindu se de un scuter. El mi-a spus:< Acest scuter cu greu l-am găsit și l-am adus din Taiwan>. În acel moment mi-am dat seama că există o lipsă de comunicare între cei care construiesc aceste echipamente și cei care le folosesc și am încercat să construim aceată punte între locul în care ele sunt produse și locul în care este nevoie. În acest moment sunt peste 200.000 de persoane cu handicap locomotor. Nu am luat în considerare totuși persoanele în vârstă, pensionarii care au  probleme de deplasare din cauza scăderii forței musculare și a capacității lor locomotorii. România ar putea să intre în rândul lumii dacă aceste echipamente ar putea fi utilizate frecvent și fără jenă de către toți cei care au nevoie de mobilitate.”

Încă 60 de la Primărie

Au fost donate cele șase scutere unor buzoieni, care le-au și probat în fața celor prezenți. Numărul beneficia­rilor va crește însă la 60 pentru că primarul  Constantin Toma a venit cu încă o veste bună: va achiziționa din buget până la finele anului alte 60 dispozitive pentru toți buzoienii cu diza­bilități care s-au înscris încă din prima zi pe lista Primăriei și nu au putut beneficia de această donație. “M-am angajat ca, până la sfârșitul anului, să aibă un asmenea echipament și să-l utilizeze toți cei 62 de buzoieni care s-au înscris într-o singură zi, astfel încât, cel puțin din punctul de vedere al mobilității, să fie egalii noștri, cei care avem două picioare. Vom îmbunătăți cât vom putea de mult infrastructura astfel încât și acești oameni să poată avea  acces pe orice stradă,  la orice instituție”, spune primarul Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker