Actualitate

Green Group, susținător al Primăriei în proiectul „M100”

Constantin Damov, co-fondator Green Group, a participat la Conferința „Caravana Neutralității Climatice M100”, organizată la Primăria Buzău, în care s-a discutat despre proiectul național oglindă a Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, care are rolul de a sprijini  orașele din România  în procesul lor de tranziție verde. Prezența sa a fost salutată de primarul Constantin Toma, care a subliniat  importanța grupului în transformarea municipiului Buzău în oraș cu economie circulară. „Ne-am bucurat să îl avem la dezbateri și pe domnul Constantin Damov, președintele Green Group, cel mai mare reciclator din România și cel mai mare angajator din municipiul și județul Buzău. Prin activitatea desfășurată de cei peste 3.000 de oameni și prin multe alte proiecte  desfășurate de Primărie, Buzăul devine centrul național al economiei circulare. Putem avea un viitor mai bun dacă vom reuși să avem cât mai multe rezultate bune în lupta cu schimbările climatice, iar Buzăul este pe drumul cel bun și în acest domeniu”, a spus primarul Constantin Toma.

După ce a asitat la lucrările acestei „caravane’’ de promovare a acțiunii M100 în rândul orașelor cu peste 50.000 de locuitori, condusă de Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Constantin Damov a evidențiat, la rândul său, stabilitatea pe care o oferă Green Group municipiului Buzău în demersurile Primăriei de a-l transforma în  primul  oraș circular din România.

Pe lângă activitatea în sine a fabricilor care au făcut Green Group cel mai mare angajator din municipiu, se adaugă și o mulțime de inițiative  care au contribuit semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a orașului, reprezentând piloni esențiali în această transformare. Pe această listă de inițiative se află,  așa cum a menționat Damov, Parcul „Grădina Drăgaica” donat Primăriei Buzău – o grădină urbană, creată de noi, realizat în proporție de 90 la sută din elemente reutilizate și reparate, oferind comunității un spațiu verde -, ecranul din Parcul Tineretului pentru Cineparc, de asemenea o donație a grupului care a contribuit la organizarea singurului cinema în aer liber din Buzău, care aduce bucurie și entertainment sustenabil locuitorilor. De asemenea, pe listă de mai adaugă și suportul pentru mobilitate sustenabilă, cu dezvoltarea inițiativelor care promovează transportul ecologic și reducerea emisiilor de carbon în oraș, și pentru școala circulară care contribuie la susținerea proiectelor educaționale care încurajează elevii să adopte practici ecologice și să devină ambasadori ai sustenabilității.

Aceste inițiative reprezintă doar o parte din multele acțiuni dezvoltate local, Green Group intenționând să continue să susțină Primăria Buzău în munca sa de a deveni primul oraș circular din România,  prin dezvoltarea  de proiecte care susțin tranziția către o economie circulară. Green Group rămâne dedicat misiunii de a transforma durabil resursele și și vom contribui la transformarea Buzăului într-un model de oraș inteligent, este mesajul transmis cu ocazia conferinței de către președintele Constantin Damov, care a conștientizat importanța reciclării înainte ca în România să se fi vorbit despre acest lucru.

Într-un interviu acordat recent incomemagazine.ro, Constantin Damov spunea că, peste 20-30 de ani, dacă lucrurile nu se schimbă fundamental,  problemele se vor acutiza, iar discuția nu va mai fi despre confort, ci despre asigurarea nevoilor primare. „O să vină un moment în care o să ne dăm seama că aurul, oricât de mult este adunat într-o grămadă, și banii, oricât de mulți sunt, nu sunt nici comestibili și nici nu ne încălzesc”, este convins antreprenorul, care a subliniat că „problema nu este neapărat consumul, ci pur și simplu risipa, adică acele foarte multe lucruri care le folosim foarte puțin” și că soluția nu poate fi alta decât economia circulară. Asta înseamnă că atunci când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, este păstrat în economie prin reciclare.

„Dacă ne uităm în ultima sută de ani, toate materialele și-au crescut valorile, unele și de 100 de ori. Văzând asta, un domn japonez mi-a transmis un alt sens al lucrurilor, spunând că în Japonia, stând pe o insulă, vezi că toate lucrurile sunt limitate, pământul este limitat de sub tine, resursele sunt limitate și atunci trebuie să ai grijă de fiecare capăt de ață. Și a zis-o să mai treacă ceva timp când o să vedem că și continentele nu sunt de fapt decât niște insule mai mari”, a spus Constantin Damov pentru incomemagazine.ro.

Articole similare