joi, 03 decembrie 2020

Grea munca de ales local! Primari buzoieni care îşi dau singuri prime ca să-şi facă datoria

Indemnizaţiile prea mici în comparaţie cu funcţia deţinută i-a făcut pe mulţi primari să caute diverse metode de a-şi rotunji veniturile. Unii aleşi au crezut de cuviinţă să ia bani în plus în fiecare lună pe motiv de stres sau dificultatea muncii, dar şi-au mulţumit şi funcţionarii cu sporuri ,,de dispozitiv“, confidenţia­litate sau fidelitate, considerate, de-a lungul timpului, ilegale de auditorii Curţii de Conturi.

În judeţul Buzău, cel mai recent exemplu prezentat este al fostului primar de la Verneşti, Daniel Năstase, care s-a stimulat cu peste 4 milioane lei vechi lunar, timp de trei ani, pentru administrarea creanţelor fiscale locale. La fel şi secretarul comunei, însă au făcut-o atât de bine încât miliarde bune de lei vechi care trebuiau să ajungă în visteria primăriei sunt niciunde. Risipa banului public a fost descoperită la începutul lui 2017, când auditorii Camerei de Conturi Buzău au cerut documentele Primăriei Verneşti şi s-a descoperit prejudiciul de peste 40.000 lei.

La fel s-a întâmplat şi la Chiliile. Acolo, primarul şi viceprimarul au fost prinşi că au încasat bani necuveniţi. Cei doi au beneficiat de spor de condiţii deosebite în sumă de 13.000 lei, în condiţiile în care prevederile legale în vigoare interzic acordarea altor drepturi în afara indemnizaţiei stabilite. La această sumă se adaugă şi contribuţiile obligatorii datorate de angajator bugetului consolidat al statului în valoare de 3.000 lei.

Primarul spune că este vorba despre un spor de antenă dar că a dat banii înapoi şi recunoaşte că nu a procedat corect, însă zice că nu a fost vorba decât de şase luni. „Nu trebuia, ştiu, dar am dat banii înapoi atunci, la momentul controlului“, a precizat primarul comunei Chiliile, Valentin Zaman.

Cele două primării nu sunt singurele unde aleşii locali sau angajaţii sunt stimulaţi să-şi facă datoria.

Efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legis­laţia în vigoare, stabilirea eronată a drepturilor salariale şi a obligaţiilor fiscale aferente salariilor, abatere care a generat prejudicii în valoare de 76.000 lei, a fost constatată la patru unităţi administrativ-teritoriale, respectiv: UATC Verneşti (44 mii lei), UATC Chiliile (15 mii lei), UATC Glodeanu Siliştea (14 mii lei) şi Ziduri (3 mii lei), entităţi care au acordat stimulente/premii/sporuri nelegale salariaţilor proprii şi persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică.

La Glodeanu Siliştea s-au plătit nelegal, unor salariaţi ai Primăriei, premii în lunile decembrie 2014 şi decembrie 2015 în sumă totală de 11.000 lei brut. Abaterea a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma totală de 14.000 lei, din care 9.000 lei sume nete plătite angajaţilor şi 5.000 lei contribuţiile aferente şi impozitul pe venit.

La Ziduri, în anul 2016 destinaţia unor plăţi în sumă de 3.000 lei a fost schimbată. Deşi aceste plăţi au fost efectuate şi înregistrare în contabilitate şi contul de execuţie drept plăţi pentru cheltuieli materiale, destinaţia reală a acestor plăţi a fost pentru cheltuieli de personal, respectiv premii de Crăciun, contrar prevederilor legale.

Neregulile au fost descoperite la controlul efectuat anul trecut de Camera de Conturi la entităţile respective, iar cei în cauză au fost puşi să dea banii înapoi.

loading...
error: Content is protected !!