marți, 11 august 2020

Gest umanitar al echipei buzoiene de rugby

Echipa de rugby SCM Gloria Buzău s-a alăturat celor care au intrat în campania de donare de sânge, lansată de Centrul de Transfuzii Buzău. Rugbiştii buzoieni au donat sânge şi i-au invitat pe buzoieni să li se alăture în această campanie, prin postarea intitulată “Sânge de bărbaţi adevăraţi”, pe care au făcut-o pe pagina de socializare a echipei. ­So­lidari cu gestul colegilor români au fost şi cei doi rugbişti stranieri care au ales şi ei să doneze sânge în cadrul campaniei.

Gestul echipei de rugby vine într-un moment în care mii de pacienţi din spitale au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui, iar numărul donatorilor este din ce în ce mai mic.  Cei mai mulţi buzoieni ajung să doneze, după cum spune şi directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biologul Adriana Crăciun,  atunci când cineva drag are nevoie sau când aud despre o situaţie limită popularizată pe reţelele de socializare. Centrul de Transfuzii Buzău asigură nenecsarul de sânge nu numai pentru spitalele buzoiene, ci şi pentru cele din Capitală, acolo unde ajung, anual, mii de buzoieni.

„Echipa noastră do­nează sânge în cadrul campaniei de sensibilizare a comunităţii legat de necesarul de sânge şi de educaţie civică. În frunte cu ­ma­nagerul echipei, în această dimineaţă a donat sânge prima grupă, următoarea va fi săp­tămâna viitoare, până la sfârşitul acestei campanii. Aşadar, dacă vreţi să donaţi sânge vă invităm la centrul de donare din Buzău, lângă spitalul Micro 14 sau la orice alt centru de donaţie din ţară. Vă rugăm să vă luaţi o oră din timpul dumneavoastră şi să ajutaţi nişte oameni care au nevoie de sânge”, au transmis rugbiştii pe pagina de Facebook a echipei.

Având în vedere starea fizică şi de sănătate foarte bună a jucătorilor de rugby, evident că ei s-au calificat pentru donarea de sânge. Pentru că nu toţi cei care doresc să doneze sânge o şi pot face. Eligibile pentru donare sunt persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, cu o greutate de cel puţin 50 de kilograme. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni şi să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înainte de a dona. Mai trebuie ştiut că nu pot dona sânge persoanele care au suferit sau încă suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bru­celoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau miopie de peste 6 dioptrii. Toate aceste condiţii  sunt verificate de fiecare dată când cineva merge să doneze sânge.

Pe lângă beneficiile pentru propria sănătate pe care le reprezintă acest act, donatorii de sânge primesc şi 7 bonuri de masă în va­loare de 66,99 de lei, beneficiază de o zi liberă de la muncă şi de analize gratuite precum RH, grupa sangvină, hepatita B şi C, HIV, HTLV (leucemie), VDRL (sifilis), ALT (probe hepatice), hemoleuco­gra­mă.

Şi rugbiştii, ca toţi cei care donează sânge, au primit de la Centrul de Transfuzii Buzău tichete de masă. Aceste tichete de masă vor ajunge însă la nevoiaşi, persoane aflate în dificultate, pentru că echipa a optat să doneze bonurile de masă pe care le-a pri­mit, către Asociaţia ,,Împreună pentru buzoieni”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!