Actualitate

Generalul-maior Ciprian Marin, noul președinte al Fundației „Mareşal Alexandru Averescu”

generalul-maior Ciprian Marin

Generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob, de curând numit comandant al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE), și-a luat rămas bun, după o prezenţă de doi ani în fruntea Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”. De la 1 martie, noul preşedinte al consiliului director este generalul-maior Ciprian Marin. Acesta a asigurat membrii consiliului de continuarea traiectoriei actuale a fundaţiei, în special în Campania „Pe urmele eroilor”, conform obiectivelor principale înscrise în statut.

Perioada în care generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob s-a aflat la conducerea fundaţiei a coincis cu o perioadă bogată în activităţi cu multiple şi profunde semnificaţii şi adresări.

 

Activități de tip social și caritabil

În această perioadă  au avut loc activități de tip social și caritabil, care au constat în acordarea unor burse sub titulatura „Bursa General de corp de armată Nicolae Ciupercă”. Este vorba despre bursele oferite de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu” pentru şase tineri buzoieni care au fost declaraţi admişi la colegiile naţionale militare.

Au fost propuse noi proiecte de ajutorare a copiilor cadrelor militare decedate în teatrele de operații și organizarea, anul viitor, a unor evenimente prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la nașterea generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a.

Tot în sfera activităților de tip social și caritabil se înscriu  două acțiuni care au constat în acordarea unui cărucior pentru persoane care nu se pot deplasa și două aparate auditive, unor veterani de război.

Pe de altă parte, au avut loc și activități de tip istoric și cultural. Astfel, Fundația „Mareşal Alexandru Averescu” a participat, alături de Divizia 2 Infanterie „Getica”, la dezvelirea Memorialului Eroilor Regimentului 48 Infanterie, monument construit în memoria celor 775 de militari din Regimentul 48 Infanterie eroi ai Primului Război Mondial.

Evenimente care cinstesc memoria eroilor căzuți în luptă pentru țară

Trebuie evidențiată și implicarea fundației în activități de plantare a unor copaci în memoria eroilor căzuți în luptă pentru țară, activitate ce a avut loc în localitățile Berca și Siriu, aflate în județul Buzău.

Aniversarea, la 18 august 2021, a 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a, ale cărei tradiții au fost preluate de Divizia 2 Infanterie „Getica”, a constituit o frumoasă lecție de istorie de la constituirea, în august 1916, a marilor Unități ale armatei române şi intrarea României în Marele Război pentru împlinirea idealului național. Cu această ocazie, Divizia 2 Infanterie „Getica” și Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” au organizat mai multe simpozioane și ceremonii în cadrul cărora a fost prezentat drumul prin istoria contemporană a Armatei a 2-a române, înființată la 18 august 1916, la intrarea în război a României de partea Antantei, unde ostaşul român nu a precupețit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei noastre. Activitățile au inclus simpozioane la Focșani, Câmpulung Muscel, Medgidia și Buzău, prilej de promovare a simbolurilor şi a tradițiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoțională. În cadrul acestor simpozioane a fost vizionat și filmul aniversar „Calea Învingătorilor: Armata a 2-a, astăzi Divizia 2 Infanterie Getica”.

De asemenea, cu ocazia aniversării a 105 ani de la înființarea Armatei a 2-a, fundația a organizat simpozioane și ceremonii militare și religioase cu depuneri de coroane de flori la Mausoleul Eroilor Mărăști, Cimitirul Eroilor din Siriu, Mausoleul Eroilor Mateiaș, Câmpulung Muscel, Monumentul Eroilor din Medgidia și pe Calea Eroilor din Buzău. Cu aceeași ocazie a avut loc și vernisajul expoziţiei de exponate militare aparținând Muzeului Militar Național, activitate ce a avut loc la Muzeul Judeţean Buzău, precum și lansarea Imnului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, parada și concertele de gală ale muzicilor militare din garnizoanele Buzău, Focșani și Brăila.

Seria manifestărilor a continuat la Buzău pe 3 august, la Muzeul Județean, unde a avut loc vernisajul expoziției „Armata Română în Războiul cel Mare”. În cadrul vernisajului, participanților le-au fost prezentate de către istoricul Sorin Turturică, muzeograf din cadrul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial. Au fost expuse, de asemenea, documente și obiecte aparținând mareșalului Alexandru Averescu aflate în patrimoniul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimoniul muzeului încă de la înființare.

Alte evenimente importante desfășurate cu concursul Fundației au fost editarea numărului 29 al revistei „Străjer în calea furtunilor” și editarea Albumului retrospectiv al Fundației, „De la Armata a 2-a la Divizia 2 Infanterie „Getica” – 1916-2021 – 105 file de istorie”.

Proiecte de conservare şi restaurare a monumentelor istorice

Fundația a reușit și în această perioadă să dezvolte proiecte de conservare şi restaurare a monumentelor istorice, amintind în acest sens dezvelirea unei plăci comemorative la Cimitirul Militar din Roşia-Sibiu. O altă activitate importantă la care a participat Fundația, în colaborare cu primăria Buzău, a fost conferința internațională „O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”, organizată în garnizoana Buzău de către Institutul pentru de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

Cea mai recentă activitate a fundației a fost organizarea, în parteneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” și cu sprijinul Consiliului Județean Buzău a celei de-a XII-a ediție a Concursului anual de istorie, în perioada 14-16 ianuarie 2022, la care au participat șase instituții de învățământ din județul Buzău, precum și cele cinci colegii naționale militare din țară.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker