duminică, 20 septembrie 2020

Gazduire VPS sau Server Dedicat: care este alegerea perfecta pentru site-ul tau?

Achizitionarea celui mai potrivit plan de hosting reprezinta un pas esential in dezvoltarea oricarei afaceri online. In Romania, ai la dispozitie trei tipuri standard: gazduire shared, gazduire VPS si server dedicat. In general, primul tip de hosting este suficient pentru site-urile de prezentare si blogurile mici, dar nu poate sustine cerintele unui magazin online sau ale unui site cu un trafic foarte mare, indiferent de cat de scump sau performant ar fi. Daca iti doresti rezultate maxime din partea site-ului tau, atunci trebuie sa alegi dintre celelalte doua optiuni. Nu exista varianta gresita sau corecta, ci alegere potrivita sau nepotrivita pentru site-ul tau. De aceea, este important sa intelegi care sunt caracteristicile celor doua tipuri de hosting.

Ce inseamna gazduire VPS?

VPS este acronimul de la Virtual Private Servers. Acest tip de gazduire presupune ca mai multe site-uri sa imparta acelasi server. Din acest punct de vedere, se aseamana cu mai ieftina varianta shared. Cu toate acestea, gazduirea VPS ofera un control mai mare, cum ar fi setarea personalizata a memoriei RAM sau a latimii de banda. De asemenea, beneficiaza de un software care iti permite sa imprumuti resurse de la alte site-uri de pe server in cazul in care ai atins limita maxima, iar celelalte nu le folosesc inca in totalitate.

Ce este un server dedicat?

In acest caz, beneficiezi de un server numai pentru tine. Ai drepturi asupra tuturor resurselor, vei putea sa-ti configurezi mediul de gazduire asa cum iti doresti si beneficiezi de securitate avansata. Este cel mai scump plan de hosting, insa este o investitie absolut necesara in cel putin cateva cazuri. Spre exemplu, daca detii un magazin online. Indiferent de numarul de vizitatori pe luna, site-ul tau inmagazineaza informatiile personale ale clientilor tai. De aceea, este esential sa beneficiezi de cea mai inalta securitate. Bineinteles, probabil este deja de la sine inteles ca nu mai poti sta pe ganduri in cazul in care te bucuri de un trafic de sute de mii de persoane pe luna.

Cu alte cuvinte…

In general, planurile de gazduire VPS reprezinta tranzitia de la gazduirea shared la serverul dedicat. Pretul este mai mult decat decent si ofera suficiente resurse pentru majoritatea site-urilor. Plus ca beneficiezi de resurse scalabile. Spre deosebire de serverele dedicate care iti ofera inca de la inceput toate resursele, securitatea si performantele de care ai nevoie, in cazul gazduirii VPS poti opta oricand pentru un upgrade sau downgrade.

Serverele dedicate nu au foarte multe puncte slabe, poate doar faptul ca te conditioneaza sa detii cunostinte tehnice sau sa gasesti o companie care-ti ofera asistenta tehnica la orice ora. Pretul mai ridicat nu este tocmai un dezavantaj, daca il privesti ca o investitie pe termen lung. Un business care creste aduce venituri din ce in ce mai mari. Daca acesta este scopul pentru care ai intrat pe piata online, atunci pretul de aproximativ 50 Euro pe luna nu mai reprezinta o cheltuiala, ci o investitie.

Prospecteaza piata si afla care companie ofera serviciile de care ai nevoie. Oferta este extrem de variata, insa nu orice plan de hosting este potrivit, indiferent ca vorbim despre gazduire VPS sau server dedicat. Nici chiar notorietatea unui brand nu-ti asigura succesul. Gandeste-te ca la un brand de pantofi de lux. Daca produsele sunt scumpe, nu inseamna automat ca sunt folosite calapoade in care te simti confortabil.

loading...
error: Content is protected !!