Opinii

Gânduri de alegător dezamăgit

Mihai ȘULER

Privesc cu tristețe triumfalismul pe care PNL și USR-PLUS îl afișează după alegerile locale.

PNL a pierdut clar ma­ri­le orașe, cu excepția Constanței și a Iașului (unde a câștigat un pesedist revopsit), multe primării au fost câștigate cu foști pesediști, iar USR-PLUS, cu patru orașe mari câștigate, 45 de primării și zero președinți de consilii județene,  este foarte departe de un rezultat bun. Un scor de 9% la nivel de țară este cu mult sub cel avut de Dan Barna în 2019. E greu de crezut într-o minune la parlamentare. Dar sper să mă înșel.

După mine, PNL joacă la două capete. Îi ține calzi pe cei de la USR-PLUS, dar le mai arată pisica, așa cum a făcut-o Orban când s-a arătat nemulțumit de sprijinul Alianței la sectoare în București, dar îi curtează și pe cei de la PMP și UDMR, așteptând la cotitură.

Mai mult, au apărut contrele între PNL și USR. Din punctul meu de vedere, o alianță între cele două partide la guvernare este contra naturii. Să colaborezi cu foști pesediști sau useliști care au distrus țara ar însemna să-ți încalci principiile care te-au dus la procentul de la europarlamentare. Dar atunci când îți încalci principiile chiar în alianță, mai contează? Cine mai crede în principii în politică?

Sigur că se poate invoca dușmanul comun, PSD.  Numai că înjurând permanent PSD, considerându-i pe cei care l-au votat needucați, proști, pensionari comuniști, nu e rentabil. 2,8 milioane de tineri între 18-34 de ani nu au votat, iar mulți tineri care au votat Alianța la europarlamentare și-au îndrep­tat votul spre alți candidați.

Ne convine sau nu, PSD continuă să domine politica românească la nivel local. La Buzău, parcă s-a înroșit și mai mult județul. PSD este peste tot, iar PNL a dove­dit din nou că nu contează.

Cât despre USR-PLUS, dezastru e cuvântul potri­vit. Din păcate, cei care îl conduc se pare că nu au înțeles mai nimic, iar interesul personal continuă să primeze. Se ascut cuțitele atât pentru locurile pe liste pentru parlamentare, dar și pentru conducerea locală a partidului, după fuziune. O alianță pe hârtie, în care filiala județeană USR a schimbat nu mai puțin de cinci președinți într-un an, jalba la centru și exclude­rile sunt o permanentă metodă de lucru, în timp ce PLUS a căzut în capcana pseudofuziunii și pare neputincios. Și, din când în când, îmi amintesc cuvintele lui Dacian Cioloș din 10 martie 2019, la Buzău: ,,N-am făcut un partid ca să fuzionăm!”

Deh, politica, bat-o vina! Așa că, mă întreb și eu, ca cetățeanul turmentat: Eu cu cine votez? Cu coana Zoițica, că-i fată bună?

Un comentariu

  1. Nenea are multe cărți în poză dar la politichie nu pare că se pricepe. Prima greșeală pe care o face este aceea de a compara procentele de la alegeri diferite. Este ca și cum ai compara mere cu pere. Procentele se compară la același tip de alegeri. După umila mea părere singurele procente relevante sunt cele de la alegerile locale, unde se votează doar în localitatea de domiciliu existând un interes concret al alegătorilor și aleșilor. Cifra fantasmagorică înscrisă în Registrul electoral nu mai are relevanță pentru alegerile locale dar poate fi baza unor rezultate viciante pentru alegerile parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Cu un tampon de 3 milioane de voturi scoți președinte și o gâscă beată!
    M-am amuzat copios citind că nenea din poză și-a pus speranța în USR-PLUS! Dar îi dau și-o veste bună. Indiferent de configurația parlamentului după votul din 6 decembrie neamțul o să aibă tot guvernul lui.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker