Sport

Gabi Caloian, discurs virulent la adresa sistemului din România!

Antrenorul Alexiei Tatu acuză Federaţia că nu o ajută nici măcar cu o rachetă sau cu o minge

Gabriel Caloian, antrenorul Alexiei Tatu, câştigătoarea turneului U14 de la Wimbledon, a declarat, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, că sportiva sa „nu e un produs al sistemului din România. Federaţia nu o ajută nici măcar cu o rachetă sau cu o minge”. Tocmai de aceea, Caloian cere mai multă ponderaţie atunci când se vorbeşte despre performanţa extraordinară a elevei sale: „Alexia nu e un produs al sistemului din România. Nicidecum. Şi munca mea, şi munca lui Andrei Baciu, antrenorul Andreei Soare, şi a fetelor, sunt cazuri particulare. Şi dacă mai sunt junioare bune sunt cazuri particulare. Sistemul din România nu ajută cu absolut nimic. Sunt multe, sunt foarte multe. Din păcate, până acum nu ne-a auzit nimeni. Poate de-acum încolo se va ţine cont şi de părerea altora. Nu neapărat de mine, nu mă consider un specialist, dar sunt un antrenor care îmi fac treaba şi nimic mai mult. N-am cerut, nu cer nimic şi nici nu o să cer. Federaţia Română de Tenis nu ajută cu nimic sportivii, absolut nimic, nicio minge, nicio rachetă! Dacă vă spun nimic, înseamnă nimic. Cu scuzele de rigoare pentru cei care conduc Federaţia că, deşi avem o relaţie de colaborare, e doar talentul fetelor, munca noastră, a antrenorilor, a tuturor, şi a suportului oferit de părinţii copiilor. Un exemplu: cheltuielile, inclusiv participarea la turneele din străinătate, minimum 20.000 de euro pe an, sunt suportate de părinţi şi de sponsori”, a spus Caloian în Gazeta Sporturilor.

Sponsori prin relaţii

Caloian a povestit şi cum se descurcă pentru ca Alexiei să nu-i lipsească nimic. Fără sprijin din partea Federaţiei şi a autorităţilor, sponsorii sunt singura soluţie. „Cum găsesc sponsori pentru Alexia? Prin relaţiile pe care le am. Deocamdată, nu avem niciun sprijin din partea autorităţilor. Probabil, de acum să vină mai mulţi care să-şi dorească să se asocieze cu succesul Alexiei Tatu. Doamne ajută să fie în beneficiul ei, nu al lor. Vom vedea, vom analiza şi le vom lua ca atare. Să ştiţi că nu e ca în alte cazuri când părinţii investesc financiar mai mult de 90 la sută în copii. Eu nu judec aşa aportul procentual la susţinerea unui sportiv. Poate câteodată aportul fizic şi emoţional e mai important decât cel financiar. Cunosc destui părinţi care oferă un suport financiar foarte ridicat copiilor, dar nu au rezultate pentru că nu au restul”, a explicat antrenorul Alexiei.

Planuri pentru Alexia

Gabi Caloian a anunţat planurile pe care le are Alexia în viitorul apropiat, dar şi cum vede cariera ulterioară a elevei sale, deja considerată marea speranţă a tenisului de câmp românesc. „În viitorul apropiat avem nişte obiective de Masters, Race Monte Carlo, vrem să jucăm turnee ITF de 18 ani. E deja câştigătoare de ITF 18 ani la Târgu Jiu, singura din România care a câştigat un astfel de turneu la 13 ani. Oricum sunt puţine şi din junioarele mari care au câştigat un ITF de 18 ani. Mai departe nu are rost să ne gândim, deocamdată, la seniorat. De la 16 ani, ne vom gândi. Le luăm pas cu pas. Să fie sănătoasă. Ţelul este circuitul WTA. Speră să ajungem acolo peste doi ani. Poate să fie la 15 ani, poate la 16 ani, la 17 ani. Urmează o perioadă de 2, 3, 4 ani să se dezvolte şi să ajungă la o anumită maturitate fizică şi emoţională. Nu trebuie să forţăm un copil care a obţinut nişte rezultate la 14 ani să facă rezultate la senioari. Ar fi absurd şi inutil pentru toată lumea”, a mai spus Caloian în interviul din Gazeta Sporturilor.

Articole similare