Actualitate

Fundația olandeză DIALOOG, donații de peste 12.000 euro la debutul anului școlar

An de an, pentru mulți copii începutul anului școlar reprezintă o mare sărbătoare, pentru care se pregătesc și se îmbracă frumos, fericiți și mândri de noul lor ghiozdan plin cu emoții și vise frumoase. Din păcate sunt mulți copii care nu au cu ce sa meargă la școală din lipsa mijloacelor financiare ale familiei din care provin.

De zeci de ani, Fundația DIALOOG Holland – Romania (fondată de râmniceanca Maricica Mobach, stabilită în Olanda) dă ajutor multor copii din Rm. Sărat și două comune din județ. Copii provin din familii defavorizate, care cu greu reușesc să le ofere copiilor lor toate rechizitele de care au nevoie pentru întregul an școlar. Mai mult, pe parcursul acțiunilor fundației olandeze, pe langă ajutorul material, familiile și părinții copiilor au fost constiențizați de importanța educației școlare pentru micuții lor. ”Un copil fără educație va deveni mai târziu un adult fără perspective în viață și/sau un potențial infractor”, spun reprezentanții DIALOOG Holland – Romania.

„Criza cauzată de virusul Covid-19 afectează mult mai profund familiile defavorizate și educația online este o problemă mare, în condițiile în care ei nu au acces la internet, sau în unele cazuri la energie. Pentru ei, școala de acasă înseamnă încă un pas spre abandonul școlar, încă o lovitură cu consecințe nefaste pentru destinele lor, încă o decizie care adâncește diferențele dintre copiii României. Absența de la școala este o catastrofă pentru copil și societate”, mai spun aceștia.

456 pachete cu rechizite și finanțare pentru un proiect la școala din Buda

„În România fiecare copil are drept la învațamantul primar gratis. Conducerea țării are grijă să existe școli și dascali calificați. Părinții sunt obligați să plătească rechizitele necesare, fără de care copii lor nu pot urma cursurile. E de neconceput ca un copil provenit dintr-o familie sărmană nu poată să meargă la scoală pentru că nu are materialele necesare și nu poate să urmeze cursurile ca ceilalți copii. Convinși că un simplu gest poate schimba soarta unui copil a facut ca din nou un număr de 456 de copii din două comune (Topliceni și Buda) cu școli primare și Grupul Școlar Industrial <V. Frunză> din Rm. Sărat sa primească sacoșe cu rechizite specifice clasei lor. În plus, pentru o studentă a Colegiului <N. Paulescu> (școală postliceală sanitară, n.r.) s-a plătit rata trimestrială pentru a continua studiul ales. La solicitarea direcției școlii din Buda s-a dat startul unui nou proiect legat de dezvoltarea fizică și intelectuală a copiilor din școlile primare. S-au finanțat deja materialele necesare lecțiilor de sport și încercăm să găsim un constructor local serios pentru realizarea instalațiilor de joc pentru curtea grădinițelor și școlilor din comună. Un copil are nevoie în dezvoltarea lui de mișcare pentru limpezirea creierului și a corpului în pauzele dintre lecții. Copilul trebuie, la vârsta școlară, să alerge, să se cațere și să nu stea cu telefonul mobil în mână, telefon care-i distruge gândirea si-l face inactiv în conecția cu colegii de clasă și asta în curtea școlii unde iau lecții de socializare așa de necesare unei dezvoltări normale vârstei lui”, se arată în comunicatul de presă al Fundației DIALOOG Holland – Romania.

De asemenea, fundația a făcut și donații în bani – pentru cumpărarea de medicamente, îmbrăcăminte și, în special, pentru hrana de toate zilele – pentru 34 familii care sunt ajutate de familiile olandeze cu care corespondează de ani de zile.

Dotările din cadrul proiectului „Copil la școală” și ajutorul financiar pentru familiile sărmane asigurate de Fundația DIALOOG însumează, doar în luna septembrie, 58.760 lei (12.115 euro).

„România este obligată să se angajeze într-o reformă profundă a educației și să dezvolte învățământul pentru fiecare copil care are vise de viitor. Sperăm ca de la 1 Decembrie noua lege a Educației pentru o nouă Românie (lege care acum este în discuție) va da posibilitate fiecarui copil să aibă șanse egale la toate nivelele de învățământ, așa cum este în vestul Europei. Ar fi păcat ca România să piardă pasul de integrare totală în Comunitatea Europeană”, se mai arată în comunicatul de presă al Fundației DIALOOG Holland – Romania.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker