Actualitate

FOTO/VIDEO | Trovanții de Ulmet, ,,pietrele vii” care se înmulțesc, își schimbă locul și forma

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific ­tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.

VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare ­tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Turiștii care sunt în căutare de mister, aventură sau poate liniște deplină le pot găsi pe toate într-un loc aflat la poalele Munților Buzăului. În comuna Bozioru, satul Ulmet, se găsesc trovanții. Cei care ajung  aici se pot bucura și de peisaje inedite.

Pitorescul sat Ulmet este înconjurat de dealuri împădurite, dar una dintre culmile acestora are pre­sărate, de-a lungul ei, spectaculoase formațiuni ce par să sfideze legile gravitației, prin poziția de echilibru prin care se înalță spre cer din dealul nisipos.  Aici, legile fizicii par ­neapli­cabile, trovanții înfațișându-se sub forme nodulare, ­sfe­roidale, elipsoidale, cilindrice sau dendritice, care pot cântări de la câteva grame la câteva tone. La Ulmet, trovanții sunt  mai masivi decât cei de la Muzeul Trovanților din Costești, Vâlcea, iar felul în care o parte dintre ei au rămas suspendați pe vârful dealului, într-un punct de belvedere asupra întregii văi, le-a dat numele de Babele de la Ulmet.

Cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are doi metri. Ciudat este că formațiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat, iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, în timp ce altele au forma unor farfurii zburătoare.

*

Potrivit geologilor, tro­vanții sunt niște conglome­rate formate în terenurile nisipoase și în cele ce prezintă stratificații de gresie bogate în carbonat de calciu. Atunci când su­prafața devine umedă, mineralele încep să se răs­pândească și creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl determină să se extindă și pietrele să “crească”. Ele își modifică forma la 1.200 de ani, timp în care cresc câțiva centimetri, creșterea realizându-se din centru spre exterior. Termenul “trovant” este speci­fic literaturii geologice române și a apărut prima dată în 1907, în lucrarea naturalistului Gheorghe Murgoci, inti­tulată “Ter­țiarul din Oltenia”. Cuvantul „trovant”  provine din italiană și înseamnă piatră ciudată cu origine necunoscută.

*

Oamenii locurilor le nu­mesc „pietre vii”, de­oarece ei spun că acestea cresc, își pot schimba locul și forma și chiar se în­mulțesc. Astfel, după ploi puternice, se nasc ­pie­tricele mici, care se hrănesc cu nisip și cresc în timp. Numeroase legende vorbesc ­des­pre aceste pietre ca fiind de origine divină sau ca venind din alte lumi. Localnicii spun că ele ar fi aducătoare de spor și noroc, motiv pentru care porțile lor sunt străjuite de câte un trovant. Ei afirmă și că trovanții își schimbă locul, că pur și simplu se ­des­prind din pământ și sar într-un alt loc.

Comuna  Bozioru se află la 50 kilometri de municipiul Buzău. Pentru a ajunge în Bozioru, urmați șoseaua  DN 10. În localitatea Măgura, faceți dreapta spre Pâr­scov  pe drumul ju­dețean 203 L. După  20 de kilometri ajungeți în satul Ulmet. Din centrul localității se merge pe jos aproximativ 20-30 de minute, drumul fiind marcat cu indicatoare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker