Cultură

FOTO / VIDEO I „Terapie prin folclor” de Dragobete, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău a sărbătorit în avampremieră „Dragobetele”, sărbătoarea  românească închinată dra­gostei, o manifestare culturală rea­lizată împreună cu Ansamblul „Spic de grâu” din Mi­hăileşti. Deloc întâmplător, evenimentul cultural a avut loc la sediul instituţiei de cultură pe 15 februarie,   la o zi după sărbătoarea comercială de import Valentine’s Day, care a câştigat teren şi la noi în ultimii ani. Dragobetele propus buzoienilor de Sorin Bur­lacu,directorul Bibliotecii Judeţene, împreună cu Elena Hornea – coordonatoarea  Ansamblului ”Spic de grâu” din Mihăileşti,  a fost un îndemn pentru întoarcerea la tradiţie, o adevărată  provocare lansată  buzoienilor de “reîndrăgostire” de carte şi de tot ceea ce înseamnă românesc. Astfel, Biblioteca judeţeană “Vasile Voiculescu” a găzduit o şezătoare intitulată „Terapie prin folclor” ca model de comunicare în grup pentru contemporaneitatea aceasta sărăcită de valori şi sensuri,  şezătoare care a făcut din plin demonstraţia că  o întâlnire care are puţin joc şi multă comunicare autentică este o întâlnire  de reper, ca de altfel şi cartea în jurul căreia s-a construit evenimentul, denumită simbolic  „Pietre de reper”. Cartea poartă semnă­tura Elenei Hornea, coordonatoarea Ansamblului „Spic de grâu” din Mihăi­leşti, cea care a dat viaţă acestui ansamblu ajuns la a 10-a aniversare.

Elena Hornea

Aşa se face că  sărbă­toarea dragostei la buzoieni lansată de Biblioteca Jude­ţeană a fost anul acesta a fost  o întâlnire cu o carte în jurul căreia s-a construit o şezătoare cu oameni frumoşi, purtători şi păstrători în suflet ai portului popular, care au depănat poveştile mihăi­leşte­nilor despre preocupările lor şi portul lor în zi de sărbătoare.

Elena Hornea si Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene

Elena Hornea, cadru didactic retras scriptic şi nu faptic din activitate, dovadă dragostea cu care este înconjurată şi acum de către elevi,  unii dintre ei membrii Ansamblului- sentiment exprimat şi pe parcursul desfăşurării evenimentului cultural-, a avut alături  invitaţi, prieteni de suflet, care au însufleţit atmosfera într-atât încât publicul venit  cu gândul că va asista la o lansare de carte după tiparul obişnuit, a avut surpriza unei invitaţii la dans, şi chiar mulţi dintre cei prezenţi  s-au prins în joc, încingând o horă mare alături de copiii Ansamblului „Spic de grâu, Ansamblului   „Vatra Glodenenilor” şi Ansamblului „Ba­lada” al Liceului Tehnic Buzău.

Elena Sima in prim plan

Directorul bibliotecii Judeţene, Sorin Burlacu, a pornit şezătoarea cu un cuvânt despre semnificaţia „Dragobetelui” . Apoi a dat cuvîntul autoarei cărţii, Elena Hornea, care a coordonat programul, derulându-se pe rând dansurile populare,  muzica populară, melodii pe versurile acesteia interpretate de solişti consacraţi, dar şi de copii dăruiţi de Dumnezeu cu voci minunate. Nu au lipsit momentele de clacă şi pauzele presărate cu umor.

Elena Hornea cu Nicolae Ioniță

 

Versurile cărţii, transformate în melodii populare păstrate în fonoteca Radiofuziunii Române

A fost interpretată melodia „De ce m-am întors în sat”, versuri de Elena Hornea, care se regăseşte în cartea „Pietre de reper”. Ea face parte din repertoriul  lui Nicuşor Ioniţă, interpret de muzică populară şi realizator de emisiuni folclorice, proaspăt căsătorit cu Silvana Rîciu, o voce aparte a muzicii populare româneşti.

Alte versuri  ale Elenei Hornea au ajuns la sufletul publicului odată cu melodia interpretată de Elena Sima şi intrată astfel  în fonoteca de aur a Radiofuziunii Române.

” Există în fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române acest cântec; eu am îndrăznit să aşez melodia pe versurile doamnei Elena Hornea, în care m-am regăsit”, a precizat interpreta  Elena Sima pentru publicul buzoian.

Ofelia Florica Haranguș

Mulţi invitaţi, mulţi prieteni la lansare

Elena Hornea a fost înconjurată la această săr­bătoare de foarte mulţi prieteni, unii dintre ei implicaţi direct în realizarea evenimentului; şi o amintim aici pe îndrăgita solistă de muzică populară Elena Sima, etnolog şi profesor de canto popular, care a venit împreună cu fii săi,  Mihail  şi Constantin Sima, elevi ai Colegiului Naţional„George Enescu” din Capitală, care la rândul lor au o oferit publicului două momente  de o sensibilitate aparte, dând dovadă de virtuozitate şi talent în interpretarea unor piese dificile. Interpretarea lui Mihail a fost la vioară, iar fiul mai mic Constantin, a creat o emoţie extraordinară în rândul publicului interpretând la violă un fragment din  compoziţia lui Ciprian Porumbescu, “Balada”.

O altă interpretă de valoare care a luat parte la acest eveniment cultural este Ofelia Florica Haranguș. La lansarea cărţii au fost prezenţi primarul comunei Mihăileşti, Dorinel Petre, directorul şcolii din comună, profesor Mircea Baciu, dar şi din zona de tradiţie nu a trecut neobservată Cecilia Petrescu, îmbrăcată într-o ie din lada de zestre cu o vechime de peste un secol. De asemenea, preotul din Glodeanu şi soţia sa, Bogdan Frăţilă şi profesor Monica Frăţilă, coordonatori ai Ansamblului „Vatra Glodenenilor” au fost , de  alături de Elena Hornea la această lansare de carte. În sală a fost prezent un om minunat, de loc din Glodeanu, locul de naştere al mamei autoarei,  care a făcut posibilă apariţia cărţii printr-o donaţie consistentă şi care a venit din Capitală pentru
a-i fi alături la acest eveniment cultural deosebit în centrul căruia s-a aflat cartea. Toţi invitaţii au fost întâmpinaţi  la sosire cu pâine şi sare, iar la final, directorul Bibliotecii Judeţene a înmânat diplome de excelenţă invitaţilor care au pus mai mult decât efortul fizic şi ceva din sufletul lor la realizarea acestei şezători „Terapie prin folclor”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker