Cultură

FOTO/VIDEO | Muzeul ,,Timpul Omului” din Mînzălești, locul unde poți vedea ce a lăsat în urmă… timpul

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.

VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Timpul este singurul aspect peste care omul nu are cum interveni. Dar pe care îl poate marca, într-un fel sau altul. Pentru a vedea cum trece timpul, nu este nevoie doar să ne aruncăm un ochi pe ceas. Dar pentru că un orologiu ne dă indicii despre timpul recent scurs, undeva în județul Buzău, mai exact la Mînzălești, putem vedea ce a lăsat în urmă… timpul.

Muzeul “Timpul Omului” ne arată cum era când vremurile erau altfel. „Îngropați“ sau acaparați de tehnologiile actuale și de gadgeturile care acum fac treaba noastră, uităm de multe ori de cum era „pe vremea mea“, după cum spun bătrânii. Așa că dacă vreți să aruncați un ochi în alte vremuri, dați o fugă la Mînzălești. Veți vedea aici că fiecare obiect are o însemnătate.

Orice țesătură, oală, obiect de îmbrăcămite sau o crenguță culeasă de pe dealurile din comună contribuie la povestea muzeului. Cu ajutorul ghidului din muzeu, turiștii află o mulțime de istorioare interesante din zona de deal a Buzăului, dar pot vedea și expoziții care ilustrează legătura dintre om și natură și felul în care aceasta a evoluat.

Inaugurat relativ recent, muzeul se laudă însă cu obiecte vechi și de 200 de ani, obținute de la oamenii din comună. De la un război de țesut, o vârtelniță, dar și haine sau chiar o moară manuală de făcut mălai. Și dacă sunteți oameni cu un creier deschis la inedit, poate achiesați la ideea că moara macină chiar și suferințe.

Un aspect interesant, care diferențiază acest muzeu de alte astfel de așezăminte, este acela că la Muzeul “Timpul Omului” totul pare viu, este colorat și… accesibil. Scările sunt viu colorate și pictate cu motive tradiționale. „De vină“ pentru această realizare sunt nimeni alții decât elevii școlii din loca­litatea buzoiană. Aceștia au auzit ce se va pune pe picioare în satul lor și nu au rămas indiferenți. Așa că s-au pus pe treabă, iar rezultatul e spectaculos.

Și tot aici, un Pom al Vieții a prins rădăcini (da, pare greu de crezut, dar într-un muzeu se poate) pe un strat de… sare!

Muzeul se află chiar la șosea, la ieșirea din Mânzălești, în apropierea Grunjului de Sare. Numărul de telefon pentru vizitarea muzeului „Timpul Omului “ este 0742.904.462.

Răspunde plină de ­ama­bilitate doamna Cecilia Petrescu, ghidul acestui așezământ, care a fost propusă ca Tezaur Uman Viu. Nici nu e de mirare, de vreme ce doamna nu este ca orice ghid, plicitisit poate de poveștile pe care le turuie fără să se gândească la ele. Doamna Cecilia nu doar că trăiește fiecare poveste de fiecare dată, dar are un ­ta­lent rar de a vă lua cu ea în istorisirile ei.  Nu e așa că avem toți nevoie de astfel de oameni în jurul nostru?

Muzeul a fost realizat de echipa pentru dezvoltarea Geoparcului “Ținutul Bu­zăului”, în parteneriat cu Primăria Mânzălești și Muzeul Național al Țăra­nului Român. Adică totul e făcut cu profesionalism! Mai stați? Nu v-ați urcat în mașină?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker