joi, 03 decembrie 2020

FOTO/VIDEO: După furia apelor, cu ochii pe pământul care ar putea să o ia la vale în zonele afectate de potop

Furia apelor revărsate de pe versanţi în urma ploilor torenţiale din ultimele zile a lăsat în urmă pagube imense în zone de deal şi de munte ale judeţului.

Sute de persoane din mai multe localităţi au avut de suferit din cauza potopului, iar altele se tem ca pământul care musteşte de apă să nu o ia la vale.

Până duminică la prânz, potrivit unui prim bilanţ al autorităţilor judeţului, trei drumuri judeţene erau afectate de viituri formate în urma precipitaţiior căzute în ultimele zile. Este vorba de DJ 203L Bozioru-Odăile-Brăeşti, DJ 102F Căneşti-Chiliile şi DJ 203K Mânzăleşti-Lopătari.

De asemenea, 27 de drumuri comunale sunt avariate sau distruse, în comunele Lopătari, Bozioru, Topliceni şi Chiliile, după ce a apa scursă de pe dealuri sau versanţi au spălat pietrişul, a format făgaşe şi crăpături adânci. De departe, cele mai mari probleme au fost la Chiliile, unde mai multe sate au rămas izolate rutier după ce drumul de piatră ce face lăgătura între aceste aşezări a fost rupt de o viitură puternică.

„Din cauza precipitaţiilor de aseară (n.r., vineri), în patru comune avem ceva probleme cu sate izolate. În comuna Lopătari avem două sate izolate, atât auto, cât şi pietonal, satul Vârteju cu 100 de familii. În comuna Căneşti avem satul Şuchea izolat complet cu 180 de persoane. În Chiliile avem trei sate izolate traficului auto, Trestioara, Creveleşti şi Budeşti. În Brăieşti avem izolat un singur sat. Avem ­pro­bleme pe drumurile comunale şi drumurile din zona de munte, pentru că în continuare plouă. Nu avem probleme la Electrica. A fost afectat DJ 102F, ce face legătura între comuna Odăile şi comuna Brăieşti. Acolo, aseară a fost întreruptă circulaţia, dar s-a acţionat de către Consiliul Judeţean şi se poate circula. Pe DN 10, între km 78 şi 94, au fost căderi de bolovani care au fost îndepărtate de Secţia Drumuri Naţionale. Acum se circulă“, a anunţat prefectul judeţului, Carmen Ichim, sâmbătă dimineaţă, în videoconferinţa cu prefecţii suţinută de Ministrul Afcaerilor Interne, Carmen Dan. Urmare situaţiei prezentate, secretarul de stat Raed Arafat a fost tri­mis şi la Buzău pentru a evalua situaţia la faţa locului şi, la scurt timp, au fost luate şi măsurile necesare pentru ajutorarea cetăţenilor. Imediat au fost direcţionaţi spre localităţile afectate de viituri zeci de jandarmi, militari şi pompieri.

Aproape 400 de persoane din comunele Chiliile şi Căneşti au rămas izolate după ce pârâul Sărăţel şi a ieşit din matcă şi a mutat tuburile de beton pe care se făcea accesul către 4 sate.

Satele Şuchea, din comuna Căneşti, unde locuiesc 120 de oameni, şi satele Trestioara, Cre­veleşti şi Budeşti, din Chiliile, unde sunt 280 de persoane, au rămas izolate după ce viitura a dislocat tuburile de beton pe care se trecea către cele patru sate. Mai mult, în cele patru sate nu se mai putea ajunge nici pietonal. Autorităţile au rezolvat problema, parţial, până sâmbătă seară. „Traficul rutier pe DC 94 a fost reluat până în satul Şuchea, din comuna Căneşti. Încă mai sunt ­pro­bleme pe drumul către satele din Chiliile din cauza cărora deocamdată nu se poate circula rutier, acestea urmând să fie remediate în cursul zilei de duminică“, a declarat Gabriel Cosma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii. Spre celelalte sate se putea circula pietonal şi cu căruţa, ieri la prânz.

Raed Arafat: „Important e ca acum să venim în sprijinul oamenilor, nu să ne gândim cine plăteşte aceste lucrări“

În comuna  din Chiliile, sute de oameni au rămas şi fără apă potabilă, după ce bazinul de captare a apei a fost colmatat. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că pentru remedierea situaţiei vor ajunge la Chiliile 80 de jandarmi şi ­mi­litari pentru a ajuta la decolmatarea bazinului, astfel încât alimentarea cu apă să fie reluată cât mai curând.

,,Sunt situaţii punctuale grave, dar nu putem compara situaţia cu ce a fost în 2005. Nu ştiu dacă se impune decretarea stării de alertă în vreo localitate, însă aceasta decizie nu o pot lua eu, ci autorităţile locale şi Prefectura. Important e ca acum să venim în sprijinul oamenilor, nu să ne gândim cine plăteşte aceste lucrări”, a declarat la Buzau, Raed Arafat.

Astfel că zeci de militari şi jandarmi au dat la lopată, sâmbătă, pentru a scoate piatra din bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu care împiedica apa să mai  treacă în bazinele de decantare. În paralel, reprezentanţi ai Inspectoratului Jude­ţean de Jandarmi Buzău au distribuit aproape 2.600 de litri de apă minerală localnicilor de la Chiliile, apă provenită din stocul rezervelor de stat.

S-a lucrat în schimburi pentru ca situaţia să fie rezolvată într-un timp cât mai scurt, iar în ajutorul militarilor şi jandarmilor au venit şi localnici. Duminică, forţele de intervenţie reuşiseră să ajungă la vană, astfel încât să fie reluată parţial alimentarea cu apă către localnici. Ajutaţi de jandarmi, 40 de militari din cadrul ­Bata­lionului 3 Geniu din Buzău, după ce au urcat două ore pe jos, au continuat să decolmateze digul barajului de acumulare din localitatea Creveleşti. Din barajul de la Izvorul Mocearului se asigură alimentarea cu apă potabilă pentru 1.700 de locuitori ai comunelor Chiliile şi Căneşti.

În perioada următoare se vor face evaluări pentru a stabili întinderea pagubelor şi, cel mai probabil, se vor solicita ajutoare din partea Guvernului.

Drumul spre Braşov, închis

La cererea Poliţiei Rutiere, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis să închidă, temporar, DN 10 Buzău-Braşov, după ce în zona localităţii Sita Buzăului, în judeţul Covasna, din cauza viiturilor, şoseaua a fost acoperită de apă, pe alocuri  având şi de 20 de centimetri adâncime. Decizia a intrat în vigoare sâmbătă seară, la ora 18,00, iar după câteva ore restricţia a fost ridicată. Şoferii care aveau ajungă dinspre Buzău la Braşov au fost direcţionaţi pe ruta alternativă prin Vălenii de Munte, pe DJ 102 B. De asemenea, şi în zona localităţii Siriu au mai fost semnalate căderi de pietre, însă angajaţii CNAIR au interve­nit imediat pentru eliberarea şoselei.

loading...
error: Content is protected !!