Educație

Foto/ Zeci de părinți din Buzău cer: „Fără măști și cuști de plexiglas în școli!”

Zeci de buzoieni au protestat luni după-amiază în fața Primăriei împotriva autorităților care au decis ca masca de protecție să fie obligatorie în școli. Protestul a fost inițiat de grupul „Mămici din Buzău”, ai cărui reprezentanți pretind că se bazează pe anumite studii ce arată că cei mici sunt asimptomatici la COVID-19, iar asimptomaticii nu transmit virusul.

Cei mai mulți dintre cei prezenți la protest sunt părinți care refuză să își mai lase copiii la școală atâta timp cât sunt obligați să poarte mască și să fie „izolați” în „cuști de plexiglas”. Protestatarii militează pentru dreptul ca cei mici să se poată juca în voie.

Interesant este că deși argumentele celor din Piața Dacia se refereau doar la libertățile copiilor lor, niciunul dintre ei nu purta mască de protecție.

„Copiii noștri să aibă parte de o școală normală, nu de o pușcărie”

   „Sunt în primul rând mamă și am o durere în suflet pentru ceea ce se întâmplă în zilele acestea. Ne-am adunat astăzi aici pentru a manifesta împotriva măsurilor de igienă și protecție din <școlile de corecție>, așa cum le numesc eu. Îmi doresc ca copiii noștri să aibă parte de o școală normală, nu de o pușcărie așa cum se întâmplă, nu de măști care sunt neconforme în proporție de 80%. Există studii făcute în acest sens făcute de Asociația Pro Consumatori și ANPC. Nu înțeleg de ce aceste măsuri se instituie în țara noastră și în Spania. În alte țări civilizate nu există așa ceva, copiii nu poartă măști și nici nu sunt închiși într-o cușcă de plexiglas. Eu am copil în grupa mare la grădiniță, l-am înscris la privat, din cauza acestor măsuri. Asta pentru că și la grădiniță nu au voie să se joace, nu au voie să se atingă. Mă întreb atunci care mai este scopul grădiniței? Unde este Protecția Copilului? Am văzut cu lacrimi în ochi o filmare dintr-o școală din Constanța; copiii erau legați de învățătoare. Nu e normal așa ceva. De aceea am chemat părinții azi. Eu sunt administratora unui grup foarte mare și apreciat din Buzău, Mămici din Buzău, cu 10.600 de membrii, pe care i-am încurajat să vină să luptăm pentru copiii noștri. Avem de gând să mergem și la Inspectoratul Școlar: am făcut memorii în acest sens, petiții. Eu ies și în București, dar sunt buzoiancă”, a declarat Elena Grapă.

Întrebată ce măsuri de protecție consideră că ar trebui să fie luate în școli, inițiatoarea protestului a spus că mizează pe distanțarea fizică.

„Ar fi normal să existe o distanțare, deși conform studiilor nu există decese la copii și sunt foarte puține cazuri raportate. Ar fi normal să se păstreze distanța, dar fără măști și fără cuștile de plexiglas”, a mai precizat Elena Grapă.

„Măștile sunt inutile. Am ajuns mai rău ca animalele”

 „Scopul protestului nostru este să eliminăm măștile din școală. Am văzut astăzi pe Facebook copii legați cu sfoară, exact ca animalele. Nu trebuie să uităm că copiii se joacă și se știe că cei mici nu transmit virusul chiar așa ca oamenii mari și nu putem să-i marginalizăm. Am văzut peste tot reportaje despre cum se chinuiesc părinții și profesorii să îi învețe să se joace 5 minute înainte de școală. Noi adulții putem înțelege, dar copiii pot foarte greu înțelege; nu mai pot ieși să își cumpere un corn, să facă nimic. Distanțarea am înțeles-o, dar măștile sunt inutile. Am ajuns mai rău ca animalele. Eu am copil la școală, are 16 ani, este clasa a X-a și de aceea am încercat să venim să tragem un semnal de alarmă pentru că este imposibil ce se întâmplă”, a declarat Florentin Calotă.

„De ce sunt ținuți ca în cușcă? Nici în penitenciar nu sunt astfel de condiții”

  „Sperăm ca în urma acestui protest să obținem măcar eliminarea măștilor, dreptul copiilor de a merge în pauze, nu doar la toaletă… Mi se pare groaznic să stai cel puțin patru ore într-o bancă. Din ce am înțeles, copiii nu se îmbolnăvesc, nu fac boala asta. Am înțeles că unele studii au demonstrat că asimptomaticii nu transmit boala decât în cazuri foarte rare. Pentru ce aceste măsuri? De ce sunt ținuți ca în cușcă? Nici în penitenciar nu sunt astfel de condiții. Este o tortură și eu nu vreau să îmi supun copilul unei asemenea torturi. Copilul meu a fost azi la școală în condițiile lui. A avut masca la el. Dacă el vrea să se ducă mâine purtând mască, este decizia lui”, a declarat Mariana Constantin.

 

4 Comentarii

  1. Momentan este bine dar după primul deces rapid în familie pun două botnițe copiilor, una peste alta!

  2. Credeți că ieșeau la un asemenea protest dacă nu îi plăteam eu! Vă înșelați groaznic!

Articole similare