Cultură

FOTO | VIDEO Vitrine inteligente și elemente de muzeotehnică moderne au transformat în unicat Muzeul de la Colți

Muzeul de la Colți, cunoscut și sub denumirea „Muzeul Chihlimbarului”, și-a redeschis vineri porțile într-o nouă prezentare care ar face invidioși și pe reprezentanții marilor muzee din țară. Sute de exponate de chihlimbar de Colți, rumanit, considerat unul dintre cele mai prețioase din lume, sunt prezentate acum în vitrine moderne, al căror fundal este realizat din plasme pe care rulează imagini și filmulețe de colecție. Înainte de reabilitare, muzeul era unul cu probleme și WC în curte.

De asemenea, sala dedicată colecției de flori de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, plasme și sunete menită să redea atmosfera dintr-o peșteră.

O altă noutate consta în organizarea unei săli cu exponate de paleofaună, din patrimoniul Muzeului Județean Buzău, precum molari de mamut craniul unui urs preistoric și  femurul unui mamut, care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău.

Nu lipsesc unelte originale folosite de localnici acum mult timp la extragerea chihlimbarului din pământ. Tot­odată, o parte importantă a conceptului expozițional este dedicată „Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre.

Printre surprizele pregă­tite publicului se numără vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc, și magazinul de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.

Nu este un film SF, este Muzeul Chihlimbarului, Colți, județul Buzău, anul 2020! Deschiderea mâine, vineri, 21 august 2020, ora 12.00.

Publicată de Costache Daniel pe Joi, 20 august 2020

Una dintre cele mai interesante vitrine conține bijuterii din chihlimbar ce au aparținut Elenei Ceaușescu, vitrină pe fundalul căreia rulează imagini cu Nicolae și Elena Ceaușescu în vizită la Buzău.

La redeschiderea Muzeului de la Colți au luat parte, alături de directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu, Ramona Mocanu, președintele Asociației Managerilor din Muzee din România și director al Muzeului Județean Vaslui, și Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român din București.

„Elemente de muzeotehnică dintre cele mai moderne, unele unice în România”

„Un muzeu care sunt si­gur că o să vă placă și că o să vă surprindă plăcut. Acum 40 de ani se deschidea aici expoziția de chihlimbar, iar astăzi, după foarte multă muncă și sacrificii din partea tuturor, avem ocazia să redăm comunei un muzeu emblematic. După reabilitare, acest muzeu s-a schimbat mult, există condiții demne de anul 2020. Avem vernisarea expoziției de bază, o expoziție mult îmbunătățită, cu o suprafață expozițională triplată. Veți vedea o expoziție care combină elemente de muzeotehnică dintre cele mai moderne, unele unice în România. Vorbim despre un muzeu care urmează să dea tonul în muzeele din România”, a declarat directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

„Lucrăm la o întreagă poveste pentru a transforma muzeul în unul de sine stătător”   

„Aici, la Colți, avem în rea­litate o secție exterioară a Muzeului Județean, dar directorul m-a convins ca într-un viitor apropiat aici să avem chiar un muzeu de sine stătător, un muzeu al chihlimbarului. Lucrăm la o întreagă poveste. Vreau să îi mulțumesc și domnului primar din Colți, pentru că a fost o perioadă mai dificilă…. Așa e la noi la români. Clădirea muzeului nu era a Consiliului Județean și de aceea nu puteam face investiții, să o renovăm. Primăria nu avea resurse și a fost destul de greu să convingem Consiliul Local că nimeni nu va lua clădirea de aici dacă o vor trece în patrimoniul nostru. Vă garantez că asta nu se va întâmpla niciodată. În plus, vreau să anunț că toți locuitorii de aici vor avea acces liber la muzeu. Este firesc, în semn de respect pentru comunitatea care a fost alături de noi. Suntem abia la jumătatea drumului. Eu sper ca împreună să facem ceea ce este normal. Comuna Colți face parte din Ținutul Buzăului, este o poveste pe care o vom transforma într-un geoparc acreditat de UNESCO, care va atrage multe, multe investiții”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

„Mi se pare remarcabil că se deschid muzee noi într-o perioadă în care asta nu se mai întâmplă în România”

„Acum 39 de ani, în august 1981, mă aflam tot în Buzău, la șantierul arheologic de la Cârlomănești. Atunci am văzut pentru prima dată muzeele din Buzău. Mă bucură ceea ce văd acum. Mi se pare remarcabil că se deschid muzee noi într-o perioadă în care asta nu se mai întâmplă în România. Muzeul Țăranului Român are o colaborare excelentă cu muzeul buzoian, având schimburi expoziționale. Vă asigur că veți avea mereu un spațiu special la Muzeul țăranului Român”, a declarat Virgil Nițulescu, directorul Muzeului țăranului Român din București.

„Un muzeu care va atrage turiști din toată țară și din afara ei”

„Este imposibil să nu iubești această zonă, pentru că totul este atât de verde față de seceta de unde vin eu. Îl felicit pe preșe­dintele Consiliului Județean pentru că a înțeles demersul domnului Costache, ca manager de muzeu, în momentul în care a considerat că acest colț de rai trebuie refăcut sub această formă. Domnule primar, să vă bucurați alături de comunitatea dumneavoastră de acest muzeu atât de frumos care va atrage turiști din toată țară și din afara ei”, a spus Ramona Mocanu, președintele Asociației Managerilor din Muzee din România și director al Muzeului Județean Vaslui.

Chihlimbarul provine din rășina arborilor care are nevoie de milioane de ani pentru a se solidificat ca o substan­ță amorfă. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanță deosebită, prin inclu­ziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa rășinei. În comparație cu alte tipuri de chihlimnbar din lume, cel de la Colți este unul dintre cele mai prețioase, pentru că are o vechime mult mai mare.
„Chihlimbarul de Colți, rumanitul, are o vârstă cuprinsă între 40 și 60 milioane de ani (n.r., faimosul chihlimbar de Baltica este cu vreo 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul). Chihlimbarul negru presupune un specific aparte, devenea simbol pentru România după prezenta­rea la Marea Expoziție Universală de la Paris din 1867. Prezentarea s-a făcut cu faimosul Tezaur Cloșca cu Puii de Aur și România a cucerit medalia de aur. Rumanitul mai este întâlnit în Rusia, în insula Sahalin, spre Japonia”, a declarat Diana Gavri­lă, supraveghetor în cadrul Muzeului de la Colți.
Muzeul de la Colți poate fi vi­zitat de miercuri până duminică după următorul program: 10.00 – 18.00, în perioada 1 mai – 30 septembrie, cu ultima intrare la ora 17.15, respectiv 9.00 – 17.00, în perioada 1 octombrie – 30 aprilie, cu ultima intrare la 16.15. Luni și marți muzeul este închis.

CITIȚI ÎN ZIARUL DE MARȚI POVEȘTI ȘI PROPIETĂȚI CURATIVE ALE CHIHLIMBARUL DE LA COLȚI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker