Actualitate

FOTO/VIDEO | Oana Matache, model al femeilor în politică

„Am știut ce va urma din prima zi când am fost prezentată drept candidat în Consiliul Local”

Oana Matache, 35 de ani, este  viceprimar al municipiului Buzău. În 2017 s-a reîntors în țară și a avut curajul să accepte provocarea de a intra în politică, pentru că, în România, femeile în politică reprezintă o minoritate.

Ea a trecut cu brio peste toate stereotipurile descurajante pentru o femeie care se gândește să aleagă o carieră politică. A ales Partidul Social Democrat, care i-a oferit posibilitatea de a face lucruri dintr-o funcție publică, respectiv din cea de viceprimar, și a făcut foarte multe în doar trei ani de mandat.

A pornit proiecte ambițioase în educație, precum „Clase de inspirație finlandeză” la Buzău, „Meritas” – un adevărat centru de excelență în învățământul profesional dual -, care va fi urmat cât de curând de implementarea unui centru universitar tehnic la Buzău.

A lansat proiecte educaționale și culturale pentru toate palierele de vârstă, de la copii la seniori, cum sunt foarte cunoscutele de acum „Școala din Parc” și „AnTanTe” pentru copii sau „Seri împreună” pentru seniori, toate proiectele fiind premiere pentru Buzău, iar unele chiar la nivel național.

În ultimii trei ani s-au organizat și în Buzău foarte multe evenimente, festivaluri, care au tangență cu istoria acestor locuri, dar și cu dorința tinerilor de a face, de a se implica, de a petrece timp liber de calitate.

Despre toate aceste proiecte și despre tot ceea ce înseamnă obiective pentru Buzău și buzoieni ne-a relatat, într-un interviu pentru OPINIA, cu multă simplitate și franchețe, viceprimarul Oana Matache, așa cum face de altfel întotdeauna. Pentru că cei ce o cunosc știu că afirmă uneori: „Sunt conștientă că sunt înconjurată de oameni care simt că ar putea face treaba mai bine ca mine”, citând o replică a actriței Claire Foy, din serialul The Crown.

Reporter: Aveați o carieră frumoasă înaintea celei politice. Deci o experiență de a face lucruri. Când și de ce ați intrat în politică? Ce v-a determinat să faceți pasul acesta? Ce v-a determinat să alegeți Partidul Social Democrat?

Oana Matache: Am intrat în politică în primăvara anului 2020, la invitația domnului primar Constantin Toma pe care, la momentul respectiv, îl cunoșteam prin intermediul unui parteneriat public-privat; cred că a remarcat interesul meu deosebit pentru partea educațională, care a coincis cu preocuparea dumnealui  de a crește nivelul educației din Buzău și de a aduce un om în echipă dedicat acestui domeniu.

La început am fost reticentă propunerii de a mă alătura administrației, pe de o parte pentru că, la vremea respectivă, eram apolitică, iar pe de altă parte pentru că aveam și eu atunci, ca mulți alții, cunoștință despre stereotipurile care circulă în România despre femeile care intră în politică.

Am luat această decizie după ce domnul primar mi-a spus: „Dacă toți tinerii vor sta pe margine doar fiind nemulțumiți și nu vor face acest pas, și nu își vor asuma responsabilitatea de a intra în politică, atunci nu putem avea așteptări că lucrurile se vor schimba”. Mi-am dat seama că are dreptate. Am pornit colaborarea în calitate de consilier al domnului primar în domeniul Educației, apoi am fost propusă pe lista de consilieri locali municipali și apoi am fost desemnată viceprimar.

Rep.: Cum a fost începutul ca tânăr politician? Cât de mult contează echipa din care faceți parte? Cât de mult contează oamenii cu care lucrați acum? De unde ați pirmit cea mai mare susținere?

O.M.: Începutul a fost destul de lin, pentru că fac parte dintr-o echipă deschisă, unde se comunică eficient. Domnul primar și colegii mei din PSD m-au susținut de fiecare dată. Și pe mine, dar și pe celelate colege: pe Oana Gheorghiu, pe doamna senator Liliana Sbîrnea, și, drept urmare, am fost propuse pe liste și pentru a avea funcții în cadrul partidului, încă de la început.

Eu sunt în acest moment președinta Organizației de Tineret Municipale, deși sunt doar de trei ani în partid, ceea ce demonstrează clar că în PSD nu contează neapărat de câți ani ești în partid, ci există această susținere necondiționată atunci când este identificat un coleg sau o colegă cu potențial pozitiv și constructiv pentru întreaga echipă. Îmi este ușor să lucrez cu astfel de colegi, în această atmosferă în care există deschidere, transparență, discutăm, venim cu propuneri, venim cu idei; sincer, simt că vocea mea este ascultată de fiecare dată; părerile mele sunt luate în considerare de fiecare dată când avem întâlniri și dezbateri.

Rep: Faceți parte dintr-o minoritate, cea a femeilor în politică. Cum vă simțiți din această postură după trei ani de mandat?

O.M.: Într-adevăr, femeia în politică este o minoritate și este un subiect care merită dezbătut. Cel mai bun exemplu este faptul că în Consiliul Local Municipal suntem doar două femei din cei 23 de consilieri locali, ambele de la Partidul Social Democrat.

Prezența redusă a femeilor în politică nu se întâmplă, așa cum s-ar crede, din cauza faptului că bărbații din politică nu propun pe liste și femei. Nu au de unde să propună, pentru că primul pas este ca femeile să intre în partid și să fie dispuse să se implice; abia apoi pot veni propunerile de a fi pe aceste liste pentru funcții publice.  Să o spunem drept: femeile se feresc să intre în politică pentru că există foarte multe stereotipuri legate de prezența lor în politică. Există destul de mult „hate speech”, mai ales în mediul online, legat de femeile din politică; eu însămi, la un moment dat, am simțit aceste comentarii. Trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare și consider că este încă o provocare în România creșterea prezenței femeilor în  politică!

Rep: Aveați idee înainte de a intra în politică despre faptul că veți da peste aceste lucruri mai puțin plăcute? Sau, în timp ce s-au desfășurat lucrurile, ați luat decizii de a trece peste lucrurile mai puțin plăcute și pentru a încuraja alte femei să vi se alăture?

O.M.: Am știut ce va urma din prima zi când am ieșit în părculețul „Vasile Voiculescu”, unde domnul pimar și domnul președinte Lucian Romșcanu m-au prezentat comunității drept unul dintre candidații pentru Consiliul Local. Au apărut a doua zi articole în presă și, odată cu știrile, au fost și comentarii pozitive, dar și comentarii cu supozițiile clasice atunci când o femeie tânără este promovată. Sper ca, în timp, societatea românească să se vindece de aceste stereotipuri. În acest sens, media națională ar face un pas important dacă ar promova femei inteligente, educate, decente. Atunci s-ar schimba cu siguranță și percepția societății despre calitatea umană a persoanelor care ajung vizibile.

Rep: Se spune că femeile nu vor să facă politică și că se gândesc mai puțin decât bărbații la o posibilă carieră în politică. De când ați intrat în politică ați simțit că puteți fi un exemplu și că ar putea crește numărul candidaților femei la viitoarele alegeri, că ar putea avea mai multe șanse să ajungă pe listele electorale?

O.M.: Sper că da. Sper că am încurajat, direct sau indirect, femeile din Buzău, în sensul în care am dat un semnal că e nevoie de cât mai multe femei, de femei tinere în politică; cred că am demonstrat că se poate. Și se poate munci frumos, pentru că am o echipă de colegi care sunt extraordinari. Nu știu cum se întâmplă la alții, dar, la noi, la Buzău, colegii sunt fair-play și susțin femeile din echipă. Nu am simțit diferențe. Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu este unul dintre oamenii politici care susțin cel mai mult femeile. Are nu doar declarații, ci și acțiuni în acest sens. Susține ca pe viitoarele liste de alegeri locale să existe un număr mai mare de candidați femei. Și atunci, în lumina nu doar a activității mele, ci a întregii echipe, eu mi-aș dori să văd din ce în ce mai multe femei dornice să intre în politică, și să extindem echipa de femei în 2024.

Rep.: Au loc frecvente întâlniri în care încurajați femeile PSD să-și spună punctul de vedere. La cea mai recentă întâlnire le-ați cerut să își spună părerea cu privire la legislația pentru încurajarea familiei. Propunerile lor au fost transmise mai departe pentru a se ține cont în elaborarea legislației.

O.M.: Avem, în cadrul organizației de femei PSD Buzău, întâlniri destul de frecvente; la o recentă întâlnire am avut ocazia să facem exerciții de cunoaștere și de încurajare a vorbitului în public, în ideea de a ajuta și alte colege să treacă peste emoții, care constituie un impediment atunci când se exprimă în public. O carieră politică înseamnă expunere publică, înseamnă să le vorbești oamenilor. Indiferent dacă suntem femei sau bărbați noi, cei din Est, venim cu un mic dezavantaj ca pregătire de vorbit în public. Am simțit acest lucru chiar în primul an de facultate (n.r., în Marea Britanie) când am putut să compar studenții de la Sheffield University. În Școala românească, din păcate, când ești ascultat în fața clasei pentru a primi o notă, nu ești lăsat să-ți exprimi opiniile. Cred că inclusiv în școală ar trebui promovată partea de public speaking. Cred că și școala ar putea pregăti viitoare generații de oameni care să intre în politică și să aibă acest curaj de a le vorbi oamenilor. De aceea, noi încercăm în cadrul organizației de femei să suplinim această lipsă.

Rep.: Femeia în politică devine un brand. Pe ce mizează brandul Oana Matache? Pe autenticitate, decență, educație…

O.M.: Dacă ar fi să spun într-un singur cuvânt, aș spune bun simț. Încerc să fac lucrurile astfel încât să fie evident faptul că sunt în serviciul cetățenilor. Promovez o doză de optimism. Cred că e nevoie foarte mult în politică de energie pozitivă pe care trebuie să o transmit oamenilor, de a da încredere oamenilor; pentru că, din păcate, se propagă excesiv conflictul, scandalul, iar oamenii s-au săturat de aceste lucruri și își doresc acțiuni făcute cu bun simț, cu măsură, cu decență.

Rep.: Ați studiat la o universitate din Marea Britanie și mă gândesc că poate aveți în vedere vreun model de politician, cum ar fi Margaret Thatcher, care a rămas în istorie, un model pentru politica mondială.

O.M.: Dacă ar fi să mă gândesc la cineva ca model, mă duc cu gândul la monarhie. Sunt o persoană care apreciază monarhia, atât pentru ceea ce a însemnat în România, dar și în alte țări. Personajul preferat din istorie este Regina Maria a României. Îmi place foarte mult personalitatea ei. O admir și pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii; ambele au reușit să inspire multe alte femei. Și prințesa Diana poate fi un reper. Ele au reușit să îmbine apropierea față de oameni, acțiunile pentru oameni, acțiunile  în serviciul oamenilor. Păstrându-și această imagine de femei puternice, au rezistat de-a lungul timpului într-o lume tumultoasă uneori. Iar latura lor socială,  de a ajuta oamenii, de a se apropia de oameni, este un aspect pe care eu îl regăsesc în doctrina social-democrată. Acest lucru îmi place  foarte mult. Noi avem ocazia să creăm aceste acțiuni pentru oameni indiferent de categoria socială din care fac parte. Cred că se apropie cel mai mult de principiul echitate, egalitate…

Rep.: Sunteți mamă. Experiența aceasta vă ajută în vreun fel la deciziile pe care le luați când sprijiniți copii? Am văzut că vă adresați pe paliere specifice  fiecărei vârste în parte.

O.M.: Pe mine experiența de mamă m-a făcut să fiu mai adaptabilă și mai ales rezilientă; nu doar experiența de mamă, dar și activitatea mea anterioară cu copiii m-au făcut să am această aplecare. Se vede clar că am o afinitate către acest domeniu, pentru că eu chiar cred că odată ce investești în educația și bunăstarea copiilor dintr-o societate, dintr-un oraș, toate celelalte lucruri vor înflori în jur.

De exemplu, în municipiul Buzău avem circa 20.000 de copii. Ei sunt o parte extraordinar de  importantă a orașului nostru. Copiii au la rândul lor părinți și bunici. Odată ce tu aduci copiii la activități culturale, alături de ei vin părinții, vin bunicii și deja ai creat o undă de interes către lucrurile pozitive și constructive care pot avea un impact mult mai mare decât am bănui noi.

La fel și în cazul activităților pentru protecția mediului, de colectare selectivă, pe care noi le facem în școli; prin copii ajung automat la părinți, la bunici, la adulți. Copiii au o putere de multe ori subestimată de noi, de adulți, în a convinge oamenii din jurul lor să facă lucruri bune; ei au o putere de convingere mult mai mare decât are un adult, și atunci eu consider că de aici, de la copii, poate porni normalitatea și bunăstarea unei societăți. Prin copii, prin educarea lor, îi educăm și sensibilizăm și pe adulți.

Rep.: Și pentru că vorbeați de puterea de convingere a unui copil, să amintim că recent un elev de 14 ani de la Liceul Pedagogic a reușit să convingă comunitatea să-i ofere votul pentru proiectul „Școala mea în Buzăul Circular” cu care a participat în programul lansat de Primăria Municipiului Buzău „Oameni de Bine –  Bugetare Participativă”.

O.M.: David a făcut acest pas tocmai pentru că el fusese la Primărie. Chiar eu l-am primit la Zilele Porților Deschise, când a existat o activitate pentru copii; atunci a văzut că oamenii aceștia de la Primărie iau în calcul și părerea unui copil de 14 ani.

Copiii, tinerii noștri, vor îndrăzni din ce în ce mai mult să vină să propună, să facă lucruri pentru orașul lor, să se implice pentru că simt că sunt ascultați și luați în calcul de noi, cei din administrația publică.

Rep.: Și pentru că suntem cu discuția în zona Educației, mi-a venit în minte o premieră pe care ați realizat-o la Buzău. Este vorba despre educația după model finlandez, adaptată la ceea ce se întâmplă aici.

 O.M.: Educația de inspirație finlandeză este unul dintre proiectele noastre de suflet, tocmai pentru că a adus cel mai important lucru, și anume a adus încredere cadrelor didactice că lucrurile se pot face altfel și s-au simțit prețuite în acest program și au reușit să-și orienteze mai mult acțiunile către copii și mai puțin către curriculă, așa cum se întâmplă în sistemul tradițional. A adus o undă de optimism că putem să facem lucrurile și
altfel și că le putem face în școlile și grădinițele de stat și că lucrurile acelea bune nu se întâmplă doar în privat. Se pot întâmpla la noi în orgadă, la stat. Acesta a fost cel mai mare câștig al acestui proiect.

Rep.: Care sunt obiectivele cu care ați intrat în politică pe care le puteți bifa ca realizate?

O.M.: Gândul cu care am pornit în 2020 a fost de a îmbunătăți, de la lună la lună, de la an la an, oferta culturală, educațională și socială pentru buzoieni. Eu sunt viceprimarul desemnat să se ocupe mai ales de partea educațională, partea culturală și partea socială ale municipiului Buzău. Am pornit la drum cu strategia de a crește atractivitatea orașului din punct de vedere cultural. Și cred că acest lucru se întâmplă. Este un proces, dar lucrurile s-au îmbunătățit și se vor îmbunătăți de la an la an. Am găsit, la vremea respectivă, un Buzău destul de neatractiv din acest punct de vedere, cu opțiuni culturale limitate; acum am reușit să avem atât de multe evenimente, încât nu mai știm cum să le programăm pe parcursul anului. Există loc de îmbunătățire, dar există și acest progres realizat.

Din punct de vedere educațional mă bucur că am reușit să creăm o relație extraordinară cu toate instituțiile de învățământ din municipiu Buzău. Pe lângă proiectele de infrastructură în care investim din ce în ce mai mult, de la an la an, pentru clădirile și facilitățile școlare, avem și proiecte educaționale pe care le desfășurăm cu toate școlile, fiecare școală beneficiază măcar de unul dintre aceste programe pe care noi le-am propus și pe care le finanțăm. Din punct de vedere social avem soluții pentru fiecare categorie, de la copii la seniori, fiecare beneficiază de programe dedicate lor, gândite în cadrul Primăriei și derulate prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.

Mai avem ca provocare două aspecte: să avem cât mai curând un centru universitar de stat la Buzău, pentru a opri acest flux de  tineri care pleacă după ce termină liceul pentru a-și continua studiile. Acest lucru este realizabil, având în vedere că deja am obținut finațarea de 22 milioane euro pentru a deschide un centru universitar tehnic la Buzău.

Apoi, mai avem această dorință de a identifica activități pentru adolescenți. Ei sunt categoria cea mai pretențioasă. Suntem în lucru chiar acum cu un proiect care se numește „Spații pentru tineri”. Îl vom realiza în colaborare cu o echipă cu specialiști din țară și cu adolescenții din Buzău. Ei ne vor spune ce fel de spații își doresc în oraș lor pentru a se putea întâlni, pentru a socializa și pentru a crea proiecte, idei pentru orașul lor.

(Va urma)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker