Educație

FOTO-VIDEO / Irina Zota și Ion Bogdan, „elevi de excelență” de la Arte, burse de performanță din partea Fundației Comunitare

Doi elevi „de excelență”, cum îi numește conducerea Liceului de Arte „Margareta Sterian”, elevi în clasa a XI-a, au fost selectați, alături de alți opt copii din județ, de un juriu format din profesori, elevi și oameni de afaceri, în cadrul proiectului „Fondul de burse”- care face parte dintr-un program permanent al Fundației Comunitare Buzău -, pentru a li se acorda sprijin astfel încât să le crească șansele de dezvoltare și afirmare.

Mioara Sîngeorzan, directorul Liceului de Arte
Mioara Sîngeorzan, directorul Liceului de Arte

Este vorba despre Irina Zota, din Buzău, elevă la Secția instrumentală a Liceului de Arte din Buzău, și despre Ion Bogdan, din Cernătești, elev la Secția de arhitectură a aceluiași liceu, doi copii excepționali, care au confirmat talentul artistic în nenumărate competiții organizate de unitatea de învățământ în care studiază, dar și în multe altele, desfășurate la nivel interjudețean și național. În plus, ei au dovedit că pot fi performeri și în alte domenii, obținând rezultate remarcabile la olim­piade și concursuri  școlare de fizică, informatică, limba română etc.  Conducerea unității de învățământ are numai cuvinte de laudă despre ei, motiv pentru care, prin Asociația de părinți și cadre didactice a Liceului de Arte, a înaintat propunerea ca aceștia să fie sprijiniți de comunitate, prin „Fondul de burse”, pentru a face performanță în continuare și pentru a-i face mai bine cunoscuți în rândul buzoienilor și chiar și în țară. La rândul lor, reprezentanții Fundației Comunitare Buzău susțin că această inițiativă vine din convingerea fermă că „dacă primesc sprijinul necesar, acești tineri (cei sprijiniți prin acordarea de burse, n.r.) cu potențial pot deveni următorii Zuckerberg, Beyonce, Gates, Banksy, Elon Musk ori Zaha Hadid de la Buzău”.

Directorul Liceului de Arte, Mioara Sîngeorzan, povestește despre Irina Zota că pe ea o recomandă în primul rând performanțele obținute în toți anii de școală, dar mai ales talentul ei deosebit la pian. „Irina Zota are foarte multe performanțe școlare, și nu numai, în domeniul pianului. Este o elevă care a obținut rezultate la olimpiadele naționale. A fost chiar și la un concurs regional de fizică, la concursuri de cultură generală; și  la limba română are foarte multe rezultate. Dar pasiunea ei cea mai mare este pianul. Această bursă este însă un rezultat al muncii ei din clasa I până în clasa a XI-a. Așa a fost cuantificată activitatea ei”, spune directorul Liceului de Arte. Pe lângă activitățile școlare, Irina este foarte implicată în comunitate prin activități extrașcolare. „Are foarte multe activități și la nivel local, pentru că am văzut-o implicându-se în multe concerte susținute de Primărie”, mai spune Sîngeorzan, care a remarcat în mod deosebit și activitatea ei de voluntariat. „Participă la acțiuni de voluntariat (…) Nu există niciun spectacol organizat la Liceul de Artă în care ea să nu fie prezentă, ori ca interpretă, ori ca elev corepetitor”. Ea a mai participat  și la orele elevilor de arhitectură, ­vo­luntar, doar ca să se pregătească suplimentar. Irina spune despre ea, simplu, că „pianul este o pasiune pe care mi-am cultivat-o încă de mică, fiind, în același timp, atrasă de lumea reală a științei, precum matematica și fizica, dar și tinzând spre studiul limbilor, printre care enumăr limba română, limba engleză și limba franceză”. Performanța se obține însă, cu enorm de multă muncă și cu multe antrenamente gândite de profesori, și din acest punct  de vedere arta pianistică necesită un număr ridicat de ore de studiu consacrate de către muzician, în vederea atingerii unei performanțe. Prin urmare, bursa oferită de Fundația Comunitară Buzău o va ajuta pe Irina să progreseze  în ceea ce privește cariera de interpretare pianistică, prin participarea  sa la mai multe masterclassuri, concursuri internaționale și festivaluri cu taxă, dar și prin achizițio­narea unor instrumente de studiu performante, în ve­derea reușitei atingerii unui nivel mai înalt.

Și în cazul elevului performer Ion Bogdan lucrurile stau cam la fel. El este un elev care caută să se autodepășească cu fiecare alegere. Despre el, directoarea Sîngeorzan povestește că „a reprezentat liceul la multe concursuri de artă plastică și arhitectură și la foarte multe proiecte. Este un elev foarte talentat, foarte pregătit și foarte implicat, atât în activități extrașcolare, cât și în toate proiectele pe care le susține școala. Are participări la proiecte Erasmus. A fost în echipa de mobilitate a școlii. Este un bun vorbitor de limbă engleză (n.r., unde a excelat obținând cele mai mari scoruri la cele trei examene Cambridge susținute, în prezent deține nivelul C1) . A participat și la olimpiada de limba engleză cu rezultate; de asemenea, a participat la concursuri de fizică. Rezultatele lui sunt de remarcat mai ales în domeniul artelor vizuale. A avut expoziții și a participat în proiecte de mare anvergură pe care le-a organizat liceul. A fost, la un moment dat, și într-un concurs  național  de creativitate și regie-film, unde a realizat un filmuleț despre viața de zi cu zi și a luat Marele premiu. A participat și la olimpiade și concursuri de Informatică”. A fost implicat în foarte multe proiecte interna­ționale precum e-Twinning, People to People și Erasmus. În cadrul proiectului Migration, programul Eras­mus, a participat la mobilități (Palermo, Italia), având un rol activ în realizarea activităților și a produsului final al proiectului.

„Super-puterile”  lui sunt însă desenul și arhitectura. Pentru ca aceste superputeri să atingă potențialul maxim, pe lista lui de priorități se află, ca și obiective imediate, achizițio­narea unei tablete grafice de desen IPad Air 4 (2020) și stylus (apple pencil gen 2), un set de șabloane tehnice profesionale, seturi noi de echere, teu și alte ustensile de lucru de desen tehnic, o masă de lucru pentru desen tehnic și arhitectură și, bineînțeles, continuarea orelor de studiu pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură.

Bursele oferite de Fundația Comunitară Buzău celor doi copii supertalentați îi vor aduce mai aproape cu un pas de realizarea obiectivelor propuse. De altfel, cei de la Fundația Comunitară care au inițiat această selecție a copiilor talentați în ve­derea  recunoașterii lor ca valori locale și sprijinul lor de către comunitate, au pornit la drum cu convingerea că „viitorul unei țări depinde de calitatea educației și de conștientizarea importanței acesteia încă de la cele mai mici vârste”.

 

Un comentariu

  1. Irina , ma bucur pentru rezultatele obtinute la concursurile la care ai participat. Cred ca si la matematica ai fi obtinut astfel de rezultate asa cum in clasa X -A ai avut media 10 pe primul semestru prin ambitie si perseverenta (probabil si pe sem.II) la sectia instrumentala. Felicitari si Succes in continuare. Gh.Manea

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker