Actualitate

FOTO/VIDEO | Geoparcul Ținutul Buzăului, un vis devenit realitate

Ținutul Buzăului a devenit oficial geoparc UNESCO, un titlu ce încununează eforturile depuse de autorități în ultimii cinci ani.

Ciolacu: În aceste momente sunt mândru că sunt buzoian

Aflat la Buzău, cu prilejul campaniei de împădurire derulată de către Partidul Social Democrat, președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, a ținut să marcheze, de asemenea, momentul important pentru Buzău, spunând că este unul dintre acelea care îl fac să se simtă mândru că este buzoian. „E unul dintre momentele în care, întâi și întâi, sunt mândru că sunt buzoian și fac parte din această echipă superbă de la Buzău, dar sunt și mândru că sunt român, pentru că, așa cum spunea domnul președinte al Consiliului Județean, este al doilea geoparc din România, iar astăzi o să primim oficial intrarea în UNESCO”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a mai adăugat și că, pe lângă faptul că acesta este proiectul „de suflet” al președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, un merit aparte îl au și foștii parlamentari buzoieni –  precum Sorin Lazăr, dar și actualii, dându-l drept exemplu pe deputatul Romeo Lungu – care nu au uitat de unde au plecat și au promovat proiectele legate de județul Buzău. „Este o muncă care se închide astăzi, dar pornim o alta, cea de promovare, la care au contribuit, în primul și în primul rând, Consiliul Județean și a fost proiectul de suflet al domnului președinte Neagu, dar au fost și foștii parlamentari. Aici l-aș nominaliza pe domnul Sorin Lazăr, dar și actualii parlamentari, nu pot să îl uit pe domnul Romeo Lungu. Acum, el face parte din Comisia UNESCO și mă bucur că, la fel ca și mine, nici ei nu au uitat de unde au plecat. Toți au plecat de la Buzău”, a afirmat Ciolacu.

Președintele PSD a mai spus că urmează o perioadă cu investiții majore în Ținutul Buzăului, sume substanțiale ce vor proveni nu doar din bugetele locale, ci și prin programul „Anghel Saligny” sau din fonduri europene. Va urma o perioadă de înflorire a nou-numitului geoparc, al doilea din România, după Țara Hațegului.

„A fost un efort substanțial din partea Consiliului Județean și investiții în infrastructură. Urmează, din câte am văzut și eu în bugetul Consiliului Județean, alte investiții pentru Ținutul Buzăului. Categoric sunt 18 UAT-uri prinse în Țiut și știu că la Ministerul Dezvoltării, în acest moment, sunt prinse 400 de milioane numai pentru Ținutul Buzăului prin programul Anghel Saligny, dar să nu uităm și fondurile europene și aici cunosc capacitatea, atât a Consiliului Județean, a Primăriei, dar și a celor 18 primari, ale căror localități cuprind acest geoparc”, a mai declarat Ciolacu.

Neagu: „Greul de-abia acum începe: să ne menținem”

De departe, cel mai încântat de titlul acordat de UNESCO a fost președintele Consiliului Județean, care, de fiecare dată, a prezentat cu entuziasm pașii prin care Ținutul Buzăului a fost mai aproape de a deveni geoparc. Cu toate acestea, Petre Emanoil Neagu este conștient că numirea este doar o etapă, iar rigorile care vin cu titlul sunt destul de multe, acesta nefiind acordat pentru totdeauna. La fiecare patru ani, evaluatorii UNESCO vor veni la Buzău pentru a vedea dacă autoritățile locale își respectă angajamentele în legătură cu investițiile în geoparc. În caz contrar, titlul poate fi retras, iar toată munca depusă va fi fost în zadar.

Împreună cu autoritățile locale și cetățenii din zonă, inclusiv operatori de turism și așa mai departe, vom face în așa fel lucrurile, să relansăm turismul. E un pas înainte, nu au fost ușor de realizat aceste lucruri, care par simple la prima vedere, dar este munca unor oameni de mai bine de cinci ani de zile. Sunt investiții din bugetele noastre locale la cele 18 UAT-uri. Ca să fie foarte clar, prima grijă pe care trebuie să o avem este că greul de-abia acum începe: trebuie să ne menținem acolo sus, pentru că la fiecare patru ani, vom fi evaluați de către UNESCO”, a spus președintele CJ.

Cu toate acestea, Neagu s-a declarat dispus să păstreze titulatura nou dobândită și să investească, alături de parteneri, în Ținutul Buzăului, pentru a relansa turismul și a pune județul pe harta obiectivelor turistice care trebuie văzute. „Prin fonduri guvernamentale, locale sau europene și altfel de granturi, în următorii trei ani, în Ținutul Buzăului vor fi investiți mai mult de 120 de milioane de euro. Asta înseamnă că noi, autoritățile locale, avem în implementare și vom implementa în următorii doi ani, ca să rezolvăm infrastructura rutieră. Este, într-adevăr, destul de important ca turiștii să poată ajunge acolo, dar nu numai. Noi, Consiliul Județean, avem niște parteneri, este vorba despre Asociația Ținutul Buzăului, Universitatea București. Este un parteneriat între autoritățile locale, cele centrale și societatea civilă”, a mai adăugat Petre Emanoil Neagu.

Momentul acordării titlului – când toți cei implicați în acest demers s-au aflat, joi după-amiază, în sala „Gheorghe Filipescu” a Consiliului Județean, iar delegația UNESCO a fost prezentă virtual, în sistem on-line – îl puteți urmări în înregistrarea video de mai jos.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker